Πιθανό πρώιμο σημάδι Πάρκινσον αν τα δάχτυλα των ποδιών σας κάνουν αυτό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πάρκινσον
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την κίνηση. Μπορεί να επηρεάσει σχεδόν ολόκληρο το σώμα προκαλώντας δυσκαμψία, αργή κίνηση, μυϊκές συσπάσεις και το πιο διάσημο σύμπτωμα όλων: τρόμο.

Αλλά πέρα ​​από αυτά τα πιο γνωστά συμπτώματα, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένας άλλος ελάχιστα γνωστός τρόπος με τον οποίο η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να επηρεάσει το σώμα και πως, αν το παρατηρήσετε, μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης της πάθησης.

Το σύμπτωμα είναι γνωστό ότι εμφανίζεται στα πόδια, αρχίζει διακριτικά και γίνεται προοδευτικά χειρότερο με την πάροδο του χρόνου.

Πιθανό σημάδι Πάρκινσον αν τα δάχτυλα των ποδιών σας λυγίζουν και “μαζεύουν” προς τα μέσα χωρίς να το καταλαβαίνετε

Λίγοι άνθρωποι κάνουν τη σύνδεση μεταξύ συμπτωμάτων στα πόδια και του Πάρκινσον. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα δύο μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, το Parkinson’s Foundations λέει ότι “τα κυρτωμένα προς τα μέσα, σφιγμένα δάχτυλα των ποδιών, ή ένα επώδυνο πιεσμένο πόδι είναι ενδεικτικά σημάδια δυστονίας, ένα κοινό πρώιμο σύμπτωμα του Πάρκινσον κατά το οποίο οι μύες συστέλλονται ακούσια.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι μύες των ποδιών που επηρεάζουν τα δάχτυλα των ποδιών. Οι μύες του κορμού και της πλάτης που επηρεάζουν την στάση του σώματος μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακούσιες κυρτώσεις στα δάχτυλα και σχετικές παθήσεις. “Πολλοί ασθενείς με Πάρκινσον αναπτύσσουν σταδιακά μια σκυμμένη στάση, η οποία εμμέσως επηρεάζει τα πόδια”, εξηγεί η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση υγείας Parkinson’s UK. “Το σώμα σας αντισταθμίζει το βάρος σας που κρατιέται περισσότερο στο μπροστινό μέρος των ποδιών σας και κάνει τα δάχτυλά σας να “μαζεύονται” σαν να “γαντζώνουν” το έδαφος, ή τα παπούτσια σας. Με τον καιρό, τα δάχτυλα των ποδιών κολλάνε σε αυτή τη θέση και δεν μπορούν να ισιώσουν σωστά για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ισορροπία σας”, εξηγούν οι ειδικοί.

Το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε την ακριβή κατάστασή σας

Εάν παρατηρήσετε μια περίεργη καμπυλότητα στα δάχτυλα των ποδιών σας, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει πρώτα να μιλήσετε με έναν γιατρό. Θα σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε το ακριβώς πάθηση έχουν τα δάχτυλα των ποδιών σας. Διότι ανάλογα με το πού και πώς καμπυλώνονται, υπάρχουν τρεις διακριτές περιπτώσεις:

  • Claw toes (είναι αυτό που περιγράψαμε παραπάνω)
  • Hammertoes
  • Mallet toes

Είναι τρεις πολύ παρόμοιες καταστάσεις που είναι δύσκολο για τους μη ιατρούς να διακρίνουν μεταξύ τους.

Τα hammertoes και τα claw toes είναι παρόμοιες καταστάσεις που προκαλούν αφύσικη κάμψη των δακτύλων του ποδιού. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την κίνηση των δακτύλων και να προκαλέσουν παραμόρφωση του ποδιού. Τα hammertoes είναι όταν τα δάχτυλα των ποδιών κάμπτονται προς τα κάτω στην άρθρωση του μεσαίου δακτύλου, καθιστώντας δύσκολη την κάμψη του ποδιού και την κίνηση των δακτύλων. Τα claw toes είναι όταν τα δάχτυλα του ποδιού κάμπτονται προς τα πάνω από την άρθρωση στην μπάλα του ποδιού και μετά κάμπτονται προς τα κάτω στην μεσαία άρθρωση. Τα mallet toes είναι όταν κάμψη μόνο στην τελευταία άρθρωση.

Μπορεί να παρατηρήσετε και αυτά τα συμπτώματα

Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε claw toes, hammertoes, ή mallet toes, θα πρέπει να προσέξετε για πρόσθετα συμπτώματα που μπορεί να επιβεβαιώσουν την κατάσταση. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι εκτός από το ότι τα δάχτυλα των ποδιών σας φαίνονται λυγισμένα, έχετε:

  • πόνο στα προσβεβλημένα δάχτυλα των ποδιών
  • απώλεια ευλυγισίας σε αυτήν την περιοχή
  • ορατή παραμόρφωση του ποδιού
  • πρήξιμο
  • ερυθρότητα
  • κάλους

Μπορεί να είστε σε θέση να προσδιορίσετε πόσο σοβαρή, ή προχωρημένη είναι η πάθηση από το πόσο εύκαμπτα, ή άκαμπτα αισθάνεστε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Εάν τα δάχτυλα των ποδιών σας εξακολουθούν να λυγίζουν στις αρθρώσεις, αν και είναι δύσκαμπτα, αυτό είναι το πιο ευέλικτο, πρώιμο στάδιο. Εάν έχουν γίνει άκαμπτα σε σημείο μικρής κίνησης, πιθανότατα έχετε ήδη προχωρήσει σε μεταγενέστερο στάδιο δυστονίας.

Πηγές: https://my.clevelandclinic.org, https://www.drbruceascudday.com, https://www.parkinsons.org.uk, https://www.parkinson.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόσος Πάρκινσον: Πέντε λόγοι για ελπίδα κι αισιοδοξία – Πού έχουμε φτάσει σε επίπεδο αντιμετώπισης

Τι συμβαίνει συχνά στο σαγόνι όσων έχουν πρώιμα συμπτώματα Πάρκινσον: Τι είναι το σύνδρομο Meige

Πάρκινσον: 7 δευτερεύοντα συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Πάρκινσον: Κάντε εξετάσεις αν έχετε ασυνήθιστη εφίδρωση – Τι μπορεί να σας συμβαίνει