Πλαστικό εγκλωβισμένο στις αρτηρίες μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου

  • Iatropedia newsroom
πλαστικό
Όσοι είχαν πλαστικά σωματίδια στην πλάκα της καρωτίδας είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή να πεθάνουν τα επόμενα τρία χρόνια, διαπίστωσαν οι ερευνητές

Μικρά κομμάτια από πλαστικό που έχουν κολλήσει στις λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες) που συσσωρεύονται στις ανθρώπινες αρτηρίες μπορεί να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και θάνατο, ανέφεραν Ιταλοί ερευνητές στις 6 Μαρτίου.

Μεταξύ 304 ασθενών που υποβλήθηκαν σε διαδικασία καθαρισμού κεντρικής αρτηρίας στον λαιμό, το 58% βρέθηκε ότι είχε μικροσκοπικά και νανοσκοπικά κομμάτια πλαστικού με «οδοντωτές άκρες» στην πλάκα, συμπεριλαμβανομένων πολυαιθυλενίου και χλωριούχου πολυβινυλίου που περιέχουν χλώριο, ανέφεραν ο Δρ Raffaele Marfella του Πανεπιστημίου της Καμπανίας στη Νάπολη και οι συνεργάτες του.

Όσοι είχαν πλαστικά σωματίδια στην πλάκα της καρωτίδας είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή να πεθάνουν τα επόμενα τρία χρόνια, διαπίστωσαν οι ερευνητές αφού έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες κινδύνου των ατόμων.

Οι ασθενείς που είχαν με μικροπλαστικά ή νανοπλαστικά στον ιστό της πλάκας είχαν επίσης υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην αθηροσκλήρωση και την καρδιακή ανεπάρκεια, είπαν οι ερευνητές.

«Το πολυαιθυλένιο και το χλωριούχο πολυβινύλιο, στις διάφορες μορφές τους, χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής δοχείων τροφίμων και καλλυντικών και σωλήνων νερού», έγραψαν οι συντάκτες.

Στην έκθεσή τους στο The New England Journal of Medicine σημείωσαν ότι τέτοια μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στο πόσιμο νερό, σε μια μεγάλη γκάμα τροφίμων, σε καλλυντικά προϊόντα και στον αέρα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει διάφορους τύπους μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σε διάφορους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του ήπατος, του σπλήνα, των λεμφαδένων και του πλακούντα. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτά τα πλαστικά μπορούν να προκαλέσουν τοξικές επιδράσεις.

Αν και η νέα μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι το πλαστικό ήταν εκείνο που προκάλεσε ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς, είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τα μικροσκοπικά σωματίδια με καρδιαγγειακά αποτελέσματα στους ανθρώπους, έγραψε ο Δρ Philip Landrigan από το Boston College, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η εύρεση μικροπλαστικών και νανοπλαστικών στην πλάκα είναι «μια σημαντική ανακάλυψη», έγραψε ο Landrigan.

Μεταξύ των ερωτημάτων που θέτει, είπε, είναι εάν η έκθεση πρέπει να θεωρείται παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου και πώς μπορεί να μειωθεί η έκθεση.

Σε έκθεση του 2022 σχετικά με τη διατροφική έκθεση και την έκθεση μέσω της εισπνοής σε μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε συντριπτική συναίνεση ότι τα πλαστικά δεν ανήκουν στο περιβάλλον και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό της έκθεσης.

«Το χαμηλό κόστος και η ευκολία του πλαστικού είναι πράγματα απατηλά», είπε ο Landrigan. «Στην πραγματικότητα, καλύπτουν μεγάλες βλάβες, όπως η πιθανή συμβολή των πλαστικών στα αποτελέσματα που σχετίζονται με την αθηρωματική πλάκα».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποζημίωση 450.000 ευρώ για τον θάνατο 34χρονης από ξεχασμένες γάζες

Έμφραγμα: Τα ύποπτα συμπτώματα που αγνοούν οι γυναίκες και οι γιατροί

Εκτός ελέγχου ο κοκκύτης στην Αγγλία – Ανησυχία των ειδικών