Πληγές: Πρέπει να τις καλύπτουμε ή να τις αφήνουμε ανοιχτές για να «στεγνώνουν»;
Μικροτραυματισμοί, κοψίματα και εκδορές είναι πολύ συνηθισμένα το καλοκαίρι, που περνάμε περισσότερο χρόνο σε υπαίθριους χώρους και με μεγαλύτερα τμήματα του σώματος ακάλυπτα. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσουμε τις μικρές πληγές; Πρέπει να τις καλύπτουμε ή να τις αφήνουμε ακάλυπτες για να «στεγνώσουν» πιο γρήγορα;
Η κάλυψη ως φαίνεται είναι η ενδεδειγμένη λύση. Οι περισσότερες πληγές δεν ωφελούνται από την έκθεσή τους στον αέρα, διότι χρειάζονται υγρασία για να επουλωθούν. Ο αέρας μπορεί να ξηράνει τα επιφανειακά κύτταρα, αυξάνοντας τον πόνο ή επιβραδύνοντας την επούλωση, κατά την Dr. Christi Cavaliere, πλαστική χειρουργό στο Κλήβελαντ.
Όπως εξηγεί, οι περισσότερες θεραπείες για τις πληγές ευνοούν τη διατήρηση μιας σχετικής υγρασίας στην επιφάνειά τους. Η επάλειψη λ.χ. των μικρών πληγών από τον γιατρό με τοπική αλοιφή, έχει αυτό τον σκοπό. Το ίδιο και η κάλυψή τους στη συνέχει με μία αντικολλητική γάζα ή επίδεσμο.
Με τη διαδικασία αυτή, διατηρούνται ζωντανά τα νέα δερματικά κύτταρα που αναπτύσσονται. Προστατεύεται επίσης η περιοχή από τις ακαθαρσίες, την επιμόλυνση από μικρόβια, καθώς και από περαιτέρω τραυματισμούς. Οι ασθενείς, εξ άλλου, αισθάνονται πιο άνετα απ’ ό,τι αν είχαν ανοιχτή την πληγή τους και έπρεπε να την προσέχουν διαρκώς.
Οι εξαιρέσεις
Όπως όμως ισχύει για τις περισσότερες ιατρικές πράξεις, έτσι και τα προαναφερθέντα έχουν τις εξαιρέσεις τους. Οι μικρές κρούστες από τις μικρές πληγές, αμυχές και εκδορές μπορούν να μένουν ακάλυπτες. Οι πληγές στα πόδια από τα ακατάλληλα παπούτσια επίσης μπορούν να αφεθούν ανοιχτές να ξεραθούν.
Όταν όμως μια πληγή μοιάζει βαθιά, δεν επουλώνεται ή προκαλεί πόνο, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχεται από έναν γιατρό, τονίζει η Dr. Cavaliere