Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιού Τζέρσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Food Protection», έκαναν δοκιμές με 21 εθελοντές, τα χέρια των οποίων τοποθετήθηκαν μεγάλες ποσότητες αβλαβών βακτηρίων Escherichia coli (E. coli).
Οι συμμετέχοντες έπλεναν τα χέρια τους με νερό σε διάφορες θερμοκρασίες (15, 26 και 38 βαθμών Κελσίου) και με διαφορετικές ποσότητες σαπουνιού (μισού, ενός και δύο ml). Διαπιστώθηκε ότι το ζεστό και το κρύο νερό έχουν ουσιαστικά την ίδια αποτελεσματικότητα κατά των μικροβίων.
Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά ανάλογα με το πόσο σαπούνι χρησιμοποιείται, ενώ ακόμη κι ένα πλύσιμο χεριών διάρκειας δέκα δευτερολέπτων είναι αρκούντως αποτελεσματικό.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η θερμοκρασία του χρησιμοποιούμενου νερού δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο» δήλωσε ο Σάφνερ.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πλύσιμο χεριών: Πώς φεύγουν τα περισσότερα βακτήρια – Τεστ με υπεριώδες φως
Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών: Τα λάθη υγείας που κάνετε – Τι πρέπει να θυμάστε πάντα