Iatropedia

Πνευμονικό οίδημα: Η συσσώρευση υγρού στον πνεύμονα συνδέεται με την καρδιά

Πηγαίνετε στα Επείγοντα νοσοκομείου ή καλέστε το 166 εάν έχετε αναπνευστικά προβλήματα.

Το πνευμονικό οίδημα είναι μια μη φυσιολογική συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες. Αυτή η συσσώρευση υγρού οδηγεί σε δύσπνοια.

Αιτίες

Το πνευμονικό οίδημα προκαλείται συχνά από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλεί αποτελεσματικά, το αίμα μπορεί να επανέλθει στις φλέβες, οι οποίες το περνούν μέσα από τους πνεύμονες.

Καθώς η πίεση σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνεται, υγρό ωθείται στις κυψελίδες με αέρα στους πνεύμονες. Αυτό το υγρό μειώνει την κανονική κίνηση του οξυγόνου μέσω των πνευμόνων. Αυτοί οι δύο παράγοντες συνδυάζονται και προκαλούν δύσπνοια.

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια που οδηγεί σε πνευμονικό οίδημα μπορεί να προκληθεί από:

Το πνευμονικό οίδημα μπορεί επίσης να προκληθεί από:

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του πνευμονικού οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

Άλλα συμπτώματα:

Θεραπεία

Το πνευμονικό οίδημα αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα στα Επείγοντα νοσοκομείου. Μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου.

Η αιτία του οιδήματος πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Για παράδειγμα, εάν μια καρδιακή προσβολή έχει προκαλέσει την πάθηση, πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν:

Πρόγνωση

Η εξέλιξη της νόσου εξαρτάται από την αιτία. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί γρήγορα ή αργά. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρειαστούν αναπνευστικό μηχάνημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, το πνευμονικό οίδημα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Πηγαίνετε στα Επείγοντα νοσοκομείου ή καλέστε το 166 εάν έχετε αναπνευστικά προβλήματα.

Πρόληψη

Πάρτε όλα τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες, εάν έχετε κάποια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονικό οίδημα ή σε εξασθενημένο καρδιακό μυ.

Η υγιεινή διατροφή που είναι χαμηλή σε αλάτι και λίπος και ο έλεγχος των άλλων παραγόντων κινδύνου μειώσουν την πιθανότητα να πάθετε πνευμονικό οίδημα.

Πηγή: https://www.pennmedicine.org

φωτό: iStock