Θέλετε μία άσκηση που θα δυναμώσει τους μυς σας, θα αυξήσει την αντοχή σας και ταυτοχρόνως θα καταπραΰνει τους πόνους στις αρθρώσεις σας; Αν ναι, βάλτε στη ζωή σας το ποδήλατο: μπορεί να σας βοηθήσει ακόμα και αν έχετε κακή φυσική κατάσταση και αρθρίτιδα.
Σε υπαίθριο ή εσωτερικό χώρο, το ποδήλατο είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για τους ασθενείς με αρθρίτιδα. Είναι χαμηλής πρόσκρουσης, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει τα πονεμένα γόνατα. Δυναμώνει επίσης τους μυς που στηρίζουν τα γόνατα, τους αστραγάλους και τους άκρους πόδες. Μελέτες έχουν επίσης δείξει πως μπορεί να βελτιώσει την έκβαση και σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο.
«Η συνεχής κίνηση της ποδηλασίας είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για τις πονεμένες αρθρώσεις», αναφέρει ο Dr. Joseph Garry, αναπληρωτής καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής & Αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Όσο περισσότερο κινούνται οι αρθρώσεις στο πλήρες εύρος της κινητικότητάς τους, τόσο περισσότερο αρθρικό υγρό παράγεται. Το υγρό αυτό λιπαίνει την άρθρωση με αποτέλεσμα να κινείται πιο εύκολα την υπόλοιπη μέρα».
Η ποδηλασία δυναμώνει και τους μυς του κορμού, προσθέτει η φυσικοθεραπεύτρια Jessica Schwartz, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιοθεραπείας (APTA). «Όταν είναι πιο δυνατοί οι μύες των ποδιών και του κορμού, υποστηρίζουν καλύτερα τις αρθρώσεις και μειώνουν την πίεση που δέχονται», εξηγεί.
Οι επιδράσεις αυτές εξηγούν γιατί η ποδηλασία μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την λειτουργικότητα στους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να μειώσουν σταδιακά τη δραστηριότητα της νόσου τους.
Το συχνό ποδήλατο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Έτσι θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η πίεση στις αρθρώσεις των ποδιών, που φέρουν το βάρος του σώματος.
Τι να προσέξετε
Αν δεν το έχετε συνηθίσει, αρχίστε να το βάζετε στη ζωή σας με αργό ρυθμό. Ο Dr. Garry συνιστά να αρχίσετε με 10 λεπτά ποδήλατο με χαμηλή αντίσταση. Καθώς θα περνούν οι μέρες να αυξάνετε σιγά-σιγά την αντίσταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα της ποδηλασίας. Απώτερος στόχος σας είναι να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά ποδήλατο τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Πολύ σημαντικό είναι όμως να ξέρετε πότε να σταματάτε. Να μετράτε νοερά τον πόνο σας σε μία κλίμακα από το 0 έως το 10, πριν και μετά την ποδηλασία. Αν ο πόνος αυξάνεται περισσότερο από 2 βαθμούς, πιέζετε πολύ τον εαυτό σας και πρέπει να μειώσετε την ένταση της ποδηλασίας.
Αντίστοιχα, εάν νιώσετε οξύ ή αιχμηρό πόνο, σταματήστε αμέσως το ποδήλατο, συνιστά η κυρία Schwartz. «Να κάνετε διάλειμμα δύο ημέρες για να αναρρώσετε. Όταν ξανανέβετε στο ποδήλατο, φροντίστε να μειώσετε στο μισό την προσπάθεια που θα καταβάλλετε», προσθέτει.
Φωτογραφία: iStock