Ποια είναι η συχνότερη απόφαση που λαμβάνουμε για την υγεία μας στην αρχή του νέου χρόνου
Ένας στους δύο ενήλικες που παίρνουν αποφάσεις για την υγεία τους με την έλευση του νέου χρόνου, θέτουν ως προτεραιότητα να κάνουν δίαιτα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική δημοσκόπηση.
Ωστόσο τα διαιτολόγια που επιλέγουν για να αδυνατίσουν δεν είναι τα καλύτερα δυνατά, λένε οι επιστήμονες.
Τη δημοσκόπηση πραγματοποίησαν ειδικοί από την Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM). Η PCRM είναι ένας μη κερδοσκοπικός, ερευνητικός οργανισμός που προωθεί την προληπτική Ιατρική. Μέλη του είναι σχεδόν 17.000 γιατροί στις ΗΠΑ.
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.174 άνδρες και γυναίκες, που απάντησαν στα μέσα Δεκεμβρίου σε σειρά ερωτημάτων. Το σχεδόν 46% είπαν ότι προγραμμάτιζαν να κάνουν δίαιτα το νέο έτος. Ωστόσο όταν ρωτήθηκαν ποιο διατροφικό πρόγραμμα θα ακολουθούσαν, οι απαντήσεις τους προβλημάτισαν τους επιστήμονες.
Ειδικότερα, το 40% είπαν ότι θα προσπαθήσουν να περικόψουν τις θερμίδες που καθημερινά καταναλώνουν. Το 26% είπαν ότι θα έκαναν κάποια δίαιτα με μειωμένους υδατάνθρακες, όπως η κετογονική (κέτο) ή η Άτκινς.
Μόλις το 7% είπαν ότι θα ακολουθήσουν μία δίαιτα βασισμένη κυρίως σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Και αυτό παρότι πολλές μελέτες έχουν δείξει πως είναι αποτελεσματική, οικονομική, φιλική προς το περιβάλλον και ωφέλιμη για την υγεία.
«Η μέτρηση των θερμίδων είναι χρονοβόρα και δημιουργεί αρνητική σχέση με το φαγητό σε μερικούς ανθρώπους. Οι, δε, δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες», δήλωσε η Dr. Roxanne Becker, ειδική σε θέματα διατροφής στην PCRM.
Στον αντίποδα, «μελέτες έχουν δείξει πως οι δίαιτες που έχουν βάση φυτικής προελεύσεως τρόφιμα ευνοούν την απώλεια βάρους, δίχως να απαιτείται περιορισμός ή μέτρηση θερμίδων», συνέχισε. «Και αυτό διότι τα φυτά εκ φύσεως έχουν χαμηλότερη θερμιδική πυκνότητα και περισσότερες φυτικές ίνες, που προάγουν τον κορεσμό της πείνας».
Τι έχουν δείξει οι μελέτες
Μία από αυτές τις μελέτες δημοσιεύθηκε το 2017. Διεξήχθη σε υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές ηλικίας 35-70 ετών από τη Νέα Ζηλανδία. Οι μισοί από αυτούς ακολούθησαν επί έξι μήνες μία διατροφή βασισμένη σε φυτικά τρόφιμα ολικής αλέσεως.
Οι εθελοντές έχασαν κατά μέσον όρο σχεδόν 14 κιλά, που οδήγησαν σε μείωση κατά 4 μονάδες τον δείκτη μάζας σώματός τους (ΔΜΣ).
Ανάλογα ευρήματα είχε και μελέτη του 2013, στην οποία ομάδα εθελοντών κλήθηκε να ακολουθήσει επί 18 εβδομάδες μία δίαιτα που πάλι βασιζόταν σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Οι εθελοντές έχασαν 5 κιλά κατά μέσον όρο και είχαν σημαντικές μειώσεις στο σάκχαρο, την ολική και την κακή (LDL) χοληστερόλη τους.
Τρίτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2018, έδειξε ότι υπέρβαροι εθελοντές που έτρωγαν πολλά φυτικά τρόφιμα έχασαν πάνω από 7 κιλά σε 14 εβδομάδες.
Εκτός από την απώλεια βάρους, όμως, η διατροφή που βασίζεται σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα μειώνει και τον κίνδυνο αναπτύξεως νοσημάτων όπως:
- Η καρδιοπάθεια
- Η υπέρταση
- Η υψηλή χοληστερόλη
- Ορισμένοι καρκίνοι
Η μεσογειακή διατροφή (δηλαδή η παραδοσιακή ελληνική διατροφή) είναι ίσως η καλύτερη δίαιτα που βασίζεται σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως:
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Όσπρια
- Ξηρούς καρπούς
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ελαιόλαδο
Περιέχει επίσης επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών, ψαριών και πουλερικών, και σποραδικά κόκκινο κρέας.
Φωτογραφία: iStock