Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου που εκδηλώνουν 5.600 Έλληνες τον χρόνο
Χιλιάδες Έλληνες μαθαίνουν κάθε χρόνο ότι πάσχουν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης, η εμφάνιση του οποίου σχετίζεται με ορισμένα χημικά στα οποία συμπεριλαμβάνονται αυτά του τσιγάρου. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος της κύστης αποτελεί την 5η συχνότερη κακοήθη νόσο στη χώρα μας. Είναι επίσης η 6η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο.
Τα στοιχεία του Παγκόσμιο Παρατηρητηρίου Καρκίνου (GCO) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι αποκαλυπτικά. Το 2020 υπολογίζει πως διαγνώστηκαν στην χώρα μας 5.645 περιστατικά καρκίνου της κύστης. Επιπλέον, 1.543 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του.
Σε όλο τον κόσμο, ο καρκίνος της κύστης είναι ο 10ος συχνότερος. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκεται σε σχεδόν 600.000 ανθρώπους. Κοστίζει επίσης τη ζωή σε 200.000, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Όπως επισημαίνει, ο καρκίνος αυτός συνήθως ανιχνεύεται σε αρχικό στάδιο, όταν ακόμα έχει υψηλό ποσοστό ιάσεως. Ωστόσο στο 25% των περιπτώσεων γίνεται αντιληπτός όταν έχει εξελιχθεί αρκετά.
Κύρια αιτία γι’ αυτό, σύμφωνα με ειδικούς από το βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) είναι το γεγονός ότι πολύς κόσμος συγχέει τα συμπτώματά του με εκείνα άλλων παθήσεων, όπως οι ουρολοιμώξεις και η πέτρα στο νεφρό.
Ο Μάιος είναι Παγκόσμιος Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστεως. Με την ευκαιρία αυτή, ας θυμηθούμε τα συμπτώματά του και τι πρέπει να κάνουμε εάν εκδηλώσουμε κάτι ύποπτο.
Τα πιο συχνά συμπτώματά
Οι πιο συχνές εκδηλώσεις που προκαλεί ο καρκίνος της κύστης είναι τα ίχνη αίματος στα ούρα, δηλαδή η αιματουρία. Συνήθως είναι ανώδυνη, με το αίμα άλλοτε να φαίνεται καθαρά στα ούρα και άλλοτε να τα χρωματίζει καφέ. Μπορεί όμως και να μην φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Μπορεί επίσης να εμφανίζεται και να υποχωρεί.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα που προκαλεί ο καρκίνος της κύστης. Άλλα, λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι:
- Η ανάγκη για ούρηση πιο συχνά από το σύνηθες
- Η επιτακτική ανάγκη για ούρηση
- Το αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση
Όταν ο καρκίνος της κύστης είναι προχωρημένος, μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως:
- Πόνο στην πύελο
- Πόνο στα οστά
- Αθέλητη απώλεια βάρους
- Πρήξιμο στα πόδια
Πότε να πάτε στον γιατρό
Αν αντιληφθείτε αίμα στα ούρα σας, ακόμα κι αν είναι για μία φορά, συμβουλευθείτε τον ουρολόγο σας. Είναι απαραίτητο για να διερευνηθεί η αιτία. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όποιος έχει αίμα στα ούρα, έχει κακοήθη νόσο.
Αντιθέτως, ο καρκίνος της κύστης δεν είναι ο μόνος που προκαλεί αιματουρία, ούτε η πιο συχνή αιτία της. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να την προκαλέσουν είναι:
- Μια ουρολοίμωξη, όπως η κυστίτιδα
- Η λοίμωξη στο νεφρό (πυελονεφρίτιδα)
- Η νεφρολιθίαση (πέτρα στο νεφρό)
- Η λοίμωξη στην ουρήθρα (ουρηθρίτιδα)
- Η διόγκωση του προστάτη στους άνδρες
Που οφείλεται ο καρκίνος της κύστης
Η αιτία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου δεν είναι πάντοτε γνωστή. Ωστόσο σχετίζεται με αλλοιώσεις στα κύτταρα της ουροδόχου κύστεως που συχνά προκαλούνται, όπως προαναφέρθηκε από την έκθεση σε ορισμένα χημικά.
Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξή του είναι το κάπνισμα. Ο καπνός περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες που εισέρχονται στο αίμα και μέσω αυτού φτάνουν παντού στο σώμα. Επομένως, όποιος καπνίζει πολύ ή/και επί πολλά χρόνια εκθέτει κατ’ επανάληψιν την ουροδόχο κύστη του σε αυτά τα χημικά.
Υπολογίζεται ότι στο ένα τρίτο των περιπτώσεων ο καρκίνος της κύστης οφείλεται στο κάπνισμα. Και επειδή έχουμε υψηλά ποσοστά καπνιστών στην χώρα μας, ο καρκίνος της κύστης είναι ένας από τους συχνότερους.
Επιπλέον, οι καπνιστές έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο της κύστης σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
Η έκθεση σε ορισμένα βιομηχανικά χημικά είναι ο δεύτερος κυριότερος παράγοντας κινδύνου. Σε αυτά αποδίδεται το 25% των κρουσμάτων. Στα χημικά που σχετίζονται με τον καρκίνο της κύστης εκτίθενται συχνά οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που περιλαμβάνουν βιομηχανικές εργασίες με:
- Βαφές
- Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα
- Γαλότσες
- Μπογιές
- Πλαστικά
- Μαύρισμα πέτσινων αντικειμένων
Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν και όσοι εκτίθενται συνεχώς στα χημικά από τις αναθυμιάσεις του ντίζελ, όπως οι επαγγελματίες οδηγοί.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η ακτινοθεραπεία στην πύελο, η χρόνια ουρολιθίαση, οι μακροχρόνιες ή επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις κ.λπ.
Φωτογραφία: iStock