Αλλά και κάποια κοινά φάρμακα, που δεν συνταγογραφούνται, όπως η ασπιρίνη και τα αντιισταμινικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα και εξανθήματα.
Φάρμακα με πιθανή παρενέργεια την δερματική ευαισθησία στον ήλιο συνταγογραφούνται για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, όπως:
- Αλλεργίες
- Αρθρίτιδα
- Κατάθλιψη
- Διαβήτης
- Υπέρταση
- Ροδόχρους ακμή
Έτσι μπορεί να έχετε κάποια στιγμή αναπτύξει μια δερματική αντίδραση, γνωστή ως φωτοευαισθησία.
Τι είναι η φωτοευαισθησία από φάρμακα
Η φωτοευαισθησία συμβαίνει όταν μια ουσία, όπως ένα φάρμακο, κάνει το δέρμα σας ευαίσθητο στο ηλιακό φως. Το φάρμακο συνδυάζεται με το υπεριώδες φως του ήλιου (τόσο UVA όσο και UVB) και δημιουργεί τοξικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις που βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος. Η φωτοευαισθησία που προκαλείται από φάρμακα μπορεί να επηρεάσει ακόμη και όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για την καρδιά και τη χημειοθεραπεία.
Υπάρχουν δύο τύποι φωτοευαισθησίας:
- Φωτοτοξικότητα: Μια επίδραση που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και εμφανίζεται μόνο στο δέρμα που έχει εκτεθεί στον ήλιο. Μπορεί να εμφανιστεί ώρες αργότερα και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ευαισθησίας.
- Φωτοαλλεργία: Μια αλλεργική αντίδραση η οποία μπορεί να επηρεάσει περιοχές του δέρματος που δεν έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Μπορεί να εκδηλωθεί με ερυθρότητα, απολέπιση, φαγούρα, φουσκάλες ή κηλίδες που μοιάζουν με κνίδωση. Τα σημάδια συνήθως αναπτύσσονται 24 έως 72 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να παραμείνουν ακόμη και αφού σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από ευαισθησία στον ήλιο, η οποία προκαλείται από φάρμακα;
Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για την πιθανότητα ευαισθησίας στον ήλιο, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψετε ποιοι ασθενείς θα το νιώσουν. Δύο άνθρωποι μπορεί να πάρουν την ίδια δόση του ίδιου φαρμάκου και ο ένας να είναι καλά στον ήλιο ενώ ο άλλος να έχει δερματικά συμπτώματα.
“Η φωτοευαισθησία που προκαλείται από φάρμακα μπορεί να επηρεάσει τον καθένα, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, αν και τα δερματικά συμπτώματα τείνουν να φαίνονται πιο ήπια σε άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα”, λέει η δρ. Vicky Zhen Ren, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον. Για παράδειγμα, εάν το δέρμα σας είναι πιο σκούρο, η ερυθρότητα που εμφανίζεται σε πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορεί να εμφανίζεται περισσότερο ως μοβ.
Όσο πιο σκούρο δέρμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα μελανίνης (μια ουσία που απορροφά τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες) που έχει.
“Οι ασθενείς με πιο σκούρο δέρμα δεν είναι τόσο πιθανό να βιώσουν τις φωτοτοξικές παρενέργειες, επειδή η περισσότερη μελανίνη στο δέρμα τους τους παρέχει λίγο περισσότερη προστασία. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος. Όλοι θα πρέπει να λαμβάνουν τις ίδιες προφυλάξεις ακόμα κι αν έχουν μικρότερο κίνδυνο”, λέει η δρ. Elizabeth Messenger, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Φωτοευαισθησία από φάρμακα: Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας
Δώστε προσοχή στο σώμα σας εάν κάτι δεν φαίνεται, ή δεν αισθάνεστε σωστά στο δέρμα σας.
«Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες, ρωτήστε τον γιατρό που σας συνταγογράφησε το φάρμακο», λέει η δρ. Messenger. “Εκείνος μπορεί να ξέρει πώς να χειριστεί την παρενέργεια και θα σας πει εάν και πόσο επειγόντως μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο”.
Η αντίδρασή σας στον ήλιο μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα εξάνθημα και θα μπορούσατε να αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (πυρετός με ρίγη, ναυτία, πονοκέφαλο και αδυναμία) ή εάν το δέρμα σας εμφανίζει φουσκάλες, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
Μπορώ ακόμα να χρησιμοποιήσω ένα προϊόν ρετινόλης, ή να κάνω περιποίηση προσώπου;
Αυτό μπορεί να μην είναι καλή ιδέα.
“Οι ρετινόλες, τα ρετινοειδή και τα προϊόντα προσώπου μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω φωτοευαισθησία”, λέει η δρ. Ren.
Η συμβουλή της: “Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε δερματολόγο, ή αισθητικό σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης ρετινόλης, ή της περιποίησης προσώπου με βάση τον τύπο του δέρματός σας, τα φάρμακα και τις πιθανές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις σας”.
Εάν επιλέξετε τέτοιες καλλυντικές θεραπείες, είναι ακόμη πιο σημαντικό να είστε αυστηροί όσον αφορά την αντηλιακή προστασία.
“Φορέστε αντηλιακό πριν φύγετε από το σπίτι κάθε πρωί και κάντε το μέρος της ρουτίνας σας”, λέει η δρ. Messenger. Όλοι πρέπει να το κάνουν αυτό, ανεξάρτητα από τα φάρμακα που παίρνουν. Είναι σαν να βουρτσίζετε τα δόντια σας: μια συνήθεια που πρέπει να κρατήσετε.
Πηγή: https://www.webmd.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλλεργίες στον ήλιο: Πώς τις αναγνωρίζουμε και τι πρέπει να κάνουμε
Σπυράκια από τον ήλιο: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται. Ποιοι τα εμφανίζουν συχνότερα
Πως επηρεάζει ο ήλιος το δέρμα. Τι να προσέχουμε
Προσοχή: Τι σημαίνει αν ο ήλιος σας προκαλέσει φαγούρα και εξάνθημα
φωτό: iStock