Iatropedia

Ποια φάρμακα, προϊόντα ομορφιάς και τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης από τον ήλιο

Close up view of child shoulder with severe sunburn. Red skin with dead skin peeling off outdoors by the pool.

Υπάρχουν ουσίες που είτε «μποϊκοτάρουν» τη δράση του αντηλιακού, είτε αυξάνουν την ευαισθησία της επιδερμίδας

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι ένα καλό αντηλιακό παρέχει προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, αλλά πολλοί μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι κάποια φάρμακα και καλλυντικά μπορεί να «αναιρούν» σε κάποιο βαθμό αυτήν την προστασία.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να προσέχουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο πέραν του καρκίνου του δέρματος», λέει ο Δρ Kaveh Nezafati, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας. «Μπορεί επίσης να υπάρχουν κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να μας κάνουν πιο ευαίσθητους στο ηλιακό φως», προσθέτει.

Ο Nezafati εξηγεί ότι ορισμένα φάρμακα μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και δίνει μερικές συμβουλές για το πώς να προστατευτούμε.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ορισμένα φάρμακα περιέχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν φυσική αντίδραση όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η σοβαρότητα της αντίδρασης αυτής εξαρτάται από τη δοσολογία του φαρμάκου και τον χρόνο που βρίσκεται κάποιος σε εξωτερικό χώρο ή σε σολάριουμ.

Ένα παράδειγμα είναι φάρμακα για την αρτηριακή πίεση όπως η υδροχλωροθειαζίδη.

«Βασικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αντιδρά με το φάρμακο που κυκλοφορεί στο αίμα του ασθενούς, μετατρέποντας αυτό το φάρμακο σε χημικό υποπροϊόν που μπορεί να βλάψει άμεσα τα κύτταρα του δέρματος και να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα», ανέφερε ο Nezafati σε ανακοίνωση του UT Southwestern.

Μερικά αντιβιοτικά, όπως η σιπροφλοξασίνη και η δοξυκυκλίνη, που αντιμετωπίζουν μια ευρεία γκάμα λοιμώξεων, λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι ασθενείς να γνωρίζουν τις παρενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνουν και να έχουν τον νου τους, ώστε, αν χρειαστεί, να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις», συμπλήρωσε.

Προϊόντα ομορφιάς

Αλλά τα φάρμακα δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και βλάβης του δέρματος: τα προϊόντα ομορφιάς μπορεί να περιέχουν επίσης συστατικά που αυξάνουν τη φωτοευαισθησία. Τα προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη και τα peeling, μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στις βλάβες από τον ήλιο.

Τι κάνουμε λοιπόν; Ελέγχουμε τις ετικέτες των προϊόντων για συστατικά όπως τα α- και β- υδροξυοξέα, που χρησιμοποιούνται για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες.

Ακόμη κι αν ένα καλλυντικό ή προϊόν μακιγιάζ έχει δείκτη προστασίας από τον ήλιο, να φοράτε πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 (SPF) κάτω από το μακιγιάζ.

Ροφήματα και ποτά

Όμως, τα φάρμακα και τα προϊόντα ομορφιάς δεν είναι τα μόνα πράγματα που βάζουν σε κίνδυνο το δέρμα σας: ο χυμός εσπεριδοειδών, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει δερματική αντίδραση μετά την έκθεση στον ήλιο.

«Ορισμένα φυτά περιέχουν χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως φουροκουμαρίνες», εξηγεί ο Nezafati: «Όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως, οι ακτίνες UV ενεργοποιούν τις χημικές αυτές ουσίες, οι οποίες τότε καταστρέφουν τα κύτταρα».

Το καλύτερο μέτρο πρόληψης είναι να πλένουμε τα χέρια σας μετά από κάθε επαφή με εσπεριδοειδή.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιατί πολλοί αθλητές καταρρέουν ψυχικά όταν τελειώσουν

Έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη; Πώς να νικήσετε την κληρονομικότητά σας

Πονοκέφαλος: Πώς θα καταλάβετε αν οφείλεται στην αφυδάτωση