Ποια πασίγνωστα εμβόλια προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ
Τα εμβόλια που μας προστατεύουν εναντίον δύο συνηθισμένων λοιμώξεων μπορεί να μας βοηθούν να διατηρήσουμε ακέραια τη μνήμη μας μέχρι τα βαθιά μας γηρατειά, σύμφωνα με νέες μελέτες. Και αυτό διότι σχετίζονται με μειωμένες πιθανότητες αναπτύξεως της πιο συχνής αιτίας άνοιας: της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε χιλιάδες εθελοντές στις ΗΠΑ. Η μία από αυτές έδειξε πως οι ηλικιωμένοι που είχαν κάνει έστω και μία φορά στη ζωή τους αντιγριπικό εμβόλιο, είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ. Όσοι, όμως, έκαναν κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο, ήταν ακόμα πιο προστατευμένοι.
Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι τα εμβόλια της γρίπης και της πνευμονίας μειώνουν κατά 30% τον κίνδυνο, όταν γίνονται ανάμεσα στις ηλικίες 65 και 75 ετών.
«Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19 έχει φέρει στο προσκήνιο τα εμβόλια. Είναι σημαντικό να διερευνούμε τα οφέλη τους όχι μόνο εναντίον των λοιμώξεων για τις οποίες γίνονται, αλλά και μακροπρόθεσμα για την υγεία», δήλωσε η Dr. Maria C. Carrillo, επιστημονική υπεύθυνη της αμερικανικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Association).
«Είναι πιθανό, όπως φροντίζει κάποιος την υγεία του με τα εμβόλια, να την φροντίζει και με άλλους τρόπους. Όλ’ αυτά μπορεί να προστίθενται, μειώνοντας τις πιθανότητες να εμφανιστεί νόσος Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας», συνέχισε. «Απαιτούνται μεγαλύτερες κλινικές μελέτες για να εξακριβωθεί εάν τα εμβόλια ως στρατηγικές δημόσιας Υγείας μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας καθώς μεγαλώνουμε».
Οι νέες μελέτες
Στην πρώτη από τις νέες μελέτες συμμετείχαν περισσότεροι από 9.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών. Όσοι έκαναν κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νόσο Αλτσχάιμερ καθώς μεγάλωναν.
Οι ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας τονίζουν ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν απλώς μία συσχέτιση. Δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Δείχνουν, όμως, ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα αντιγριπικά εμβόλια και τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ.
Στη δεύτερη μελέτη εξετάστηκε ο κίνδυνος αναπτύξεως της νόσου σε περισσότερους από 5.100 ηλικιωμένους στη Βόρεια Καρολίνα. Όπως έδειξε, τα εμβόλια της γρίπης και της πνευμονίας δρούσαν προστατευτικά κυρίως για τους ηλικιωμένους χωρίς κληρονομικό Αλτσχάιμερ.
«Δεν γνωρίζουμε πως θα μπορούσαν τα εμβόλια να μας προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Dr Heather Snyder, αντιπρόεδρος Ιατρικών Υποθέσεων στην Alzheimer’s Association. «Μπορεί οι συγκεκριμένες λοιμώξεις να επηρεάζουν με κάποιον τρόπο τον εγκέφαλο, «στρώνοντας» τον δρόμο για την ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ. Ή μπορεί τα εμβόλια να μειώνουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη νόσο. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι όσοι κάνουν εμβόλια, να ζουν πιο υγιεινά με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον εγκέφαλό τους».
Η Dr Snyder πρόσθεσε πως «είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι με βεβαιότητα». Είναι όμως πιθανό «τα εμβόλια να αποτελούν ένα κομμάτι στο πάζλ που συνιστούν οι παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας στη διάρκεια της ζωής μας».