Iatropedia

Ποια συνηθισμένα προβλήματα πιστεύουμε ότι θεραπεύουν τα αντιβιοτικά

pill antibiotic

Πάνω από εννέα στους δέκα έχουν ακόμα λανθασμένες αντιλήψεις γι' αυτά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Περισσότεροι από έξι στους δέκα ενήλικες πιστεύουν ακράδαντα ότι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν συνηθισμένα συμπτώματα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των γιατρών να τους πείσουν για το τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Ταυτοχρόνως, πάνω από τρεις στους δέκα δεν γνωρίζουν ότι η αχρείαστη λήψη αντιβιοτικών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα νέας μελέτης στην οποία οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν αν και τι έχει αλλάξει στις αντιλήψεις μας για τα αντιβιοτικά. Έτσι, ζήτησαν από 564 ασθενείς δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών του Τέξας να απαντήσουν αν θα περίμεναν αντιβιοτικά για πέντε συνηθισμένες νόσους και συμπτώματα. Αυτά ήταν:

  1. Η διάρροια
  2. Ο πονόλαιμος
  3. Τα κρυολογήματα (ιώσεις) και η γρίπη
  4. Η ιγμορίτιδα
  5. Η βρογχίτιδα

Όπως διαπίστωσαν, περισσότερο από το 93% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον ένα από τα προαναφερθέντα. Ειδικότερα:

Αντίθετες οι κατευθυντήριες οδηγίες

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Family Medicine. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, στους ασθενείς συχνά συνταγογραφούνται αντιβιοτικά για κοινά συμπτώματα ιογενών λοιμώξεων, όπως αυτές του αναπνευστικού και η διάρροια, παρότι οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν το αντίθετο.

Την τακτική αυτή μπορεί να τροφοδοτούν οι ατομικές γνώσεις και πεποιθήσεις, αλλά και οι προσδοκίες των ασθενών.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι το μορφωτικό επίπεδο και η ενημέρωση παίζουν σημαντικό ρόλο στις προσδοκίες αυτές. Η πεποίθηση ότι τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για πονόλαιμο, διάρροια και γρίπη/κρυολόγημα ήταν διπλάσια στους ασθενείς με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Επιπλέον, το 37% των συμμετεχόντων δεν γνώριζαν για τους κινδύνους που κρύβει η αχρείαστη λήψη τους. Η άγνοια αυτή αύξανε κατά 60% την προσδοκία για αντιβιοτικά σε περίπτωση διάρροιας. Την τριπλασίαζε επίσης σε περίπτωση γρίπης/κρυολογήματος.

Αντιθέτως, οι πιο ενημερωμένοι ασθενείς είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πιστεύουν ότι τα φάρμακα αυτά θεραπεύουν την διάρροια.

Φωτογραφία: iStock