Iatropedia

Ποια τρόφιμα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα – Πώς να προστατευθείτε

drugs food interactions

Τι κίνδυνοι υπάρχουν από τις αλληλεπιδράσεις. Τι να ρωτάτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας.

Αν παίρνετε φάρμακα για οιονδήποτε λόγο – από έναν απλό πονοκέφαλο έως την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών – προσέξτε τη διατροφή σας. Πολλά από αυτά  μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τρόφιμα, τα οποία δεν γνωρίζουμε καν ότι μπορεί να παίξουν ρόλο.

Όπως λένε οι ειδικοί, η ταυτόχρονη λήψη ορισμένων φαρμάκων με κάποια τρόφιμα/ροφήματα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά:

Με άλλα λόγια, μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της φαρμακοθεραπείας. Στην πραγματικότητα, «οι αλληλεπιδράσεις των τροφίμων με φάρμακα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της χορήγησης φαρμάκων από το στόμα», τονίζουν.

Οι αλληλεπιδράσεις αυτές μπορεί να συμβούν στον καθένα και είναι συχνές. Περισσότερο όμως κινδυνεύουν να τις παρουσιάσουν ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως:

Οι αλληλεπιδράσεις τροφίμων/φαρμάκων μπορεί να συμβούν με κάθε είδους φαρμακευτικά προϊόντα, όπως:

Αν και δεν είναι όλες οι αλληλεπιδράσεις εξίσου σημαντικές, μερικές μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Και αυτό διότι μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου ή να αυξήσουν την τοξικότητά του.

Από το γκρέιπφρουτ στο γάλα

Το πιο γνωστό τρόφιμο που αλληλεπιδρά με φάρμακα είναι το γκρέιπφρουτ. Ο χυμός του επηρεάζει περισσότερα από 85 φάρμακα επειδή, μεταξύ άλλων, αναστέλλει ένα ένζυμο σημαντικό για τον μεταβολισμό τους. Ενδεικτικά αλληλεπιδρά με:

Το γκρέιπφρουτ συνήθως αυξάνει την δράση των φαρμάκων, γεγονός που ενέχει κίνδυνο να παρουσιάσουν οι ασθενείς αντιδράσεις υπερδοσολογίας. Αυτές μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Κυμαίνονται από γαστρεντερική αιμορραγία και αναπνευστική ανεπάρκεια έως οξεία νεφρική ανεπάρκεια και αιφνίδιο θάνατο.

Εν τούτοις, δεν είναι το μοναδικό τρόφιμο που πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς. Αναλόγως με το είδος των φαρμάκων που παίρνει κανείς, πρέπει να προσέχει και πολλά άλλα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

Ακόμα και η περιεκτικότητα του φαγητού σε αλάτι, ζάχαρη ή πρωτεΐνες μπορεί να παίζει ρόλο. Παραδείγματος χάριν τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) δεν πρέπει να λαμβάνονται με διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι. Και ορισμένα αντιυπερτασικά δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτοχρόνως με πολλές πρωτεΐνες.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα απορροφούνται από τον οργανισμό μόνον όταν λαμβάνονται με ένα πλήρες γεύμα ή με γεύμα πλούσιο σε λιπαρά. Άλλα, όμως, είναι αποτελεσματικά μόνο όταν λαμβάνονται με άδειο στομάχι.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να προστατευθείτε από τις αλληλεπιδράσεις τροφίμων/φαρμάκων, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη έχουν μερικές πρακτικές συμβουλές:

Φωτογραφία: iStock