Ποιες ώρες είναι καλύτερες για φαγητό, αν έχετε οριακά αυξημένο σάκχαρο
Αν έχετε λίγο αυξημένο σάκχαρο και θέλετε να αποφύγετε τον τύπου 2 διαβήτη, προσέξτε τι ώρα τρώτε το φαγητό σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία σας.
Στη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν δύο διαφορετικά προγράμματα διαλειμματικής νηστείας. Η διατροφή αυτή συνιστά να καταναλώνουμε όλο το φαγητό μας εντός 8 ωρών την ημέρα, μένοντας τις υπόλοιπες 16 ώρες νηστικοί.
Το πρόγραμμα αυτό πιστεύεται ότι παρέχει σημαντικά οφέλη στον μεταβολισμό και στην καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο είναι δύσκολο στην εφαρμογή του και δεν είναι κατάλληλο για όλους. Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι έχει επίσης σημασία τι ώρα θα τρώει κανείς το φαγητό του.
Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Ενέταξαν σε αυτήν 10 πάσχοντες από προδιαβήτη, οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν πρώιμη διαλειμματική νηστεία και ύστερα να τρώνε φυσιολογικά.
Ως πρώιμη διαλειμματική νηστεία (eTRF) χαρακτηρίζεται η κατανάλωση του φαγητού το πρώτο οκτάωρο από την πρωινή έγερση, με την πλειονότητά του να καταναλώνεται πριν τη 1 το μεσημέρι.
Ο προδιαβήτης
Ο προδιαβήτης είναι μία διαταραχή που συνήθως προηγείται του τύπου 2 διαβήτη. Κατ’ αυτόν, ο πάσχων έχει επίπεδα σακχάρου στο αίμα υψηλότερα από τα επιθυμητά, αλλά όχι ακόμα αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωστεί με τύπου 2 διαβήτη.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), ένα άτομο πάσχει από προδιαβήτη εάν έχει:
- Γλυκόζη νηστείας (σάκχαρο το πρωί, χωρίς φαγητό): 100 έως 125 mg/dl
- HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη): 5,7% έως 6,4%
- Μεταγευματική γλυκόζη (σάκχαρο 2 ώρες μετά τη λήψη γλυκόζης): 140 έως 199 mg/dl
Τα νέα ευρήματα
Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO 2023). Όπως είπαν οι ερευνητές, διήρκησε δύο εβδομάδες. Την πρώτη, οι εθελοντές έτρωγαν το 80% από το φαγητό τους πριν τη 1 το μεσημέρι. Τη δεύτερη, έτρωγαν το μισό φαγητό τους μετά τις 4 το απόγευμα.
Όπως διαπίστωσαν, η πρώιμη διαλειμματική νηστεία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι διακυμάνσεις του σακχάρου. Μειώθηκε επίσης σημαντικά ο χρόνος κατά τον οποίο το σάκχαρο ήταν σε υψηλά επίπεδα στη διάρκεια της ημέρας. Τα οφέλη αυτά ήταν ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος ή όχι.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όσοι τρώνε το περισσότερο φαγητό τους νωρίς το πρωί και πριν το μεσημέρι, ρυθμίζουν καλύτερα το σάκχαρό τους. Ενδέχεται επίσης να αποφύγουν την εξέλιξη του προδιαβήτη, σε πλήρη τύπου 2 διαβήτη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Joanne Bruno, υπότροφος Ενδοκρινολογίας στον Τομέα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη & Μεταβολισμού του NYU.
Όπως εξήγησε, η διαλειμματική νηστεία δεν απαιτεί μέτρηση θερμίδων. «Είναι απλώς η συστηματική κατανάλωση της τροφής νωρίς στην ημέρα», εξήγησε. Στην πραγματικότητα, το φαγητό πρέπει να σταματά πριν τις 6-8 μ.μ.
Τα ευρήματα που ανακοινώνονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν, μετά από αξιολόγηση, σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.
Φωτογραφία: iStock