Οι σκύλοι αναπτύσσουν αρκετά συχνά καρκίνο, αλλά δεν κινδυνεύουν όλες οι ράτσες εξίσου να πεθάνουν από αυτόν, αναφέρει ένας αμερικανός ειδικός.
Αναλύοντας δεδομένα για τους θανάτους σκύλων σε τρεις χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μεσαίου μεγέθους σκύλοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο απ’ ό,τι οι μεγαλόσωμοι ή οι μικρόσωμοι.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, όμως, διατρέχει το λειότριχο ριτρίβερ. Σημαντικό κίνδυνο διατρέχουν επίσης το σκωτσέζικο τεριέ, ο ορεινός σκύλος Βέρνης και το μπουλ μαστίφ. Αντιθέτως, στις ράτσες με τον χαμηλότερο κίνδυνο συμπεριλαμβάνονται τα πομεράνιαν, το μίνι πίνσερ, το σιχ τσου και το τσιάουα.
«Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στους σκύλους, αλλά οι θάνατοι από αυτόν παρουσιάζουν σημαντική διακύμανση αναλόγως με τη ράτσα», δήλωσε ο Dr. Leonard Nunney, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ (UCR). «Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αναπαραγωγή ανάμεσα σε συγγενικούς σκύλους».
Ο Dr. Nunney ανέλυσε τη θνησιμότητα που είχαν οι σκύλοι σε τρεις βάσεις δεδομένων από ΗΠΑ, Βρετανία και Φινλανδία. Οι βάσεις περιείχαν δεδομένα για 119 ράτσες σκύλων. Εκείνος, όμως, εστίασε την έρευνά του μόνο σε όσες υπήρχαν σε τουλάχιστον δύο από τις βάσεις δεδομένων. Συνολικά επρόκειτο για 85 ράτσες.
Πόσο κινδυνεύουν
Τα πομεράνιαν, τα μίνι πίνσερ, τα σιχ τσου και τα τσιάουα είχαν σχεδόν 10% πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο. Τα σκυλιά της Δαλματίας και τα μπουλντόγκ είχαν περίπου 20%.
Διαβάστε ακόμα Ποιες ράτσες σκύλων έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς
Αντίστοιχα, αρκετές μεσαίου μεγέθους ράτσες, όπως ο ορεινός σκύλος Βέρνης και το μπουλ μαστίφ, είχαν 40-50% πιθανότητες. Κοντά τους βρίσκεται και το μπουλ τεριέ του Στάφορντσαϊρ.
Το λειότριχο ριτρίβερ είχε 60% πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο – τις περισσότερες απ’ όλες τις ράτσες. Κοντά σε αυτό βρισκόταν το σκωτσέζικο τεριέ, παρά το μικρό μέγεθός του.
«Τα τεριέ γενικώς παθαίνουν συχνότερα καρκίνο απ’ ό,τι είναι το αναμενόμενο για το μέγεθός τους», τόνισε ο Dr. Nunney.
Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι οι πολύ μεγαλόσωμοι σκύλοι, όπως ο γερμανικός μολοσσός, παθαίνουν σπανιότερα καρκίνο σε σύγκριση με τις μετρίου μεγέθους ράτσες.
Οι διαφορές στο βάρος
Το εύρημα αυτό αποδίδεται στο μειωμένο προσδόκιμο επιβιώσεως που έχουν αυτοί οι σκύλοι, εξήγησε ο καθηγητής. «Ανά μισό κιλό που ζυγίζουν επιπλέον, χάνουν σχεδόν δύο εβδομάδες ζωής», είπε. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας πολύ μεγάλος σκύλος θα είναι τυχερός αν περάσει τα 9 του χρόνια. Οι μικροί σκύλοι, όμως, μπορεί να περάσουν τα 14 χρόνια».
Ο καρκίνος στους σκύλους είναι κυρίως νόσος της προχωρημένης ηλικίας. Ίσως λοιπόν γι’ αυτό κινδυνεύουν λιγότερο οι μεγαλόσωμες ράτσες που πεθαίνουν σε νεότερη ηλικία.
Το σωματικό βάρος των σκύλων παρουσιάζει τεράστια διακύμανση. Στην πραγματικότητα, ένα μαστίφ ζυγίζει 35 φορές περισσότερο από ένα τσιάουα, τονίζει ο καθηγητής. Το μαστίφ μπορεί να φτάσει τα 77 κιλά, ενώ το τσιάουα τυπικά ζυγίζει μόλις 2,1 κιλά!
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Royal Society Open Science.
Φωτογραφία: iStock