Οι ημικρανίες μπορεί να προκαλέσουν πολύ οξύ πόνο για ώρες, ή και ημέρες και να είναι τόσο σοβαρές, ώστε το μόνο που αντέχει να σκεφτεί ο ασθενής είναι το να βρει ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος για να ξαπλώσει, μήπως και ηρεμήσει έστω και λίγο.
Ορισμένες ημικρανίες προηγούνται ή να συνοδεύονται από δευτερεύοντα προβλήματα (προειδοποιητικά συμπτώματα), όπως αύρα, λάμψεις φωτός, τυφλά σημεία στην όραση, ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες είναι πάρα πολλοί και είναι λογικό, αρκετοί εξ αυτών να τυχαίνει να είναι και διάσημοι σε όλο τον πλανήτη. Εσείς, το γνωρίζατε αυτό για τους ακόλουθους;…
Ben Affleck: Κυρίως οι γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες, αλλά περίπου το 6% των ανδρών έχει το ίδιο πρόβλημα. Ο πασίγνωστος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ben Affleck είναι ένας εξ αυτών. Ενώ σκηνοθετούσε το “Gone, Baby, Gone” το 2006, είχε μια τόσο έντονη κρίση ημικρανίας που εισήχθη στο νοσοκομείο. «Σχεδόν δεν μπορούσα να κοιμηθώ για μέρες”, έχει πει ο Affleck για το περιστατικό.
Lisa Kudrow: Η ηθοποιός έχει δηλώσει, ότι, όταν ήταν πιο μικρή σε ηλικία, “…μια μέρα γεμάτη ενθουσιασμό και φαγητό θα κατέληγε πάντα σε ένα φρικτό πονοκέφαλο”. Ο πατέρας και τα αδέλφια της Kudrow ήταν επίσης εξοικειωμένοι με τον πόνο της ημικρανίας. Τα παιδιά έχουν 50% -75% πιθανότητα να έχουν ημικρανίες αν το ίδιο έχουν και οι γονείς τους.
Janet Jackson: Το 2008 η τραγουδίστρια ακύρωσε μια σειρά από συναυλίες μετά από έντονες κρίσεις ημικρανιών, οι οποίες συνοδεύονταν από ιλίγγους. Τα έντονα φώτα και οι δυνατοί ήχοι γίνονταν ανυπόφοροι για εκείνη. Περίπου το 30% των ατόμων με ημικρανίες αισθάνονται ζάλη, ή ίλιγγο.
Elle Macpherson: Για να αντιμετωπίσει τις ημικρανίες που την ταλαιπωρούσαν, ειδικά όταν εργαζόταν κάτω από έντονα φώτα, το μοντέλο Elle Macpherson είχε στραφεί στο βελονισμό, όπως έχει παραδεχτεί ανοιχτά. Μια ανασκόπηση 22 μελετών βελονισμού το 2009 έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν βελονισμό συμπληρωματικά με φαρμακευτική θεραπεία είχαν λιγότερους πονοκεφάλους. Ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει επίσης την ψυχική διάθεση και τον ύπνο.
Serena Williams: Αφότου μια κρίση ημικρανίας της είχε κοστίσει έναν ολόκληρο αγώνα και ταυτόχρονα ένα τουρνουά, η Serena Williams το έψαξε παραπάνω και έμαθε ότι οι ημικρανίες της σχετίζονταν με τον έμμηνο κύκλο της. “Ποτέ δεν είχα ακούσει για ημικρανίες περιόδου πριν (…) Τόσα χρόνια πίστευα απλά ότι είχα συχνές ημικρανίες”, δήλωσε η ίδια σχετικά. Περίπου το 60% των γυναικών με ημικρανία λέει ότι η κατάσταση χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης, κάτι που μπορεί να οφείλεται στις ορμόνες.
http://www.webmd.com
http://www.mayoclinic.org
Ημικρανίες: Γιατροσόφια από όλο τον κόσμο
Επειδή οι ημικρανίες είναι ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα, πολλοί πολιτισμοί ανά τους αιώνες έχουν βρει ο καθένας τον δικό του ιδιότυπο τρόπο να τις αντιμετωπίσει. Έτσι, έχουν προκύψει διαφόρων ειδών “γιατροσόφι” που, όμως, έχουν όντως αποδειχτεί ότι προσφέρουν κάποια ανακούφιση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση, προτού δοκιμάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα “γιατροσόφια” πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε σχετικά τον γιατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την κατάσταση καλύτερα και αν σας συμβουλεύσει αντιστοίχως.
Δείτε μερικά από αυτά τα γιατροσόφια:
Όνομα βοτάνου: Feverfew (Tanacetum parthenium)
Περιοχή: Βουνά των Βαλκανίων
Ευδοκιμεί στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν από τον 5ο αιώνα π.Χ. για διάφορες παθήσεις, όπως πυρετός, οίδημα και φλεγμονή, αλλά και ως ρόφημα για τους πονοκεφάλους. Τώρα χρησιμοποιείται κυρίως για τις ημικρανίες, τις ζαλάδες, την φλεγμονή και αναπνευστικά προβλήματα.
Όνομα βοτάνου: Butterbur (Petasites hybridus)
Περιοχή: Ευρώπη, Ασία, Β. Αμερική
Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία για μία ευρεία ιατρικών σκοπών. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κάποτε τα φύλλα του φυτού για να τυλίξουν και να διατηρήσουν το βούτυρο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και έτσι πήρε και το όνομά του (butter = βούτυρο). Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν αρχικά το φυτό ως θεραπεία του έλκους του δέρματος. Από τότε, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πονοκεφάλων, άσθματος, αλλεργιών, βήχα, πυρετού, γαστρεντερικών προβλημάτων και γενικού πόνου.
Όνομα βοτάνου: Μέντα (Mentha x balsamea)
Περιοχή: Ευρώπη, Ασία, Β. Αμερική
Τα φύλλα μέντας και τα αιθέρια έλαιά τους χρησιμοποιούνται τόσο για φαρμακευτικούς, όσο και γαστριμαργικούς σκοπούς. Εκτός από την θεραπεία του πονοκεφάλου, χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση από σπασμούς, πονόδοντους, γαστρεντερικών προβλημάτων και ναυτίας. Το αιθέριο έλαιο της μέντας και το δραστικό συστατικό του, η μενθόλη, είναι διαθέσιμα και σε υγρή μορφή κάψουλας, ενώ υπάρχουν και ειδικά τσάγια μέντας.
Όνομα βοτάνου: Τζίντζερ (Zingiber officinale)
Περιοχή: Ασία
Το τζίντζερ (πιπερόριζα) είναι ένα τροπικό φυτό της Ασίας. Έχει χρησιμοποιηθεί σε φυτικά φάρμακα στην Κίνα για πάνω από 2.000 χρόνια. Έχει γίνει επίσης δημοφιλές στην ινδική και αραβική ιατρική από τους αρχαίους χρόνους. Η πιπερόριζα έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως καρύκευμα και ως θεραπεία για
πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι, ναυτία, αρθρίτιδα, κρυολόγημα και γρίπη και νευρολογικά προβλήματα. Η πιπερόριζα έχει αποδειχτεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη, αντιιική, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή δράση.