Iatropedia

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στους ώμους το καλοκαίρι

shoulder pain

Γιατί δεν πρέπει να αγνοείτε τον πόνο. Πότε πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό.

Το καλοκαίρι είναι η κατ’ εξοχήν εποχή της φυσικής δραστηριότητας, αφού οι περισσότεροι από εμάς κολυμπούν στη θάλασσα και πολλοί ασχολούνται και με θαλάσσια σπορ. Μαζί με την αυξημένη σωματική δραστηριότητα, όμως, συχνά έρχονται και τραυματισμοί στους ώμους, αφού είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνουμε λάθος.

Όπως εξηγεί ο ορθοπεδικός χειρουργός δρ Ιωάννης Τσώλος, διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής στο νοσοκομείο Metropolitan Hospital, ο ώμος είναι η άρθρωση του σώματος με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης.

Χάρη στην αυξημένη κινητικότητά του μπορούμε να σηκώνουμε, να τεντώνουμε, να περιστρέφουμε και να φέρνουμε τα χέρια μας σε διάφορες θέσεις, εκτελώντας κάθε είδους δραστηριότητες. Γι’ αυτό τον λόγο, η ολοκληρωμένη ενημέρωση για τους αθλητικούς τραυματισμούς, τους τρόπους πρόληψης και την αντιμετώπισή τους είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Δυστυχώς, οι τραυματισμοί στους ώμους το καλοκαίρι είναι πολύ συνηθισμένοι. Οι πιο συχνοί είναι:

Η πρόληψη

Τα καλά νέα είναι ότι με τη λήψη μερικών μέτρων μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες να υποστείτε έναν τραυματισμό στον ώμο. Ο δρ Τσώλος συνιστά τα εξής:

Πώς αντιμετωπίζονται οι τραυματισμοί

Η παγοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά τον πρώτο καιρό. Να εφαρμόζετε πάγο στην πονεμένη περιοχή επί 15 έως 20 λεπτά, 3 έως 4 φορές την ημέρα. Ο πάγος μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή.

Μπορείτε επίσης να λάβετε μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά φάρμακα για τον πόνο και τη φλεγμονή. Αναλόγως με την περίπτωση μπορεί να χρειασθούν και πρόσθετες θεραπείες, όπως:

Πότε να πάτε στον γιατρό

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό εάν:

«Στην Ορθοπεδική Κλινική του Metropolitan Hospital αντιμετωπίζουμε όλες τις χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων με τελευταίας γενιάς τεχνικές αρθροπλαστικών. Το ανθρώπινο δυναμικό της κλινικής μας διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία στην εφαρμογή όλων των σύγχρονων τεχνικών, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθότερη επιλογή της θεραπευτικής μεθόδου για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού», καταλήγει ο δρ Τσώλος.

Φωτογραφία: iStock