Ποιοι καρκίνοι απειλούν περισσότερο όσους γεννήθηκαν μετά το 1965

  • Ρούλα Τσουλέα
μορφές καρκίνου
Τα ευρήματα νέας μελέτης για την Generation X και τους millennials. Οι διαφορές με τις παλαιότερες γενιές.

Ορισμένες μορφές καρκίνου είναι πολύ συχνότερες στους σημερινούς 40άρηδες και 50άρηδες απ’ ό,τι στις προηγούμενες γενιές, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε νέα, μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι σε κάθε γενιά υπάρχει διαφορά στις μορφές της νόσου που παρατηρούνται συχνότερα. Ειδικά σε όσους ανήκουν στην Generation X και στους millennials (οι γεννηθέντες μεταξύ 1965 και 1996) πιο συχνές δείχνουν να είναι 17 μορφές καρκίνου.

«Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ένας από αυτούς που παρουσιάζει τεράστια αύξηση. Η συχνότητά του είναι αυξημένη κατά σχεδόν 169% στις γυναίκες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990, έναντι εκείνων που γεννήθηκαν τη δεκαετία των ’50», δήλωσε ο Dr. William Dahut, επιστημονικός διευθυντής της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS) η οποία διεξήγαγε τη νέα ανάλυση.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Public Health. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 23 εκατομμύρια ασθενείς που έπασχαν από 34 διαφορετικές μορφές καρκίνου. Ανέλυσαν επίσης δεδομένα από 7 εκατομμύρια ασθενείς που πέθαναν από 25 μορφές καρκίνου.

Τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο 2000-2019. Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από 25 έως 84 ετών. Όπως διαπίστωσαν, από τους 34 καρκίνους που εξέτασαν, οι 17 έχουν αυξημένη συχνότητα στους σημερινούς μεσήλικες. Αντίστοιχα, πέντε καρκίνοι παρουσιάζουν αύξηση της θνησιμότητας στις ηλικίες κάτω των 50 ετών.

Σε ποιους παρατηρείται αυξημένη συχνότητα

Οι 17 μορφές καρκίνου με την αυξημένη συχνότητα στους σημερινούς 40άρηδες και 50άρηδες είναι οι καρκίνοι:

  1. Της γαστρικής καρδίας (είναι το τμήμα του στομάχου, που βρίσκεται δίπλα στον οισοφάγο)
  2. Του λεπτού εντέρου
  3. Του μαστού (με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων)
  4. Των ωοθηκών
  5. Του ήπατος και του ενδοηπατικού χοληδόχου πόρου στις γυναίκες
  6. Του στόματος και του φάρυγγα στις γυναίκες (εφ’ όσον δεν σχετίζονται με τον ιό HPV)
  7. Του πρωκτού
  8. Του παχέος εντέρου (κόλον και ορθό έντερο)
  9. Του ενδομητρίου
  10. Της χοληδόχου κύστεως
  11. Του νεφρού και της νεφρικής πυέλου
  12. Του παγκρέατος
  13. Του στομάχου (πλην της γαστρικής καρδίας)
  14. Των όρχεων

Αυξημένη συχνότητα στους μεσήλικες παρατηρείται επίσης:

  1. Στο μυέλωμα
  2. Στη λευχαιμία
  3. Στο σάρκωμα Καπόζι στους άνδρες (προσβάλλει το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων και των λεμφικών αγγείων)

Σε ποιους παρατηρείται αυξημένη θνησιμότητα

Αντίστοιχα, αυξημένη θνησιμότητα στους σημερινούς 40άρηδες, σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές, παρατηρείται με τις εξής μορφές καρκίνου:

  1. Του ήπατος (στις γυναίκες)
  2. Του ενδομητρίου
  3. Της χοληδόχου κύστεως
  4. Των όρχεων
  5. Του παχέος εντέρου

Ο ρόλος της παχυσαρκίας

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι η  συχνότητα ορισμένων μορφών καρκίνου είναι πολύ συχνότερη σε όσους γεννήθηκαν το 1990 απ’ ό,τι στους γεννηθέντες το 1955. Στην πραγματικότητα, είναι 2-3 φορές υψηλότερη για τους νεότερους όσον αφορά:

  • Τον καρκίνο του παγκρέατος, του νεφρού και του λεπτού εντέρου σε άνδρες και γυναίκες
  • Τον καρκίνο του ήπατος στις γυναίκες

Συνολικά, οι 17 καρκίνοι που προαναφέρθηκαν είναι αυξημένοι από 12% (ο καρκίνος των ωοθηκών) έως 169% (ο καρκίνος του ενδομητρίου) σε όσους γεννήθηκαν το 1990, έναντι των προηγούμενων γενεών.

Από αυτές τις 17 μορφές καρκίνου, οι 10 σχετίζονται με την παχυσαρκία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι καρκίνοι του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων και του παχέος εντέρου.

Δεδομένου ότι ο καρκίνος χρειάζεται χρόνια για να αναπτυχθεί, οι σχετιζόμενες με την παχυσαρκία κακοήθεις νεοπλασίες στους νεαρούς ενήλικες μπορεί να αρχίζουν από την παιδική ηλικία, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Τα καλά νέα της μελέτης είναι ότι ορισμένες μορφές καρκίνου μειώνονται στους σημερινούς 40άρηδες και 50άρηδες. Πρόκειται για όσους σχετίζονται:

  • Με το κάπνισμα (π.χ. καρκίνος του πνεύμονα)
  • Με τη λοίμωξη από ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (π.χ. καρκίνος του τραχήλου της μήτρας)

Φωτογραφία: iStock