Ποιος κίνδυνος σας απειλεί, εάν κάνετε δουλειά γραφείου – Ποιο είναι το «αντίδοτο»

  • Ρούλα Τσουλέα
δουλειά
Τι έδειξε μεγάλη μελέτη με χιλιάδες συμμετέχοντες. Πώς μπορεί να επηρεάζει την υγεία η δουλειά γραφείου.

Η καρέκλα του γραφείου μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία σας. Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι κάνουν δουλειά γραφείου με συνέπεια να κάθονται όλη μέρα ακίνητοι, έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Ωστόσο μην αποθαρρυνθείτε ακόμα: υπάρχει τρόπος να αντιστρέψετε ή έστω να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχετε.

«Η παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα θεωρείται προς το παρόν φυσιολογική», λένε οι ερευνητές. «Καθώς όμως συσσωρεύονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι επικίνδυνη για την υγεία, μπορεί σύντομα να θεωρείται εχθρός μας. Όπως ακριβώς έγινε με το κάπνισμα, που κάποτε εθεωρείτο υγιεινό και πλέον είναι απαγορευμένο».

Μειωμένη ροή αίματος

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει ότι η πολύωρη ακινησία στη δουλειά ή/και στο σπίτι είναι επιζήμια για την υγεία. Επιπλέον, ο κίνδυνος δεν απορρέει μόνο από το γεγονός πως η καθιστική ζωή σημαίνει μειωμένη δραστηριότητα. Ρόλο μπορεί να παίζει και η στάση του σώματος, η οποία είναι ιδιαιτέρως επιζήμια, λένε οι ερευνητές.

Όταν, λ.χ., κάποιος κάθεται επί πολλές ώρες καθημερινά,  αποδυναμώνονται οι μύες των ποδιών και του κορμού του. Αυτό έχει ως συνέπεια «μειωμένη ροή αίματος στα κάτω άκρα και χαμηλού βαθμού φλεγμονή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Chi-Pang Wen, από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Υγείας της Ταϊβάν.

Οι επιδράσεις αυτές με τη σειρά τους μπορεί με την πάροδο του χρόνου να ανοίξουν τον δρόμο στην ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Η μειωμένη δράση της ινσουλίνης
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η παχυσαρκία
  • Το μεταβολικό σύνδρομο
  • Η μειωμένη νεφρική λειτουργία

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ομάδα 481.688 εθελοντών. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν μέση ηλικία 39 ετών. Το 53% ήσαν γυναίκες. Το 60% έκαναν δουλειά γραφείου.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί σχεδόν 13 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα καταγράφηκαν 26.257 θάνατοι. Οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο, όπως:

  • Το φύλο
  • Την ηλικία
  • Τις καπνιστικές συνήθειες
  • Την κατανάλωση αλκοόλ
  • Τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)

Το συμπέρασμά τους ήταν πως οι εθελοντές που κάθονταν όλη μέρα στη δουλειά είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους. Μάλιστα, διέτρεχαν ιδιαιτέρως αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια. Ήταν κατά 34% μεγαλύτερος έναντι όσων δεν έκαναν δουλειά γραφείου.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξανόταν με την ηλικία. Ήταν επίσης λίγο υψηλότερος στις γυναίκες (21%) έναντι των ανδρών (13%) που έκαναν δουλειά γραφείου.

Τα καλά νέα

Ωστόσο μικρές αλλαγές στη δουλειά ή στο σπίτι ίσως μπορούν να εξαλείψουν ή έστω να περιορίσουν τους πρόσθετους κινδύνους. Η μελέτη έδειξε πως όταν η δουλειά γραφείου συνδυαζόταν με κινητικές δραστηριότητες (π.χ. πηγαινοέρχονταν συνεχώς οι εργαζόμενοι), ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου εξαλειφόταν.

Ο κίνδυνος μειωνόταν και όταν οι εργαζόμενοι αφιέρωναν καθημερινά 15-30 λεπτά στη γυμναστική, εκτός ωραρίου εργασίας.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα συχνά διαλείμματα στη δουλειά ή η χρήση γραφείων για ορθίους μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια, τόνισε ο Dr. Wen.

Φωτογραφία: iStock