Iatropedia

Πολλαπλή σκλήρυνση: Δύσκολη η ζωή των Ελλήνων ασθενών, σύμφωνα με νέα έρευνα

Relaxed senior woman on hanging chair in the garden during summer

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση αναδεικνύει έρευνα της ΠΟΑμΣΚΠ.

Πολλά προβλήματα δημιουργεί η πολλαπλή σκλήρυνση στην καθημερινότητα των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι επηρεάζει αρνητικά την επαγγελματική, κοινωνική και καθημερινή ζωή τους.

Στην πραγματικότητα, τέσσερις στους δέκα πάσχοντες αναγκάζονται να περιορίσουν ή και να διακόψουν την εργασία τους. Επιπλέον, το 44% έχουν ή χρειάζονται βοήθεια για να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Η έρευνα αποκάλυψε ακόμα ότι επτά στους δέκα πάσχοντες  περιορίζουν τις κοινωνικές δραστηριότητές τους.

Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ασθενών έχουν η κόπωση και οι διαταραχές στη βάδιση.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η κυρία Μόιρα Τζίτζικα, α’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) σε ημερίδα για την πολλαπλή σκλήρυνση (σ.σ. η σύγχρονη ονομασία της σκλήρυνσης κατά πλάκας).

Την έρευνα πραγματοποίησε η ΠΟΑμΣΚΠ σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση απ’ όλη τη χώρα. Στόχος ήταν να καταγράψει τις απόψεις τους για τη νόσο, την επιβάρυνση που αυτή τους προκαλεί καθώς και τις ανάγκες τους για υποστήριξη.

Η φυσική δραστηριότητα και οι νέες θεραπείες

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι:

* Το 51% των ασθενών πιστεύουν πως την καθημερινότητά σας βοηθά σημαντικά η φυσική δραστηριότητα και η ψυχολογική υποστήριξη. Από τις φυσικές δραστηριότητες ως πιο ωφέλιμες θεωρούνται η φυσικοθεραπεία και η κολύμβηση.

* Η πλειονότητα των ασθενών αναφέρουν ότι η νόσος τους μπορεί να είναι ενεργή, ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα ή υποτροπές.

* Από τις νέες θεραπείες οι περισσότεροι ασθενείς προσδοκούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου. Όσον αφορά την διαφορά στην κατάστασή τους που επιθυμούν να δουν, είναι να βελτιώνεται η ενεργητικότητα και η ψυχική τους διάθεση.

* Οι ασθενείς εκτιμούν ότι οι πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης για την πάθησή τους είναι οι σύλλογοι ασθενών και οι γιατροί.

Χορηγός της έρευνας ήταν η φαρμακοβιομηχανία Roche Hellas.