Για κάθε δέκα μοίρες αύξηση του γεωγραφικού πλάτους (δηλαδή πιο βόρεια σε σχέση με τον ισημερινό), παρατηρείται εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου κατά δέκα μήνες νωρίτερα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρους Τέιλορ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Τασμανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 22.000 ασθενείς σε 21 χώρες όλων των ηπείρων.
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια νευροεκφυλιστική αυτοάνοση πάθηση, η οποία πλήττει κυρίως γυναίκες και προκαλείται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων παίζουν ρόλο η έκθεση στο ηλιακό φως και το επίπεδο της βιταμίνης D. Η μέση ηλικία εκδήλωσης των συμπτωμάτων είναι τα 32 έτη.
Για όσους ζουν σε βόρειες χώρες, η νόσος εκδηλώνεται περίπου δύο έτη νωρίτερα σε σχέση με όσους ζουν νοτιότερα. Αυτό σχετίζεται με ένα ανάλογο εύρημα: ότι όσοι το χειμώνα δέχονται τη μικρότερη δόση ηλιακής ακτινοβολίας, εκδηλώνουν τη νόσο σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσους παίρνουν την μεγαλύτερη δόση.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ