Πολύ κοινά παυσίπονα τριπλασιάζουν τις παρενέργειες της άνοιας, σύμφωνα με έρευνα! [vid]
Ερευνητές από πανεπιστήμια στην Ευρώπη διενήργησαν πρόσφατα την μελέτη για τα παυσίπονα και την άνοια, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ, για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις των παυσίπονων με βάση τα οπιοειδή.
Για τον σκοπό αυτό, εξέτασαν 162 άτομα με άνοια και κατάθλιψη από 47 νορβηγικά νοσηλευτικά ιδρύματα, λαμβάνοντας υπόψη τα φάρμακο που λάμβαναν με συνταγογράφηση.
Αφού ανέλυσαν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες της άνοιας τριπλασιάστηκαν για όσους συμμετέχοντες έπαιρναν βουπρενορφίνη, ένα παυσίπονο που συνταγογραφείται στο 15% των ασθενών με άνοια σε χώρες όπου είναι διαθέσιμο.
Διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση στις μεταπτώσεις και αλλαγές προσωπικότητας, στην σύγχυση και στην καταστολή. Αυτοί οι ασθενείς ήταν επίσης σημαντικά λιγότερο δραστήριοι.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη, επιστήμονες εξέτασαν περιπτώσεις ποντικιών πειραματόζωων με μια κατάσταση συγκρίσιμη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την αρθρίτιδα. Ανέφεραν, ότι τα τρωκτικά με Αλτσχάιμερ αποκρίθηκαν σε χαμηλότερες δόσεις μορφίνης με βάση τα οπιοειδή, σε σύγκριση με εκείνα χωρίς την διαταραχή. Επίσης, τα ποντίκια με Αλτσχάιμερ υπέστησαν χειρότερες παρενέργειες και παρήγαγαν περισσότερα από τα φυσικά ενδογενή οπιοειδή του σώματος, όπως οι ενδορφίνες.
Σε μια άλλη ανάλυση, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν μόνο στα παυσίπονα φάρμακα Z, μια ομάδα φαρμάκων που περιλαμβάνουν τις δραστικές ουσίες ζολπιδέμη, ζοπικλόνη και ζαλεπλόνη. Ανέλυσαν τα δεδομένα από 2.952 άτομα με άνοια που λάμβαναν σχετικά φάρμακα μέσω συνταγογράφησης και τα δεδομένα από 1.651 που δεν λάμβαναν αυτά τα φάρμακα.
Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπαιρναν παυσίπονα φάρμακα Ζ είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα οστού σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα έπαιρναν. Τα κατάγματα των οστών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε άτομα με άνοια.
«Η έρευνα για τα αντιψυχωσικά φάρμακα έδειξε ότι αυτά αύξησαν τις βλαβερές παρενέργειες και τα ποσοστά θνησιμότητας σε άτομα με άνοια. Αυτή η συναρπαστική βάση στοιχείων βοήθησε όλους όσους συμμετείχαν στον τομέα να αναλάβουν δράση, από τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής έως τους κλινικούς γιατρούς, μειώνοντας τη συνταγογράφηση κατά 50% «, δήλωσε ο δρ. Clive Ballard, συνεργάτης συγγραφέας της έρευνας.
«Χρειάζεται επειγόντως μια παρόμοια συντονισμένη προσέγγιση για τα παυσίπονα με βάση τα οπιοειδή και τα παυσίπονα φάρμακα Ζ, για την προστασία ευπαθών ηλικιωμένων με άνοια από κατάγματα και αυξημένο κίνδυνο θανάτου», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να συνεχίσουν τις έρευνες τους για να καθορίσουν εάν η προσαρμογή της δόσης των παυσίπονων που χορηγούνται σε άτομα με άνοια μπορεί να μειώσει τις επικίνδυνες παρενέργειες.