Iatropedia

Πολύποδες μήτρας: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

Οι πολύποδες μήτρας είναι εξογκώματα στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, τα οποία εκτείνονται στην κοιλότητα της μήτρας.

Η υπερανάπτυξη των κυττάρων στην επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) οδηγεί σε πολύποδες μήτρας (επίσης γνωστοί και ως πολύποδες ενδομητρίου). Αυτοί οι πολύποδες είναι συνήθως μη καρκινικοί (καλοήθεις), αν και μερικοί μπορεί να είναι καρκινικοί ή να εξελιχθούν σε καρκινικούς (προκαρκινικοί πολύποδες).

Οι πολύποδες μήτρας κυμαίνονται σε μέγεθος από λίγα χιλιοστά (όχι μεγαλύτερο εξόγκωμα από ένα σουσάμι) έως αρκετά εκατοστά (μέγεθος μπάλας γκολφ ή μεγαλύτερο). Συνδέονται στον τοίχο της μήτρας από μια μεγάλη βάση ή ένα λεπτό στέλεχος.

Μπορεί να έχετε έναν ή περισσότερους πολύποδες μήτρας. Συνήθως παραμένουν περιορισμένοι μέσα στην μήτρα, αλλά περιστασιακά, φτάνουν στο άνοιγμα της μήτρας (τράχηλος) στον κόλπο σας. Οι πολύποδες μήτρας εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες που περνούν ή έχουν ολοκληρώσει την εμμηνόπαυση, αν και είναι πιθανό να συμβούν και σε νεαρότερες γυναίκες.

Πολύποδες μήτρας: Συμπτώματα

Ορισμένες γυναίκες έχουν μόνο ελαφριά αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, ενώ υπάρχουν και κάποιες που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Πότε να δείτε γιατρό

Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη εάν έχετε:

Πολύποδες μήτρας: Αιτίες

Οι ορμονικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο. Οι πολύποδες της μήτρας είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται λόγω αντίδρασης του οργανισμού στα οιστρογόνα.

Παράγοντες κινδύνου

Επιπλοκές

Οι πολύποδες της μήτρας μπορεί να σχετίζονται με την στειρότητα. Εάν έχετε πολύποδες μήτρας και δεν μπορείτε να αποκτήσετε παιδιά, η αφαίρεση των πολύποδων μπορεί να σας επιτρέψει να μείνετε έγκυος, αλλά τα δεδομένα είναι ασαφή.

Πολύποδες: Αντιμετώπιση

Εάν ένας πολύποδος μήτρας περιέχει καρκινικά κύτταρα, ο γιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας για τα επόμενα βήματα στην αξιολόγηση και τη θεραπεία.

Σπάνια, οι πολύποδες της μήτρας επανέρχονται άπαξ κι αφαιρεθούν. Εάν το κάνουν, ίσως χρειαστείτε περισσότερη θεραπεία.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολύποδες παχέος εντέρου: Ποιοι κινδυνεύουν – Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο