Οι γαστρικοί πολύποδες, ή πολύποδες στομάχου, είναι αναπτύξεις που αναπτύσσονται στην επένδυση του στομάχου.
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να μην δημιουργούν καν πρόβλημα. Αλλά ορισμένοι πολύποδες στομάχου μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές καταστάσεις.
Σε αυτό το άρθρο κοιτάμε το πώς σχηματίζονται οι πολύποδες στομάχου, ποιοι διαφορετικοί τύποι υπάρχουν και τι μπορεί να σημαίνουν για τη συνολική υγεία σας.
Πολύποδες στομάχου: Αίτια
Όλοι οι ιστοί στο σώμα αποτελούνται από κύτταρα. Μερικές φορές, αυτά τα κύτταρα αναπτύσσονται σε υπερβολικό βαθμό, ή σε σημείο που δεν πρέπει. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να αναπτύξετε έναν πολύποδα: μια μικρή προεξοχή κυττάρων που εκτείνεται από τα τυπικά όρια ενός ιστού.
Οι πολύποδες στομάχου αναπτύσσονται στην επένδυση του στομαχικού ιστού. Αυτοί οι πολύποδες είναι συνήθως αβλαβείς και μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι έχετε έναν. Περίπου το 6% των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν πολύποδες στομάχου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2013. Αλλά οι περισσότεροι εντοπίζονται τυχαία κατά την διενέργεια εξετάσεων για άλλες καταστάσεις.
Όπως οι πολύποδες, έτσι και οι καρκίνοι προκαλούνται λόγω μιας ασυνήθιστης ανάπτυξης κυττάρων. Με τον καρκίνο, τα κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα, υπερνικώντας και καταστρέφοντας υγιείς ιστούς, ή όργανα. Υπολογίζεται ότι το 6% έως 10% των γαστρικών πολυπόδων έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καρκινικοί.
Πολύποδες στομάχου: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι
Υπάρχουν διάφοροι τύποι γαστρικών πολυπόδων. Ταξινομούνται ανάλογα με το πώς και πού μεγαλώνουν και ποικίλλουν ως προς το πόσο πιθανό είναι να οδηγήσουν σε καρκίνο ή άλλες καταστάσεις.
Fundic gland polyps (FGPs)
Οι FGP είναι ο πιο κοινός τύπος πολύποδα στομάχου στις ΗΠΑ (47% όλων των γαστρικών πολυπόδων). Οι FGP σχηματίζονται συνήθως στο πάνω μέρος του στομάχου, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν και σε άλλες περιοχές. Βρίσκονται στο 0,8% 23% των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε ενδοσκόπηση του άνω γαστρικού συστήματος, αλλά έχουν χαμηλό κίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Μια ανασκόπηση του 2021 δείχνει ότι οι FGP είναι πιο συνήθεις σε μέλη οικογενειών, όπου ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι διαδεδομένος. Αυτό λέγεται Οικογενής Αδενωματώδης Πολυποδίαση (familial adenomatous polyposis – FAP). Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2014, οι FGP σε άτομα με FAP εμφανίζονται συχνά σε νεαρότερη ηλικία και ενέχουν πιο αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Γαστρικοί υπερπλαστικοί πολύποδες (GHP)
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2013, αυτοί είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος πολύποδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο στομάχι.
Οι GHP μπορούν να σχηματιστούν σε άτομα με ιστορικό φλεγμονής, ή μόλυνσης στο στομάχι. Συνδέονται με λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Αυτό είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να οδηγήσει γαστρίτιδα και πεπτικό έλκος.
Οι GHP σπάνια εξελίσσονται σε καρκίνο, αλλά είναι πιθανό.
Αδενωματώδεις πολύποδες
Οι αδενωματώδεις πολύποδες μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο στομάχι και ενέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Μια ανασκόπηση του 2013 δείχνει ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% έως 10% όλων των γαστρικών πολυπόδων.
Αυτές οι αναπτύξεις μπορεί συχνά να είναι πρόδρομοι για καρκίνους του στομάχου. Εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με φλεγμονή του στομάχου που μπορεί να καταστρέψει τη γαστρική επένδυση. Ο κίνδυνος καρκίνου από αδενωματώδεις πολύποδες εξαρτάται από τα συγκεκριμένα κύτταρα που απαρτίζουν τον πολύποδα και το μέγεθος αυτού.
Πολύποδες στομάχου: Συμπτώματα
Οι περισσότεροι πολύποδες στομάχου δεν προκαλούν συγκεκριμένα συμπτώματα. Συνήθως εντοπίζονται μόνο όταν κάνετε μια εξέταση (ενδοσκόπηση) επί κάποιας άλλης αφορμής.
Οι μεγαλύτερου μεγέθους πολύποδες στομάχου είναι συνήθως οι μόνοι που προκαλούν συμπτώματα. Αυτά μπορεί να είναι:
- πόνος στην κοιλιά
- εμετός
- αναιμία
- απώλεια βάρους
Πώς διαγιγνώσκονται οι πολύποδες στομάχου;
Ο γιατρός θα βρει συνήθως έναν πολύποδα στομάχου κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκόπησης. Σε αυτό το τεστ, οι γιατροί χρησιμοποιούν έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα με μια κάμερα στο άκρο. Εισάγουν τον σωλήνα μέσω του στόματός σας και μέσω του φάρυγγα φτάνει στο στομάχι σας. Αυτό το εργαλείο επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει (και ενδεχομένως να λάβει δείγματα από) τον γαστρεντερικό ιστό.
Αφορμές για ενδοσκόπηση αποτελούν συμπτώματα όπως:
- χρόνια καούρα
- αιμορραγία
- ναυτία
- εμετός
- πόνος
- προβλήματα κατάποσης
- απώλεια βάρους
Εάν ο γιατρός εντοπίσει έναν πολύποδα κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης, θα αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι του, χρησιμοποιώντας εργαλεία στο τέλος του ενδοσκοπικού σωλήνα. Μόλις αφαιρεθεί, αυτός ο ιστός θα εξεταστεί σε μικροσκόπιο (βιοψία). Αυτό θα αποκαλύψει τι τύπο πολύποδα έχετε και εάν μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο.
Τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για τους πολύποδες στομάχου
Αυτές εξαρτώνται από τον τύπο και τα συμπτώματα του πολύποδα που έχετε. Για όλους τους τύπους πολυπόδων, η θεραπεία ξεκινά με τη βιοψία του πολύποδα. Πολύ λίγοι πολύποδες μπορούν να αναγνωριστούν μέσω οπτικής επιθεώρησης κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκόπησης.
Χειρουργική αφαίρεση
Οι μεγαλύτερους μεγέθους πολύποδες στομάχου ενέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ένας πολύποδας με διάμετρο μεγαλύτερη από 10 χιλιοστά μπορεί να αφαιρεθεί την ώρα της ενδοσκόπησης (πολυπεκτομή). Ωστόσο, για τους περισσότερους τύπους πολυπόδων, πραγματοποιείται βιοψία.
Από εκείνο το σημείο, μπορείτε να περιμένετε τα ακόλουθα βήματα για διάφορους τύπους πολύποδων:
- Fundic gland polyps: Εάν ο πολύποδα είναι FGP και δεν εντοπιστούν αλλαγές στον φυσιολογικό ιστό κάτω από αυτόν (δυσπλασία), συνήθως δεν απαιτείται πρόσθετη θεραπεία. Εάν είναι μεγαλύτερος από 10 χιλιοστά σε διάμετρο, ο γιατρός ίσως τον αφαιρέσει επιτόπου. Εάν υπάρχει δυσπλασία στον ιστό γύρω από τον πολύποδα, ο γιατρός θα σας εξετάσει για οικογενειακούς καρκίνους και μπορεί να κάνει κολονοσκόπηση.
- Γαστρικοί υπερπλαστικοί πολύποδες: Οι GHP συνήθως εξετάζονται για μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί συστήσει ενδοσκόπηση μετά από 1 χρόνο, για να ελέγξει τον πολύποδα. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει μετά από 1 χρόνο ή εάν διαπιστωθεί δυσπλασία στη βιοψία, ο πολύποδας μπορεί να αφαιρεθεί.
- Αδενωματώδεις πολύποδες: Αυτοί οι πολύποδες έχουν υψηλό κίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο και συνήθως αφαιρούνται. Εάν δεν αφαιρεθούν κατά την αρχική ενδοσκόπηση, αυτό πιθανότατα θα κανονιστεί εντός 6 έως 12 μηνών από την πρώτη εξέταση. Ο γιατρός θα κάνει βιοψία και στις περιοχές γύρω από τον πολύποδα, για να ελέγξει για πρόσθετη δυσπλασία, ή καρκινικά κύτταρα.
Θεραπεία της λοίμωξης
Εάν ο γιατρός σας εντοπίσει μόλυνση ή φλεγμονή μαζί με έναν πολύποδα, μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή.
Αυτό είναι πιο σύνηθες στην περίπτωση λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Σύμφωνα με έρευνα του 2020, αν υπάρχει αυτό το βακτήριο, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει κάποιο συνδυασμό φαρμάκων για τη θεραπεία της λοίμωξης.
Πηγή: https://www.healthline.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολύποδες και καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς γίνεται να εντοπιστούν νωρίς
Πολύποδες μήτρας: Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση
Πολύποδες παχέος εντέρου: Ποιοι κινδυνεύουν – Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο
Πως προλαμβάνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Οι συστάσεις ενός ειδικού ογκολόγου