Πονοκέφαλος Tάσης – Αντιμετώπιση: Τι συστήνει η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας
Από μερικές ώρες ή μερικές μέρες, ο πονοκέφαλος μας στερεί χρόνο από τη δουλειά, τη διασκέδαση, την οικογένεια και τους φίλους μας, κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητά μας και υποβιβάζοντας το επίπεδο της ζωής μας.
Η παραγωγικότητά μας μειώνεται, η διάθεσή και η ψυχολογία μας πέφτουν κατακόρυφα και οι κοινωνικές δραστηριότητες περιορίζονται.
Οι πιο συνήθεις αιτίες που σχετίζονται με τον πονοκέφαλο είναι:
- Άγχος
- Κακός φωτισμός
- Έντονο φως και ζέστη
- Κόπωση των ματιών
- Αυστηρές δίαιτες
- Κατανάλωση αλκοόλ
- Κάπνισμα
- Υγρασία
- Απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας
- Στις γυναίκες παράγοντες που συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο
Αντιμετώπιση:
Ο πονοκέφαλος τάσεως αντιμετωπίζεται με αναλγητικά φάρμακα και κυρίως με Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) που σκοπό έχουν να ανακουφίσουν τον ασθενή.
Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας εξέδωσε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την αντιμετώπιση της Κεφαλαλγίας Τάσης δηλαδή του απλού πονοκέφαλου, οι οποίες προτείνουν την Ιβουπροφαίνη 400mg ως φάρμακο πρώτης επιλογής διότι είναι πιο αποτελεσματική από τα απλά αναλγητικά και καλύτερα ανεκτή από τα άλλα ΜΣΑΦ1,2.
Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες η Ιβουπροφαίνη σε δόση των 400mg είναι αποτελεσματικότερη από την παρακεταμόλη στη θεραπεία του πονοκεφάλου. Η Ιβουπροφαίνη μειώνει την παραγωγή των προσταγλανδινών, οι οποίες μεταδίδουν την αίσθηση του πόνου, προσφέροντας έτσι ανακούφιση.
Οι διαλυτές μορφές Ιβουπροφαίνης 400mg (όπως είναι το Nurofen 400 mg μαλακές κάψουλες) προσφέρουν ανακούφιση από τα πρώτα 15 λεπτά3 .
Επίσης, οι συνδυασμοί απλών αναλγητικών (παρακεταμόλη και ασπιρίνη) με καφεΐνη είναι φάρμακα δεύτερης επιλογής, αφού εκτιμάται ότι με συχνή χρήση, η καφεΐνη που περιέχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κεφαλαλγίας από κατάχρηση αναλγητικών.
Οι οδηγίες είναι βασισμένες στις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας και άλλων διεθνών εταιρειών4-8.
Μιχάλης Βικελής
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD
Δείτε το πλήρες κείμενο με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας: