Iatropedia

Πόνος και κράμπες στα πόδια: Πότε είναι περιφερική αρτηριακή νόσος

Ο πόνος ή οι κράμπες στα πόδια σας κατά τη διάρκεια της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι μιας πάθησης που ονομάζεται περιφερική αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ) και θα πρέπει να πάτε άμεσα σε γιατρό σας, λέει ένας ειδικός.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (ή και περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια) εμφανίζεται όταν αναπτύσσεται πλάκα στις αρτηρίες των άκρων και περιορίζει τη ροή του αίματος στα πόδια και μερικές φορές στα χέρια. Η πάθηση είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και επηρεάζει έως και το 10% των ατόμων σε ηλικίες 60 και 70 ετών.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η περιφερική αρτηριακή νόσος μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό, σύμφωνα με τον δρ Mathew Cindric, αγγειοχειρουργό στο Penn State Health.

Πώς εκδηλώνεται η περιφερική αρτηριακή νόσος

Η περιφερική αρτηριακή νόσος δεν προκαλεί συμπτώματα στα πρώτα της στάδια. Τα πρώτα και πιο κοινά συμπτώματα που παρατηρούν οι ασθενείς είναι:

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται επειδή οι μύες δεν μπορούν να λάβουν αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Καθώς η ΠΑΝ εξελίσσεται τα συμπτώματα συνήθως γίνονται πιο σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να είναι πρόδρομοι για την έναρξη γάγγραινας!

Τι συμβουλεύει ειδικός

“Χωρίς έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση τα αγγειακά προβλήματα τείνουν να κλιμακώνονται γρήγορα, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν πληγές στα πόδια οι οποίες δεν επουλώνονται. Όσο νωρίτερα παρατηρήσετε τα σημάδια και αξιολογηθείτε από έναν γιατρό, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να σας φέρουμε σε μια πορεία προς την επούλωση”, είπε ο δρ. Cindric.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια ΠΑΝ, μιλήστε με τον γιατρό σας, επισημαίνει ο ίδιος. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην ΠΑΝ, αλλά οι άλλοι 4 από τους 5 κορυφαίους παράγοντες κινδύνου είναι ελεγχόμενοι:

Το κάπνισμα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου. Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι πολύ πιο διαδεδομένη στους καπνιστές από τους μη καπνιστές”, είπε ο δρ. Cindric.

Τι συμβουλεύει να κάνετε:

Ξεκινήστε με τη διακοπή του καπνίσματος. Μετά μπείτε σε μια ρουτίνα άσκησης και συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να διαχειριστείτε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Ακόμη κι αν τελικά χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά αντιμετωπίζονται αυτοί οι άλλοι παράγοντες”.

Πηγές: https://consumer.healthday.com, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιθανό πρόβλημα στα νεφρά, αν αισθανθείτε αυτό σε μάτια, χέρια ή πόδια

35χρονη ένιωθε “ηλεκτρικά κύματα” στα πόδια της: Αποδείχτηκε ότι είχε κάτι πολύ σοβαρό!

Φλεβική νόσος: Τι επιβάλλεται να ξέρετε για κιρσούς και θρομβοφλεβίτιδα στα πόδια

“Καμπανάκι” για πρόβλημα στην καρδιά αν αισθανθείτε έτσι τα πόδια σας