Διαστάσεις υγειονομικής κρίσης αναμένεται να λάβει ο πόνος στη μέση τις προσεχείς δεκαετίες, με τον αριθμό των ανθρώπων που θα βασανίζονται από αυτόν να εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 840 εκατομμύρια.
Τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη κάνει διεθνής ομάδα επιστημόνων, που εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πορεία του την τελευταία 30ετία σε 204 χώρες του κόσμου.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση Lancet Rheumatology, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται ραγδαία. Το 2017 υπολογίζονταν σε περίπου 500 εκατομμύρια. Το 2020 είχε φτάσει τα 619 εκατομμύρια. Μεταξύ των ασθενών αυτών συμπεριλαμβάνονταν και 1.330.000 άνδρες και γυναίκες στη χώρα μας.
Ωστόσο το 2050 ο αντίστοιχος αριθμός σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι θα έχει υπερβεί τα 843 εκατομμύρια.
Οι αιτίες της αύξησης
Η αύξηση και η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι κύριοι λόγοι για την αύξηση των κρουσμάτων, λένε οι επιστήμονες. Εν τούτοις, ο πόνος στη μέση δεν οφείλεται μόνο στην ηλικία.
Σύμφωνα με την νέα έκθεση, ο πόνος στη μέση είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Το τουλάχιστον ένα τρίτο της αναπηρίας που σχετίζεται με αυτόν αποδίδεται:
- Σε εργασιακούς παράγοντες (π.χ. άρση βάρους, παρατεταμένη ακινησία, παρατεταμένη ορθοστασία)
- Στα περιττά κιλά (όσο περισσότερα, τόσο μεγαλύτερη η επιβάρυνση της μέσης)
- Στο κάπνισμα
Επιπλέον, είναι μεγάλος μύθος ότι ο πόνος στη μέση προσβάλλει κυρίως ανθρώπους εργασιακής ηλικίας. Η νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι είναι πιο συχνός στους ηλικιωμένους. Προσβάλλει επίσης περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες.
Πρόβλημα η θεραπεία
Εκείνο, όμως, που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες είναι οι διχογνωμίες μεταξύ των γιατρών για την αντιμετώπισή του, αλλά και οι περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.
Τα δύο αυτά προβλήματα μπορεί να μετατρέψουν τον πόνο στη μέση σε αληθινή υγειονομική κρίση, ακριβώς επειδή προκαλεί πολλές αναπηρίες, εκτιμούν.
«Η ανάλυσή μας σκιαγραφεί μία εικόνα αυξανόμενων κρουσμάτων πόνου στη μέση παγκοσμίως, τα οποία ασκούν τεράστιες πιέσεις στα συστήματα Υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Manuela Ferreira, καθηγήτρια Μυοσκελετικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. «Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί μία ενιαία προσέγγιση για τη διαχείρισή του. Η προσέγγιση αυτή πρέπει να βασίζεται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα».
Αν ο πόνος στη μέση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά, μπορεί να μετατραπεί σε πρόδρομη κατάσταση για σοβαρά προβλήματα, προειδοποίησε η ερευνήτρια Dr. Katie de Luca, λέκτορας Χειροπρακτικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Κουήνσλαντ. Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται:
- Ο σακχαρώδης διαβήτης
- Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
- Προβλήματα ψυχικής υγείας
- Επεμβατικές ιατρικές πράξεις
- Σημαντικές σωματικές αναπηρίες
«Ο πόνος στη μέση έχει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Ο σωματικός και ο προσωπικός αντίκτυπός του απειλούν ευθέως την υγιή γήρανση», τόνισε.
Φωτογραφία: iStock