Πόνος στη μέση: Πώς συνδέεται με τη νόσο του Crohn

  • Ρούλα Τσουλέα
Crohn
Τι χαρακτηριστικά έχει ο πόνος στη μέση που προκαλείται από τη φλεγμονώδη πάθηση του εντέρου.

Ο πόνος στη μέση είναι ένα συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς με νόσο του Crohn, οι οποίοι όμως συχνά δεν γνωρίζουν ότι αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες εξωεντερικές εκδηλώσεις της πάθησής τους.

Η νόσος του Crohn είναι μία από τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Προκαλεί φλεγμονή στη γαστρεντερική οδό, με συνέπεια οι ασθενείς να έχουν πολλά γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως:

  • Πόνο στην κοιλιά
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Αίμα και βλέννα στα κόπρανα

Μπορεί επίσης να έχουν γενικευμένα συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η κόπωση, ο υποσιτισμός (από ελλιπή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών) και η απώλεια βάρους.

Πολλοί ασθενείς έχουν και εξωεντερικές εκδηλώσεις, δηλαδή συμπτώματα που αναπτύσσονται σε όργανα και τμήματα του σώματος μακριά από την πεπτική οδό. Υπολογίζεται ότι το 35% των πασχόντων έχουν μία ή περισσότερες τέτοιου είδους εκδηλώσεις που εντοπίζονται:

  • Στις αρθρώσεις (αρθρίτιδα)
  • Στα μάτια
  • Στο δέρμα κ.λπ.

Οι εξωεντερικές εκδηλώσεις οφείλονται στη φλεγμονή που χαρακτηρίζει τη νόσο του Crohn. Η ανάπτυξη μίας από αυτές αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί και δεύτερη. Ειδικά όσον αφορά την αρθρίτιδα, στο 20% των ασθενών εκδηλώνεται πριν καν διαγνωστεί η φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου.

Γιατί πονούν στη μέση

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι πολύ συχνός στους ασθενείς με νόσο του Crohn. Σε μικρή μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 52% των πασχόντων πονούσαν χαμηλά στη μέση τους. Το 45%, εξ άλλου, είχαν ενδείξεις ιερολαγονίτιδας. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η φλεγμονή στις αρθρώσεις (λέγονται λαγόνιες) που συνδέουν το κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης (ιερό οστούν) με την πύελο (λεκάνη).

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι πάσχοντες από τη νόσο αναφέρουν ενοχλήματα στη μέση τους, όταν τους ρωτά ο γιατρός. Το ερώτημα αυτό, όμως, είναι απίθανο να τεθεί, εάν ένα άτομο δεν έχει και γαστρεντερικά ενοχλήματα.

Τι προκαλεί, όμως, τον πόνο στη μέση στους ασθενείς με νόσο του Crohn; Οι ακριβείς μηχανισμοί που συνδέουν τα δύο προβλήματα μεταξύ τους δεν είναι γνωστοί. Ο πόνος, όμως, οφείλεται σε μία μορφή αρθρίτιδας στη σπονδυλική στήλη που λέγεται αξονική σπονδυλαρθρίτιδα (σε συντομογραφία ΑξΣπΑ). Με την πάροδο του χρόνου, η αρθρίτιδα αυτή προκαλεί δυσκαμψία και πόνο χαμηλά στη σπονδυλική στήλη και στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις.

Πότε αρχίζει ο πόνος και τι νιώθουν οι ασθενείς

Η σπονδυλαρθρίτιδα συνήθως αναπτύσσεται μετά από αρκετά χρόνια ύπαρξης της νόσου Crohn. Μία μελέτη είχε δείξει ότι το 7% των ασθενών την εκδηλώνουν 10 χρόνια μετά από τη διάγνωση. Επιπλέον, το 19% την εκδηλώνουν μετά από 30 χρόνια νόσου.

Αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σπονδυλαρθρίτιδα διατρέχουν οι νεαροί πάσχοντες από τη νόσο (έφηβοι και 20άρηδες), ιδίως οι άνδρες. Το ίδιο και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό σπονδυλαρθρίτιδας.

Ο πόνος που αναπτύσσουν οι ασθενείς εντοπίζεται χαμηλά στη μέση τους και στα ισχία. Κυμαίνεται από ήπιος έως έντονος και μπορεί να έχει εξάρσεις και υφέσεις ή να είναι συνεχής. Eίναι επίσης πιο έντονος όταν αναπαύονται, ενώ τυπικά βελτιώνεται με την κίνηση. Η καθιστική ζωή και η παρατεταμένη ακινησία τον επιδεινώνουν.

Αν και οι πάσχοντες από νόσο του Crohn συχνά δεν συσχετίζουν την οσφυαλγία τους με την πεπτική πάθησή τους, καλό είναι να ενημερώνουν τον γιατρό τους γι’ αυτήν. Ακόμα κι αν ο πόνος τους δεν σχετίζεται τελικά με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μπορεί να έχει άλλη υποκείμενη ιατρική αιτία που χρειάζεται αντιμετώπιση.

Φωτογραφία: iStock