Πόνος στην πλάτη: Αρθρίτιδα σπονδυλικής στήλης
Πολλοί τύποι αρθρίτιδας μπορούν να επηρεάσουν το μυοσκελετικό σας σύστημα. Οι αρθρώσεις είναι φυσικά σημεία σύνδεσης μεταξύ δύο οστών και ο χόνδρος είναι ο ιστός που καλύπτει την επιφάνεια του οστού στην άρθρωση. Μια μεμβράνη, που ονομάζεται αρθρική μεμβράνη, καλύπτει την άρθρωση και είναι γεμάτη με υγρό γνωστό ως αρθρικό υγρό. Όλα αυτά τα μέρη συνεργάζονται για να κάνουν εύκολη την κίνηση.
Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος στις αρθρώσεις φθείρεται και μπορεί να προκαλέσει οίδημα και ευαισθησία. Είναι κάτι σύνηθες κυρίως στις αρθρώσεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως τα χέρια και τα γόνατα. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 οστά στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, τα οποία συνδέονται με τρεις διαφορετικούς συνδέσμους. Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει διάφορες αρθρώσεις του σώματος που φέρουν φορτίο και όπου εμφανίζεται κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης.
Αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
- Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος που καλύπτει τα οστά σας φθείρεται. Εκφυλιστικές αλλαγές μπορεί να συμβούν με την πάροδο του χρόνου σε αρθρώσεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά για κίνηση. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας.
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας επιτίθεται κατά λάθος στις αρθρώσεις σας. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο και πρήξιμο και τα οστά και οι αρθρώσεις σας να διαβρωθούν και να παραμορφωθούν σταδιακά. Μπορείτε να πάθετε αυτόν τον τύπο αρθρίτιδας σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνός σε ενήλικες 40 ετών και άνω.
Η σπονδυλική στήλη είναι ευαίσθητη στην οστεοαρθρίτιδα λόγω της κίνησης μεταξύ των σπονδύλων. Συμβαίνει συχνότερα στο κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης), επειδή οι αρθρώσεις σε εκείνη την περιοχή χειρίζονται το μεγαλύτερο φορτίο του σωματικού βάρους.
Ο αυχένας είναι επίσης ευαίσθητος στην αρθρίτιδα. Αυτό οφείλεται στις εκατομμύρια κάμψεις, εκτάσεις και περιστροφικές κινήσεις που γίνονται από τις αρθρώσεις στο σημείο. Με την πάροδο του χρόνου, οι χόνδροι και οι αρθρώσεις εκεί τείνουν να φθείρονται.
Πρόληψη της σπονδυλικής αρθρίτιδας
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Μπορούμε να τροποποιήσουμε ορισμένους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, αλλά κάποιοι άλλοι είναι εγγενείς και δεν μπορούν να τροποποιηθούν.
Οι παράγοντες που δεν μπορούν να αλλάξουν είναι:
- ηλικία
- κληρονομικότητα
- φύλο
- εθνικότητα
Για τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αλλάξουν, ισχύει το ρητό «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία». Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου είναι:
- παχυσαρκία
- μεταβολικό σύνδρομο
- προηγούμενος τραυματισμός
- επάγγελμα
- διατροφή
- σωματική δραστηριότητα
Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας και πρόκλησης επώδυνων συμπτωμάτων, όπως:
- Παραμείνετε ενεργοί: Όσο πιο καθιστική ζω ή κάνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε προβλήματα με την αρθρίτιδα. Η έντονη σωματική δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητη. Απλές ασκήσεις, όπως το περπάτημα, βοηθούν να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς.
- Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος: Τα παραπανίσια κιλά επιβαρύνουν τις αρθρώσεις στην πλάτη σας.
- Μην καπνίζετε: Όλοι ξέρουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι επιταχύνει επίσης την απώλεια χόνδρου στις αρθρώσεις και επιδεινώνει τον πόνο στην πλάτη.
Αντιμετώπιση της σπονδυλικής αρθρίτιδας
Πολλοί έχουν κάποιου βαθμού εκφυλιστικές αλλαγές στη σπονδυλική τους στήλη λόγω αρθρίτιδας. Αλλά δεν έχουν συμπτώματα όλοι όσοι έχουν αρθρίτιδα στη διαγνωστική απεικόνιση. Η θεραπεία λαμβάνεται υπόψη μόνο εάν το άτομο εμφανίζει συμπτώματα που δεν υποχωρούν με την άσκηση ή την απώλεια βάρους και η αρθρίτιδα είναι εμφανής στις απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μια ακτινογραφία.
Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί η ακριβής πηγή του πόνου λόγω πολλαπλών αρθρώσεων, επιπέδων ή νεύρων στη σπονδυλική στήλη. Οι απεικονίσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία ή η ακτινογραφία, βοηθούν τους γιατρούς να εντοπίσουν από πού ακριβώς προέρχεται ο πόνος στην πλάτη.
Για την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας, ο γιατρός θα αντιστοιχίσει τις απεικονιστικές εξετάσεις με τα αναφερόμενα συμπτώματά σας. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ενέχει κίνδυνο, επομένως στόχος είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Οι συντηρητικές επιλογές για τη θεραπεία της συμπτωματικής σπονδυλικής αρθρίτιδας είναι:
- φυσικοθεραπεία
- χειροπρακτική
- άσκηση
- μασάζ
- φάρμακα
- απώλεια βάρους
Για τους περισσότερους ασθενείς, αυτές οι επιλογές μειώνουν τον πόνο στην πλάτη και βελτιώνουν την κινητικότητά τους.
Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες θεραπείες εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ή αν η αρθρίτιδα προκαλεί συμπίεση των νεύρων, οδηγώντας σε αδυναμία ή απώλεια κινητικότητας.
Πηγή: https://www.mayoclinichealthsystem.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψωριασική αρθρίτιδα
Ουρική αρθρίτιδα: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες των εξάρσεων
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα πάντα για τη διατροφή σας – Τροφές, δίαιτες
Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα: Μπορεί το πρωινό “πιάσιμο” να είναι σύμπτωμα;
φωτό: iStock