Πόνος στις αρθρώσεις: Πως τον αντιμετωπίζουν οι παλμικές ραδιοσυχνότητες

  • Ρούλα Τσουλέα
ραδιοσυχνότητες
Σε ποιους ασθενείς συνιστάται η θεραπεία, πόσες συνεδρίες απαιτούνται και πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα.

Ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις μπορούν να προσφέρουν οι παλμικές ραδιοσυχνότητες, μία ελάχιστη επεμβατική θεραπεία που «θερμαίνει» τα νεύρα που ευθύνονται για τον πόνο, αναστέλλοντας τη μετάδοση του επώδυνου ερεθίσματος στον εγκέφαλο.

Όπως εξηγεί ο ορθοπεδικός χειρουργός-τραυματιολόγος κ. Νικόλαος Εμμ. Τσιλιμιγκάκης, συμβεβλημένος ιατρός του ΕΔΟΕΑΠ, η αναλγησία με παλμικές ραδιοσυχνότητες εφαρμόζεται για τον τοπικό αρθρικό πόνο. Η μέθοδος συνιστάται όταν:

  • Οι συντηρητικές μέθοδοι δεν έχουν κατορθώσει να ελέγξουν τον πόνο
  • Η χειρουργική θεραπεία αντενδείκνυται σε έναν ασθενή
  • Ο ασθενής έχει χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί στον ώμο, στο γόνατο, στο ισχίο, στη μέση και στον αυχένα. «Τα κύματα που χρησιμοποιούνται δεν είναι τα συμβατικά ραδιοκύματα, ούτε ραδιοκύματα cooled ή bipolar. Είναι παλμικές ραδιοσυχνότητες, οι οποίες δεν προκαλούν τις παρενέργειες (λ.χ. καταστροφή των νεύρων) που είχαν τα υπόλοιπα ραδιοκύματα», διευκρινίζει ο κ. Τσιλιμιγκάκης.

Μία συνεδρία

Η θεραπεία με τις παλμικές ραδιοσυχνότητες ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία. Διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Δεν απαιτείται η λήψη κάποιου φαρμάκου για την εκτέλεσή της. Η διάρκειά της κυμαίνεται από 10 έως 40 λεπτά, αναλόγως με το πεδίο εφαρμογής των ραδιοσυχνοτήτων.

Η ανακούφιση του πόνου αρχίζει αμέσως. Τα οριστικά αποτελέσματα, όμως, γίνονται αισθητά σε 20-30 ημέρες μετά την εφαρμογή. Ωστόσο αρκετοί ασθενείς (το 10-20%) έχουν αμέσως το 100% της βελτίωσης και δεν χρειάζεται να περιμένουν καθόλου.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν 1 έως 5 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να γυμνάσουν τις μυϊκές ομάδες γύρω από την πάσχουσα περιοχή, ώστε όταν οι αισθητήριοι κλάδοι των νεύρων επανεκκινήσουν την λειτουργία τους να μην αναπτυχθεί εξίσου έντονος πόνος. Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο να μην εκδηλωθεί καθόλου πόνος.

«Η μέθοδος δεν έχει κάποια αντένδειξη. Μπορεί να προχωρήσει στη θεραπεία όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να χειρουργηθεί και γενικά όποιος αντιμετωπίζει πόνους στις αρθρώσεις», επισημαίνει ο κ. Τσιλιμιγκάκης, ο οποίος είναι επίσης επιμελητής στο Β’ Ορθοπεδικό Τμήμα της Ευρωκλινικής Αθηνών.

Η θεραπεία, όμως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία και τα ιατρεία, διότι απαιτεί τη χρήση ειδικού μηχανήματος και ειδική εκπαίδευση του θεράποντος ιατρού.

Φωτογραφία: iStock