Έχετε παρατηρήσει ότι κάποια φαγητά που σας άρεσαν και τα τρώγατε με ευχαρίστηση, τώρα πια σας δημιουργούν πεπτικά ενοχλήματα ή δεν σας φαίνονται και τόσο νόστιμα; Αν ναι, πιθανώς ευθύνονται οι αλλαγές που συμβαίνουν στην πέψη καθώς μεγαλώνουμε.
«Το πεπτικό σύστημα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει η διαιτολόγος Dr. Lillian Craggs-Dino, συνεργάτις της Cleveland Clinic. «Μία βασική αλλαγή είναι ότι αρχίζουμε να χάνουμε πεπτικά ένζυμα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουμε δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα. Τα ένζυμα αυτά είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφίμων, αλλά καθώς μεγαλώνουμε η δράση τους επιβραδύνεται».
Η μείωση των πεπτικών ενζύμων μπορεί, λ.χ., να δημιουργήσει δυσανεξία στην λακτόζη σε άτομα που έως πρότινος δεν έπασχαν από αυτήν. Η λακτόζη είναι το σάκχαρο του γάλακτος. Η δυσανεξία έχει ως συνέπεια να γίνεται δύσπεπτο και να προκαλεί στομαχικά ενοχλήματα, όταν το καταναλώνουμε.
«Η απώλεια των πεπτικών ενζύμων επηρεάζει την πρόσληψη τροφής, αλλά και τις διατροφικές προτιμήσεις μας», τονίζει η Dr. Craggs-Dino.
Κάτι άλλο που αλλάζει στην πέψη είναι ότι αυξάνεται η έκκριση γαστρικού οξέος, ιδίως στους άνδρες. Το οξύ αυτό παράγεται από το στομάχι για να πέψει τα τρόφιμα. Η αυξημένη παραγωγή του αυξάνει τις καούρες που συχνά μοιάζει να ταλαιπωρούν τους πάσχοντες ό,τι κι αν τρώνε.
Καθώς μεγαλώνουμε είναι επίσης πιθανότερο να εκδηλωθούν πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή επιβραδύνεται η διάβαση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος. Η διάβαση αυτή γίνεται με μια σειρά μυϊκών συσπάσεων, οι οποίες επιβραδύνονται καθώς μεγαλώνουμε.
Όταν συμβεί αυτό, ο οργανισμός απορροφά περισσότερο νερό από τα τρόφιμα, με συνέπεια τη δυσκοιλιότητα, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Τι μπορείτε να κάνετε
Για να προστατευθείτε από τις συνέπειες που έχουν οι αλλαγές στην πέψη, πρέπει κατ’ αρχάς να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε:
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Πρωτεΐνες
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Γαλακτοκομικά
Πολύ σημαντικό είναι να εξασφαλίζετε ότι προσλαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 και φυτικές ίνες από τη διατροφή σας. Πρέπει επίσης να πίνετε άφθονο νερό, ώστε να ενυδατώνεται καλά ο οργανισμός σας. Απαραίτητο είναι, τέλος, να παραμείνετε δραστήριοι. Φροντίστε, λ.χ., να περπατάτε καθημερινά, επί τουλάχιστον μισή ώρα.
Τι άλλο μπορεί να παίξει ρόλο
Πάντως, εκτός από την πέψη, τις διατροφικές προτιμήσεις μπορεί να επηρεάσουν και άλλοι παράγοντες με την πάροδο του χρόνου.
«Πολλοί άνθρωποι χάνουν δόντια καθώς μεγαλώνουν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κατάποση. Έτσι αποφεύγουν κάποια τρόφιμα που είναι πολύ σκληρά ή τα οποία δεν μπορούν να καταπιούν», εξηγεί η Dr. Craggs-Dino.
Ρόλο μπορεί να παίζουν και τα οικονομικά προβλήματα που είναι συχνά, ιδίως στους συνταξιούχους. Ή ακόμα και η κατάθλιψη, που πολλοί βιώνουν όταν σταματήσουν τη δουλειά ή όταν αρχίσουν να χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα.
Η Dr. Craggs-Dino συνιστά αν έχει αλλάξει η πέψη σας ή οι διατροφικές προτιμήσεις σας και δεν γνωρίζετε γιατί, να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Φωτογραφία: iStock