Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) παρουσιάζεται μόνη της ή σε συνδυασμό με ισχιαλγία (πόνος στο ένα ή και στα δύο κάτω άκρα). Ένα μεγάλο ποσοστό του πόνου οφείλεται σε δισκοπάθεια (δισκοκήλη) σε κάποιο σημείο είτε της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) είτε της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ).
Η αυχεναλγία είναι όρος που αναφέρεται στον πόνο στην περιοχή του αυχένα. Μπορεί να έχει ποικίλες μορφές: να είναι μονόπλευρος ή αμφοτερόπλευρος, να προκαλέσει κεφαλαλγία και περιορισμό των κινήσεων της αυχενικής μοίρας. Πολλές φορές αντανακλά στον ώμο ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες, και άλλες φορές ακολουθεί κατανομή κάποιας νευρικής ρίζας στα άνω άκρα.
Οι πιθανότητες να παρουσιάσουμε οσφυαλγία ή αυχεναλγία με τις αντίστοιχες αντανακλάσεις στα άνω και κάτω άκρα στη διάρκεια της ζωής μας είναι αρκετά αυξημένες. Στις γυναίκες η συχνότητα της αυχεναλγίας είναι διπλάσια από τους άντρες και τα εμπλεκόμενα μεσοσπονδύλια διαστήματα πιο συχνά είναι το Α4-Α5 και το Α5-Α6. Αντίστοιχα η οσφυαλγία είναι πιο συχνή στους άντρες και συνήθως αφορά τα μεσοσπονδύλια διαστήματα της οσφυοϊερής χώρας Ο4-Ο5 και Ο5-Ι1.
Λίγα λόγια για το πώς λειτουργεί ο μεσοσπονδύλιος δίσκος
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι το κύριο συνεκτικό ανατομικό στοιχείο μεταξύ δύο σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης και δρα σαν “αμορτισέρ”, δηλαδή επιτρέπει την κίνηση μεταξύ των δύο σπονδύλων. Αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα. Ο ινώδης δακτύλιος περιβάλλει (αγκαλιάζει) τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος απορροφά τους κραδασμούς. Βασικό συστατικό του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι το νερό (περίπου 90%), το οποίο μετά τα 30 έτη αρχίζει να μειώνεται και μπορεί να φτάσει στο 60% (αφυδάτωση δίσκου).
Όταν καταστραφεί η δομή του μεσοσπονδυλίου δίσκου και αλλάξει η σχέση μεταξύ του πηκτοειδούς πυρήνα και του ινώδους δακτυλίου, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει τις μηχανικές του ιδιότητες, δηλαδή αλλάζει μορφή και έτσι έχουμε τη λεγόμενη δισκοπάθεια. Πολλές φορές λόγω της καταστροφής του ινώδους δακτυλίου ο πηκτοειδής πυρήνας εκβάλλει προς τα πίσω ή προς τα πλάγια δημιουργώντας τις κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου, οι οποίες ασκούν πιεστικά φαινόμενα στο νωτιαίο σάκο ή σε κάποιο νεύρο – ρίζα. Η πίεση στο νωτιαίο σάκο ή σε κάποιο νεύρο προκαλεί πόνο, αιμωδίες (μουδιάσματα), παραισθησίες ή σε σοβαρότερες μορφές μυϊκή αδυναμία ή ακόμα και πάρεση.
Δισκοπλαστική
Η τεχνική ανάπλασης-επιδιόρθωσης του μεσοπονδυλίου δίσκου
Στις περιπτώσεις οσφυοϊσχιαλγίας λόγω δισκοκήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου που προκαλεί πόνο στη μέση και στο πόδι ή στον αυχένα και στο χέρι γίνεται έκχυση – εμφύτευση υδρογέλης – gel στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή ακριβώς που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας, με λεπτή βελόνα και υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο σε αίθουσα χειρουργείου. Ο ασθενής δεν ναρκώνεται, η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη), αν το επιθυμεί ο ασθενής, από χειρουργό ορθοπαιδικό ή νευροχειρουργό, ο οποίος έχει εξειδίκευση στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης και σε μικροεπεμβατικές και ενδοσκοπικές τεχνικές. Η διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο 20 λεπτά, ο ασθενής εξέρχεται μετά από 1-2 ώρες από το νοσοκομείο περπατώντας και επιστρέφει άμεσα στην οικία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η υδρογέλη – gel δρώντας οσμωτικά και με διαφορά της υδροστατικής πίεσης συρρικνώνει τον αποπεπλατισμένο (ξεχυλωμένο) μεσοσπονδύλιο δίσκο, επαναφέροντας τη δισκοσκήλη και όλα τα σπασμένα κομμάτια του δίσκου στην αρχική τους θέση. Έτσι σταματάει η πίεση στο νεύρο, με αποτέλεσμα να σταματήσει ο πόνος στο πόδι ή στο χέρι. Η υδρογέλη – gel δρώντας χημειοτακτικά και μετουσιώνοντας τις πρωτεϊνες του κολλαγόνου επαναδιοργανώνει τον πηκτοειδή πυρήνα, δηλαδή επαναφέρει τη δομή του μεσοσπονδυλίου δίσκου στην προγενέστερη υγιή κατάσταση σταματώντας και τον πόνο στη μέση τον αυχένα.
Τα αποτελέσματα
Η δισκοπλαστική είναι μια μέθοδος που βρίσκει εφαρμογή στην πλειονότητα των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, καθότι το γενεσιουργό αίτιο των περισσότερων παθήσεων αυτών είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο εκφυλισμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος προκαλεί αστάθεια και περαιτέρω εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη, που μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο έντονος πόνος στον αυχένα και στη μέση. Με την έγχυση του gel θεραπεύονται όλες οι παραπάνω περιπτώσεις, εξαλείφοντας τον πόνο στη μέση και το κάτω άκρο ή στον αυχένα και το άνω άκρο.
Η πρώτη μάλιστα ελληνική μελέτη των 100 πρώτων δισκοπλαστικών από την ομάδα του Νικολάου Μπενάρδου κατέδειξε ποσοστά ίασης 85%-91%, αντίστοιχα των μελετών του εξωτερικού. Τα αποτελέσματα και η βελτίωση του ασθενούς εμφανίζονται από το πρώτο μισάωρο έως 3-5 εβδομάδες από την ένεση. Η δε μαγνητική τομογραφία του ασθενούς μετά από 12 μήνες εμφανίζει εξαφάνιση της κήλης.
Νίκος Μπενάρδος
ορθοπαιδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης MD
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για τον πόνο στον αυχένα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
κρύο μπάνιο: θαυματουργό αλλά και επικίνδυνο