Iatropedia

Πώς επηρεάζει η άσκηση το λίπος που έχουμε στην κοιλιά

The overweight young man complains about his weight. getting ready to run.

Έχετε ακόμη κοιλίτσα, παρ' όλο που γυμνάζεστε; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας βοηθά η γυμναστική...

Έχετε ακόμη κοιλίτσα, παρ’ όλο που γυμνάζεστε; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας βοηθά η γυμναστική. Η άσκηση στην πραγματικότητα σάς βοηθά να αναπτύξετε πιο «υγιεινό» λιπώδη ιστό στην κοιλιά, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν αποκτήσετε κοιλιακούς φέτες, η άσκηση είναι καλή για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, εκτός από τρόπος για να καίμε θερμίδες, η τακτική άσκηση για αρκετούς μήνες έως και χρόνια φαίνεται να αλλάζει τον λιπώδη ιστό με τέτοιο τρόπο ώστε το σώμα να αποθηκεύει το λίπος με πιο υγιεινό τρόπο, εάν ή όταν αυξηθεί το σωματικό βάρος – όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλους καθώς μεγαλώνουμε», ανέφερε ο ερευνητής Jeffrey Horowitz, καθηγητής επιστήμης της κίνησης στη Σχολή Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες ατόμων με παχυσαρκία. Η μία 16μελής ομάδα δήλωσε ότι ασκείτο τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ η άλλη ότι δεν γυμναζόταν ποτέ σε τακτική βάση.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από τον λιπώδη ιστό της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από το δέρμα, από το σημείο δηλαδή που θεωρείται το καλύτερο για την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό. Κι αυτό γιατί το λίπος που αποθηκεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα (το υποδόριο λίπος) είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε σύγκριση με το λίπος που συσσωρεύεται γύρω ή μέσα στα όργανα (το σπλαχνικό λίπος), ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν διακριτές διαφορές στον λιπώδη ιστό τους που αύξαναν την ικανότητά τους να αποθηκεύουν λίπος κάτω από το δέρμα, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Αυτές περιλαμβάνουν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, αυξημένα επίπεδα μιτοχονδρίων και ωφέλιμων πρωτεϊνών, λιγότερο κολλαγόνο που παρεμποδίζει το μεταβολισμό και λιγότερα φλεγμονώδη κύτταρα, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Αυτό σημαίνει ότι αν ή όταν οι άνθρωποι παρουσιάσουν αύξηση βάρους, αυτό το περιττό λίπος θα αποθηκευτεί πιο «υγιεινά» σε αυτήν την περιοχή κάτω από το δέρμα και όχι στον λιπώδη ιστό γύρω από τα όργανά τους ή σε όργανα, όπως το συκώτι ή η καρδιά», ανέφερε ο Horowitz σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Τα εργαστηριακά πειράματα που ακολούθησαν έδειξαν ότι τα κύτταρα που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες που γυμνάζονταν αναπτύσσονταν σε ιστό που αποθήκευε το λίπος πιο αποτελεσματικά, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Nature Metabolism.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ίλιγγος και διαταραχή ισορροπίας ταλαιπωρούν έναν στους επτά ενήλικες

Αυτοκτονίες: Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τα σημάδια και να βοηθήσουμε κάποιον

Ποια λαχανικά είναι τα καλύτερα για μείωση της αρτηριακής πίεσης