Στις “sexless relationships” , όταν αυτό συμβαίνει ενώ πριν τα ζευγάρια λειτουργούσαν φυσιολογικά ,η αναζήτηση των αιτίων θα πρέπει να περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο να φταίει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Εννοείται οτι δεν παραγνωρίζουμε την πρωταρχική σημασία της καλής σχέσης ,της καλής επικοινωνίας ανάμεσα στα ζευγάρια στο θέμα αυτό.
Κανείς δεν φανταζόταν 50 χρόνια πριν , όταν έμπαινε στη ζωή των γυναικών το «χάπι » που έδινε τον απόλυτο έλεγχο στην αναπαραγωγική διαδικασία και τον δρόμο της καριέρας , οτι θα ήταν δυνατόν να «παγώνει» την σεξουαλικότητα , διαταράσσοντας τη φυσιολογική ορμονική έκκριση στη διάρκεια του κύκλου.
Το χάπι όμως λειτουργεί δίνοντας στο σώμα την εντύπωση οτι βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Η ωορρηξία , που συμβαίνει κατα το μέσον του κύκλου , καταστέλλεται μαζί με τις ορμόνες (οιστρογόνα που κάνουν τη γυναίκα να νιώθει όμορφα και τεστοστερονη που είναι η βενζίνη της γυνακείας libido ) οι οποίες συμβάλλουν στην ερωτική επιθυμία .
Θα έπρεπε λοιπόν να το περιμένουμε ! Τουλάχιστον όσοι γνωρίζουμε απο φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος .Το χάπι που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να οδηγεί σε «σίγαση» τη γονιμότητα , δε θα μπορούσε να μην κάνει το ίδιο και στην ερωτική επιθυμία .
Η έξαρση των ορμονών της επιθυμίας κατά την εβδομάδα πριν την ωορρηξία , προετοιμάζει την γυναίκα ακριβώς για αυτό : τη σύλληψη. Και εμείς σχεδόν την καταργούμε.
Η εβδομάδα αυτή μέσω των ορμονών κάνει τη γυναίκα ελκυστική , να λάμπει , απο τα μαλλιά μέχρι το δέρμα και το πρόσωπο . Αλλά και στη συμπεριφορά υπάρχει επίδραση , που συνήθως τείνει να την κάνει να είναι δεκτική , ρομαντική και εστιασμένη στον αγαπημένο της .Ολα σε αυτή την εβδομάδα οδηγούν στο να νιώθει και να είναι καλά . Ενα ξεχωριστό δώρο του θεού στη γυναίκα . Ακόμα και μελέτες υπάρχουν για το πώς σε αυτή την περίοδο συμπεριφέρονται οι άνδρες .Τι δηλαδή εκπέμπει μια γυναίκα . Και είδαν σε μια μελέτη που έγινε στο New Mexico , πόσο ποιο διαφορετική ήταν η συμπεριφορά τους και πόσο πιο θετικά επηρεάζονταν . Ακόμα και η γλώσσα του σώματος και η ομιλία αλλάζουν αυτές τις ημέρες .
Συμβατά με αυτές τις παρατηρήσεις είναι και τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης σε φοιτήτριες της Ιατρικής στη Γερμανία , και στις οποίες η χρήση του αντισυλληπτικού συνδεόταν με προβλήματα στην ερωτική συμπεριφορά , σε σύγκριση με εκείνες που δεν το έπαιρναν η χρησιμοποιούσαν άλλη μέθοδο . Τα προβλήματα που ανέφεραν ήταν :διαταραχές στην libido , προβλήματα με τον οργασμό, την ικανοποίηση , την διέγερση , την επιθυμία , προβλήματα πόνου κατά την επαφή κλπ.
Ολα αυτά δεν σημαίνουν ασφαλώς οτι βρήκαμε την απάντηση στο ερώτημα της αιτιολογίας της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας . Υπάρχουν πολλά ακόμα που θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν και να ερευνήσουμε . Η κόπωση , η κατάθλιψη , τα φάρμακα για την κατάθλιψη αλλά και φάρμακα για άλλες παθήσεις όπως η επιληψία ,
οι παθήσεις του θυρεοειδούς , το άγχος αλλά και τα φάρμακα για το άγχος , προβλήματα στη σχέση ,έχουν την συμμετοχή τους.
Αν μια γυναίκα είναι σε μια σχέση αγάπης με καλή υγεία και ξαφνικά χάνει το ερωτικό ενδιαφέρον η δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πριν ,μετά την έναρξη χρήσης του χαπιού, αξίζει να το ψάξει , ξεκινώντας απο την μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιεί .
Για το ρόλο των άλλων παθήσεων αλλά και των φαρμάκων που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική συμπεριφορά μιας γυναίκας , θα επανέλθουμε .
Το iatropedia τις επόμενες ημέρες θα αναρτήσει σειρά άρθρων του Σωτήρη Αδαμίδη MD PhD για το θέμα αυτό.
Σωτήρης Αδαμίδης MD PhD
Διευθυντής Παθολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
adamidis@yahoo.com