Πως γίνεται η μαστογραφία σε γυναίκες που έχουν κάνει πλαστική στήθους
Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αυξητική στήθους μπορούν να υποβάλλονται κανονικά σε μαστογραφία, μια πολύ σημαντική εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Ωστόσο, όταν μια γυναίκα έχει εμφυτεύματα σιλικόνης στο στήθος, η συγκεκριμένη εξέταση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ενώ υπάρχουν επιπλέον συγκεκριμένα βήματα, για να βγάλει η μαστογραφία την καλύτερη δυνατή διάγνωση.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο American Cancer Society, το πρώτο βήμα είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας ότι έχετε κάνει πλαστική στήθους πριν γίνει η εξέταση. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό να είναι πιο προσεκτικός κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Τόσο τα εμφυτεύματα σιλικόνης όσο και τα εμφυτεύματα φυσιολογικού ορού μπορούν να δυσκολέψουν τον γιατρό να δει τον ιστό του μαστού που ευθυγραμμίζεται με αυτά στη μαστογραφία.
Για να μπορέσει ο γιατρός να δει όσο το δυνατόν περισσότερο ιστό μαστού, οι γυναίκες με εμφυτεύματα κάνουν 4 επιπλέον φωτογραφίες (2 σε κάθε στήθος), καθώς και τις 4 τυπικές φωτογραφίες που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας προληπτικού ελέγχου. Σε αυτές τις επιπλέον εικόνες, που ονομάζονται «όψεις μετατόπισης εμφυτεύματος (ID)», το εμφύτευμα σπρώχνεται προς τα πίσω στο θωρακικό τοίχωμα και το στήθος τραβιέται προς τα εμπρός πάνω από αυτό και στη συνέχεια συμπιέζεται. Αυτό επιτρέπει καλύτερη απεικόνιση του μπροστινού μέρους κάθε μαστού.
Οι όψεις μετατόπισης εμφυτεύματος είναι πιο δύσκολο να γίνουν, ειδικότερα αν έχουν σχηματιστεί περιοχές ουλώδους ιστού (που ονομάζονται συσπάσεις ) γύρω από τα εμφυτεύματα. Ωστόσο, είναι ευκολότερες εάν τα εμφυτεύματα τοποθετούνταν κάτω (πίσω) από τους μύες του θώρακα.
Δείτε επίσης: Μαστογραφία: Οι γιατροί καταρρίπτουν μύθους και fake news για τη σωτήρια εξέταση
Οι κίνδυνοι κατά την διάρκεια της μαστογραφίας
Πολύ σπάνια, η διαδικασία της μαστογραφίας μπορεί να προκαλέσει ρήξη ενός εμφυτεύματος σιλικόνης. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της συμπίεσης του στήθους και του εμφυτεύματος στην ψηφιακή μαστογραφία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρήξη σε ένα εμφύτευμα δεν είναι ανιχνευσιμη μέσω της ψηφιακής μαστογραφίας. Αν υπάρχει κάποια ανησυχία, οι γυναίκες πρέπει να απευθυνούν στον πλαστικό χειρουργό τους, ή να υποβληθούν σε μαγνητική μαστογραφία.
Επιπλέον, τα εμφυτεύματα μειώνουν τα ποσοστά της διάγνωσης καρκίνου του μαστού. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery, αναφέρει ότι το ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου με μαστογραφία προσυμπτωματικού ελέγχου ήταν χαμηλότερο για τις γυναίκες με εμφυτεύματα (77,8%) έναντι των γυναικών χωρίς εμφυτεύματα (90,7%).
Η μαγνητική μαστογραφία και το μήνυμα ευαισθητοποίησης από την Κατερίνα Καινούργιου
H γνωστή παρουσιάστρια Κατερίνα Καινούργιου, στέλνει το δικό της μήνυμα ευαισθητοποίησης, μιλώντας για την δική της εμπειρία μαγνητικής μαστογραφίας.
«Σαν εξέταση είναι δύσκολη, όχι γιατί πονάει – δεν πόνεσα από την εξέταση στιγμή αλλά λόγω της νεκρικής ακινησίας, του θορύβου του μηχανήματος, του πανικού κλειστοφοβίας που μπορεί να σε πιάσει κατά τη διάρκειά της όπως είσαι ξαπλωμένη μπρούμυτα», γράφει η παρουσιάστρια, περιγράφοντας τον τρόπο της διαγνωστικής εξέτασης.
«Δεν υπάρχει επιπλέον ενόχληση από το στήθος που βρίσκεται στις ειδικές κενές θήκες, δεν έχεις ζαλάδα ή οποιαδήποτε αισθητή παρενέργεια με το τέλος της εξέτασης. Προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι πολύ θετικό και χαλαρωτικό», έγραψε η Κατερίνα Καινούργιου ανεβάζοντας φωτογραφία μέσα από την κλινική.
«Στην Ελλάδα οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον γυναικολόγο τους και να τους συνταγογραφήσει αυτή την εξέταση. Έτσι μπορείτε προληπτικά και εφόσον σας έχει διαγνωστεί υψηλή πυκνότητα στους μαστούς να μπείτε σε αυτή την διαδικασία με την καθοδήγηση των γιατρών σας ή του γυναικολόγου σας», προσθέτει.
«Η ψηφιακή μαστογραφία από τα 40 και μετά σε γυναίκες που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό συνιστάται κάθε χρόνο! Η εξέταση γίνεται στο κλασικό μηχάνημα του μαγνητικού τομογράφου, με χρήση σκιαγραφικού μέσου (παραμαγνητική ουσία), η οποία χορηγείται ενδοφλέβια, και ανάλογα λαμβάνονται εικόνες», συνέχισε στο μήνυμά της η Κατερίνα Καινούργιου.
«Και ξαναλέω κορίτσια: Σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης στους μαστούς, η Μαγνητική Μαστογραφία αποτελεί την καταλληλότερη εξέταση για τη διαπίστωση της ακεραιότητας των ενθεμάτων ή την ανίχνευση ρήξεων και άλλων ενδεχόμενων επιπλοκών σε αυτά», κατέληξε στο μακροσκελές της κείμενο η Κατερίνα Καινούργιου.
Η μαγνητική μαστογραφία, αν και είναι ευρέως διαδεδομένη, στην Ελλάδα εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα ιατρικά κέντρα. Προγραμματίζεται συνήθως μετά από την ψηφιακή μαστογραφία ή και το υπερηχογράφημα, και αν υπάρχει κάποια ένδειξη. Ως μια πιο εξελιγμένη πρακτική εξέτασης, έχει καλύτερα αποτελέσματα στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ειδικότερα σε γυναίκες με μεγαλύτερη πυκνότητα μαστού.
Φωτογραφία iStock
Διαβάστε επίσης: ΕΚΠΑ: Νέες οδηγίες για τη μαστογραφία, γιατί έχει σημασία η πυκνότητα των μαστών