Πως η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τον εγκέφαλο και τη μνήμη σας

  • Ελισάβετ Σταύρου
άσκηση
Πέρα από τα κλασσικά οφέλη που έχει η άσκηση και η γυμναστική στη σωματική και ψυχική μας υγεία, μπορεί να μας βοηθήσει με τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά φτάνουν στον εγκέφαλό μας.

Η άσκηση ενισχύει επίσης τη συναπτική πλαστικότητα, η οποία είναι η ικανότητα του εγκεφάλου σας να προσαρμόζεται και να βελτιώνει τις συνδέσεις όταν προσπαθείτε να μάθετε κάτι νέο ή να θυμηθείτε κάτι.

Η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει τη νευρογένεση, δηλαδή τον σχηματισμό νέων νευρώνων στον εγκέφαλό σας. Αυτοί οι νέοι νευρώνες μας βοηθούν να ταξινομούμε πληροφορίες, να θυμόμαστε συγκεκριμένες στιγμές και να αποφεύγουμε τη σύγχυση. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η νευρογένεση μας βοηθά να χειριστούμε το άγχος και τα συναισθήματα.

Tα άτομα που πάσχουν από ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από ένα πρόγραμμα ασκήσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η MCI είναι ιδιαίτερα συχνή σε άτομα άνω των 55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πόση και ποια άσκηση χρειάζεστε;

Το 2018, η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (AAN) κυκλοφόρησε νέες κατευθυντήριες γραμμές που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους γιατρούς να θεραπεύσουν άτομα με MCI. Αυτές οι οδηγίες προτείνουν στους ασθενείς να ασκούνται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. «Είναι ένας τρόπος χαμηλού κινδύνου για να βελτιώσετε όχι μόνο τη μνήμη σας, αλλά και τη συνολική υγεία σας», σύμφωνα με το AAN.

Οι οδηγίες της AAN είναι λίγο ασαφείς, αφού δεν προσδιορίζουν ούτε την διάρκεια αλλά ούτε και τον τύπο της άσκησης.Κατά γενικό κανόνα, οι ειδικοί συνιστούν 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητας την εβδομάδα και προπονήσεις ενδυνάμωσης.

Η αερόβια άσκηση έχει αναφερθεί σε πολλές μελέτες ως επωφελής για την υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, μια μελέτη του 2022, υποστηρίζει ότι αν και το cardio μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη βραχυπρόθεσμα, η προπόνηση ενδυνάμωσης και ισορροπίας είναι εξίσου ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα.

Μπορείτε να συνδυάσετε τους δύο τύπους ασκήσεων. Αλλά το σημαντικό δεν είναι ο τύπος της άσκησης, αλλά να παραμένετε ενεργοί για να απολαύσετε όλα τα οφέλη για την υγεία του σώματος και του εγκεφάλου σας.

Φωτογραφία iStock