Η κληρονομική τριχόπτωση επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες. Υπολογίζεται πως περίπου ο μισός ανδρικός πληθυσμός αρχίζει να δημιουργεί φαλάκρα γύρω στα 30 χρόνια, φτάνοντας σε οριστική ή σχεδόν οριστική φαλάκρα μέχρι την ηλικία των 60 χρόνων.
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η τριχόπτωση στους άνδρες σχετίζεται με τα γονίδια και τις ορμόνες. Συνήθως ακολουθεί ένα μοτίβο συγκεκριμένο, όπου υποχωρεί αρχικά η γραμμή των μαλλιών και ακολουθεί αραίωση στην κορυφή της κεφαλής, εξαιτίας των ορμονών και της γενετικής προδιάθεσης.
Η φαλάκρα σε γενικές γραμμές συμβαίνει όταν ο θύλακας της τρίχας συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερα και λεπτότερα μαλλιά.
Στην χώρα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο αφού ένας στους δύο άνδρες χάνει τα μαλλιά του Μάλιστα σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 50% των ανδρών (καυκάσιας φυλής) στην ηλικία των 40 ετών εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία, ενώ το ποσοστό στην ηλικία των 70 φτάνει στο 80%.
H ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας μαλλιών στους άνδρες, ενώ χαρακτηρίζεται από αραίωση ή και μόνιμη απώλεια τριχών μετωπιαίας, βρεγματικής περιοχής, κροταφικών η οποία ξεκινά στην εφηβεία, στην 2η ή στην 3η δεκαετία του ανδρός.
Στις γυναίκες αντίθετα εμφανίζεται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 70 ετών ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο τις ηλικίες μεταξύ των 20-30 ετών.
Θεραπεία
Σε πρόσφατη συνάντηση των κορυφαίων Ελλήνων Δερματολόγων – Ακαδημαϊκών από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας με θέμα την ανδρογενετική αλωπεκία και τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή της, παρουσιάστηκε το νέο φαρμακευτικό καλλυντικό CG210 που κυκλοφορεί πλέον στη χώρα μας και δρα κατά της φαλάκρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Και πάλι στο σχολείο.Συμβουλές για τους γονείς
Ποιες αρρώστιες μεταδίδει ο κάδος του πλυντηρίου;