Πώς η ψωρίαση συνδέεται με καρδιακά προβλήματα
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί φλεγμονή σε περιοχές του δέρματος. Είναι μια κατάσταση που προκαλεί δυσφορία και φαγούρα. Προκαλεί επίσης δερματικές βλάβες λόγω της ασυνήθιστα γρήγορης εναλλαγής των κυττάρων του δέρματος.
Καρδιακά προβλήματα και ψωρίαση
Η ψωρίαση, όπως και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, προκαλεί υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια (λανθασμένα) αντιληπτή απειλή. Αυτή η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος πυροδοτεί φλεγμονή στο σώμα.
Φλεγμονή και καρδιακές παθήσεις
Η φλεγμονή μπορεί να πάρει πολλές “μορφές”. Μία εξ αυτών είναι ερυθρές κηλίδες στο δέρμα και ψωριασική αρθρίτιδα. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν επιπεφυκίτιδα (φλεγμονή της επένδυσης των βλεφάρων).
Γενικά, τα άτομα με οποιοδήποτε τύπο ψωρίασης έχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής που είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε άτομα χωρίς ψωρίαση.
Τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί επίσης να φλεγμαίνουν, κάτι που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση. Αυτή είναι η συσσώρευση μιας λιπαρής ουσίας (πλάκα) μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών. Έτσι μειώνεται κατά τόπους η διάμετρος της αρτηρίας με αποτέλεσμα η ροή του αίματος σε εκείνα τα σημεία να γίνεται με δυσκολία. Σε κάποια στιγμή είναι πιθανό να φραγεί εντελώς η ροή του αίματος και να προκληθεί έμφραγμα.
Επίσης, ορισμένες θεραπείες ψωρίασης μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό μπορεί να σκληρύνει τις αρτηρίες και να κάνει το έμφραγμα ακόμα πιο πιθανό. Τα άτομα με ψωρίαση έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology.
Ψωριασική αρθρίτιδα και καρδιακή αρρυθμία
Έως και το 30% των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξουν τελικά ψωριασική αρθρίτιδα. Μια μελέτη πράγματι συνέδεσε την ψωρίαση με αυξημένους κινδύνους καρδιακής αρρυθμίας. Αυτό είναι ένδειξη καρδιακών προβλημάτων.
Τα άτομα που έχουν σοβαρές μορφές ψωρίασης και είναι κάτω των 60 ετών είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology.
Η ψωρίαση μπορεί να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Αλλά μπορείτε να ενισχύσετε την καρδιά σας μέσω της διατροφής, της άσκησης και της μείωσης του στρες.
Αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου
Άσκηση
Κάνοντας προσαρμογές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η ενσωμάτωση της καθημερινής άσκησης, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Οι ειδικοί συνιστούν 75-150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, ανάλογα με το επίπεδο έντασης της προπόνησής σας.
Κάντε όποια άσκηση σας αρέσει, αρκεί να ανεβάζετε καρδιακούς χτύπους. Επιδιώξτε 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, αλλά μην ανησυχείτε εάν δεν μπορείτε να φτάσετε αυτόν τον στόχο. Οι σύντομοι περίπατοι και το τρέξιμο ωφελούν την καρδιά σας εάν γίνονται τακτικά.
Στρες
Η μείωση του στρες και η άσκηση πάνε χέρι-χέρι και ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα. Το στρες εντείνει τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου και της ψωρίασης. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποσυμφορήσει την σωματική και ψυχική ένταση.
Διατροφή
Το τι τρώμε παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Η διατροφή μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στην ψωρίαση. Μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή περιλαμβάνει υγιή λίπη και δημητριακά ολικής αλέσεως. Περιλαμβάνει επίσης την μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, τρανς λιπαρών και νατρίου (αλάτι).
Σκεφτείτε να κάνετε αυτές τις αλλαγές στη διατροφή σας για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας:
- Επιλέξτε ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι
- Περιορίστε τα τηγανητά και τα αρτοσκευάσματα
- Επικεντρωθείτε σε άπαχες πρωτεΐνες όπως ψάρι, κοτόπουλο και φασόλια
- Μαγειρέψτε με υγιεινά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο
Εκτός από την υγιεινή διατροφή, μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια βάρους μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για άτομα που έχουν ψωρίαση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επομένως πρέπει να τα λαμβάνετε μέσω της διατροφής.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα παράδειγμα “υγιεινού” λίπους. Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι δομικά στοιχεία στην παραγωγή ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν πολλές σωματικές λειτουργίες. Η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Αυτό σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία είναι λιγότερο πιθανό να συσσωρεύσουν την πλάκα που οδηγεί σταδιακά σε καρδιακή νόσο.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως:
Οι γαρίδες και τα χτένια περιέχουν αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως θαλάσσια ωμέγα λιπαρά.
Μερικές φυτικές πηγές ωμέγα-3 τροφών είναι:
- φυλλώδη λαχανικά
- λιναρόσπορος
- σπόροι chia
- φράουλες
- σμέουρα
- προϊόντα σόγιας όπως τόφου και miso
- καρύδια
Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ωμέγα-3, εάν δεν λαμβάνετε αρκετά μέσω της διατροφής σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να πάρετε συμπληρώματα ιχθυελαίου εάν διατρέχετε κίνδυνο για καρδιακή νόσο και ψωρίαση.
Πηγή: https://www.healthline.com
φωτό: iStock