Iatropedia

Πώς καταλαβαίνεις αν έχει αρχίσει να φράζει η στεφανιαία αρτηρία

Η μερική απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας μπορεί αρχικά να μην προκαλέσει αισθητά συμπτώματα.

Μια τέτοια απόφραξη μπορεί να συμβεί όταν συσσωρεύεται λιπαρό υλικό (πλάκα) στις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά. Όταν η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες, μειώνει την ποσότητα του αίματος που μπορεί να ρέει στην καρδιά. Εάν η ροή του αίματος στην καρδιά σας εμποδιστεί πλήρως, τότε προκαλείται έμφραγμα.

Η μερική απόφραξη της καρδιάς μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα αρχικά. Όμως, καθώς η απόφραξη γίνεται πιο σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο ή σφίξιμο στο στήθος και ζάλη. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να λάβετε άμεση ιατρική φροντίδα.

Παρόλο που υπάρχουν τρόποι για να παρακολουθείτε την υγεία της καρδιάς στο σπίτι, δεν είναι ασφαλές να διαγνώσετε μόνοι σας μια σοβαρή πάθηση, όπως η απόφραξη της καρδιάς. Κάθε φορά που η ροή του αίματος περιορίζεται στην καρδιά, είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Τι είναι η απόφραξη της καρδιάς

Η πλάκα που φράζει την αρτηρία αποτελείται από λίπος, χοληστερόλη, κυτταρικά απόβλητα, ασβέστιο και μια πηκτική ουσία γνωστή ως ινώδες.

Όταν η πλάκα συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία σας, μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών σας, μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών.

Η στένωση και η σκλήρυνση των αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά σας με αίμα είναι γνωστή ως στεφανιαία νόσος. Εάν συσσωρευτεί υπερβολική πλάκα σε αυτές τις αρτηρίες, μπορεί να προκαλέσει πλήρη απόφραξη και να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Επιπλέον, μια απόφραξη της καρδιάς μπορεί να προκληθεί από ένα κομμάτι πλάκας που σπάει/αποκολλάται από ένα τοίχωμα αρτηρίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβο αίματος σε μια στεφανιαία αρτηρία, που μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Εάν η ροή του αίματος δεν αποκατασταθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο καρδιακός μυς θα αρχίσει να πεθαίνει.

Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα μιας καρδιακής απόφραξης

Οι αποφράξεις στις στεφανιαίες αρτηρίες τείνουν να αναπτύσσονται αργά κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Τα άτομα που έχουν μερική απόφραξη μπορεί να μην έχουν συμπτώματα. Ή μπορεί να παρατηρήσουν συμπτώματα μόνο όταν το σώμα τους χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο από το συνηθισμένο, π.χ. κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.

Τα πρώιμα συμπτώματα μιας μερικής απόφραξης της καρδιάς μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

Τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου συχνά χωρίζονται σε βαθμούς. Αυτοί οι βαθμοί περιγράφουν πρώιμα έως όψιμα συμπτώματα, με τον βαθμό 4 να είναι ο πιο σοβαρός:

  1. Βαθμός 1: Πόνος στο στήθος που εμφανίζεται ως απόκριση σε ξαφνικές αυξήσεις στη σωματική δραστηριότητα ή συναισθηματική δυσφορία, όχι κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων.
  2. Βαθμός 2: Πόνος στο στήθος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το γρήγορο περπάτημα, το περπάτημα σε ανηφόρα, το ανέβασμα σκαλοπατιών μετά από γεύμα ή όταν είστε κρύοι ή αναστατωμένοι.
  3. Βαθμός 3: Πόνος στο στήθος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων χαμηλής έντασης, όπως το ελαφρύ περπάτημα.
  4. Βαθμός 4: Πόνος στο στήθος που εμφανίζεται ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας ή όταν κάνετε ελάχιστες δραστηριότητες.

Εάν έχετε συμπτώματα στεφανιαίας νόσου, φροντίστε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό για σωστή διάγνωση.

Πώς μπορείτε να τεστάρετε την υγεία της καρδιάς σας στο σπίτι

Εάν έχετε λάβει διάγνωση στεφανιαίας νόσου, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να παρακολουθείτε την υγεία της καρδιάς σας στο σπίτι.

Δεν είναι δυνατό να αυτοδιαγνωστεί κανείς μια καρδιακή απόφραξη ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Υπάρχουν όμως τρόποι να παρακολουθείτε την υγεία της καρδιάς σας και να ενημερώνετε αμέσως τον γιατρό σας για τυχόν αλλαγές.

Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση

Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με το πώς να μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι και ποιον τύπο πιεσόμετρου να αγοράσετε.

Ένα υγιές εύρος αρτηριακής πίεσης γενικά θεωρείται ότι είναι μικρότερο από 120/80 mm Hg (μεγάλη πίεση 12, μικρή πίεση 8). Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βάρος, τα φάρμακα που παίρνετε και τη γενική σας υγεία.

Παρακολουθήστε τον καρδιακό σας ρυθμό

Η μέτρηση του καρδιακού σας παλμού μπορεί να σας πει πόσο σκληρά δουλεύει η καρδιά σας. Για να μετρήσετε τον σφυγμό σας, τοποθετήστε δύο δάχτυλα στον καρπό σας και μετρήστε πόσους παλμούς αισθάνεστε σε ένα λεπτό.

Ένας υγιής καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι συνήθως μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό.

Κάντε το τεστ της σκάλας

Ένας δείκτης του πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας είναι να δείτε πόσο γρήγορα και εύκολα μπορείτε να ανεβείτε μια σκάλα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, το να μπορείς να ανέβεις τέσσερα επίπεδα σκάλες (περίπου 60 σκαλοπάτια) σε 90 δευτερόλεπτα ή λιγότερο μπορεί να είναι ένας δείκτης μιας υγιούς καρδιάς.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας: Πρόβλημα αν αυξάνεται με την πάροδο των ετών

Πόνος στο στήθος: 3 σημάδια ότι ΔΕΝ είναι καρδιακή προσβολή – Ποιες οι πιθανές αιτίες

Πότε να ανησυχήσετε για το αίσθημα παλμών της καρδιάς

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

φωτό: iStock