Πως μαυρίζουμε στον ήλιο
Η απάντηση είναι περίεργη και όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας μαυρίζουμε γιατί ο οργανισμός μας αντιδρά στις υπεριώδης ακτίνες του ηλίου. Όταν αυτές εισχωρούν στο δέρμα τότε καταστρέφουν τα δερματικά κύτταρα γεγονός που κινητοποιεί αμέσως τις άμυνες του
Έτσι το μαύρισμα , δεν είναι τίποτα άλλο από μία άμυνα του οργανισμού , κατά των επιβλαβών ακτίνων του ηλίου για να μην καταστρέψουν υγιή δερματικά κύτταρα.
Την ίδια στιγμή το μαύρισμα μπλοκάρει τις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου για να μην φτάσουν στις «ευαίσθητες» περιοχές του δέρματος. Στην προσπάθεια του ο οργανισμός να προστατέψει ακόμη περισσότερο τα κύτταρα παράγει τα μελανοκύτταρα, τα οποία και αυτά με την σειρά τους μπλοκάρουν την υπεριώδη επικίνδυνη ακτινοβολία! Επομένως όσα περισσότερα μελανοκύτταρα παράγει ο οργανισμός ώστε να καλυφθεί ακόμα καλύτερα, τόσο περισσότερο μαυρίζουμε.
Το χειμώνα όμως ο οργανισμός χάνει αυτή την ιδιότητα του και επαναφέρει το δέρμα στο φυσιολογικό του χρώμα.
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν ήδη αρκετά μελανοκύτταρα (συνήθως οι μελαχρινοί) κι άλλοι λιγότερα (οι ξανθοί – «ασπρουλιάρηδες»). Έτσι, για παράδειγμα οι μελαχρινοί, έχουν ήδη μία προεγκατεστημένη άμυνα και επομένως μαυρίζουν περισσότερο όταν εκτεθούν στον ήλιο.
Τέλος, το μαύρισμα που έχει κάνει το δέρμα μας, δεν είναι επιφανειακό… Βρίσκεται βαθιά μέσα στο δέρμα, απλά όπως γνωρίζουμε, το δέρμα μας είναι διάφανο και γι’ αυτό είναι ορατό από έξω από εμάς.
Πάντως οι δερματολόγοι συστήνουν αυστηρά να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11 και 4 το απόγευμα και πάντα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καυτό σεξ σε πέντε λεπτά γίνεται;Βαθμολογήστε το ανάλογα με την διάρκεια
Από τι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος
Μόνιμες βλάβες στο δέρμα αφήνει η χένα Πως να προστατευτείτε