Πώς μπορεί η πίεση του αίματος να επηρεάζει τους πονοκεφάλους σας

  • Ρούλα Τσουλέα
ημικρανία
Η μικρή ή η μεγάλη πίεση είναι πιο σημαντική; Τι έδειξε νέα μελέτη σε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες.

Αν πάσχετε από ημικρανία, ίσως πρέπει να ελέγχετε τακτικά την πίεσή σας. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη από το φυσιολογικό αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί ημικρανική κρίση.

Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί όταν είναι αυξημένη η διαστολική αρτηριακή πίεση. Αντιστοιχεί στον μικρό αριθμό στη μέτρηση και αντιπροσωπεύει την πίεση του αίματος όταν η καρδιά αναπαύεται μεταξύ δύο παλμών.

Ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση είναι η συστολική πίεση, που αντιπροσωπεύει την πίεση του αίματος όταν κτυπά η καρδιά.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο εμπλέκονται στην ανάπτυξη της ημικρανίας. Μεταξύ των παραγόντων που εξέτασαν συμπεριλαμβάνονταν:

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Το κάπνισμα
  • Η παχυσαρκία
  • Η αυξημένη χοληστερόλη
  • Η υπέρταση

«Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ημικρανία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το εγκεφαλικό και η καρδιοπάθεια. Δεν είναι όμως πολλά γνωστά για τον αν σχετίζεται και με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Antoinette Maassen van den Brink, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Erasmus, στο Ρότερνταμ.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 7.266 άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας 67 ετών. Το 15% ανέφεραν πως πάθαιναν ημικρανία.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν όλους τους συμμετέχοντες σε κλινική εξέταση και σε αναλύσεις αίματος. Τους ζήτησαν επίσης να απαντήσουν σε ερωτήματα για τους πονοκεφάλους, ώστε να εντοπίσουν εκείνους που είχαν αρκετά σοβαρή ημικρανία ώστε να επηρεάζονται οι καθημερινές δραστηριότητές τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που είχαν υψηλότερη διαστολική πίεση είχαν κατά 16% περισσότερες πιθανότητες να παθαίνουν ημικρανία. Μάλιστα όσο υψηλότερη ήταν η «μικρή» πίεσή τους, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος.

Το εύρημα αυτό ενισχύει την άποψη ότι οι ημικρανίες σχετίζονται με διαταραχή στη λειτουργία των μικρών αιμοφόρων αγγείων, είπε η Dr. Maassen van den Brink.

Αντίστοιχη συσχέτιση, όμως, δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι ήταν μικρός ο αριθμός των πασχόντων από ημικρανία, διευκρίνισε η ερευνήτρια.

Η μελέτη δεν έδειξε επίσης να παίζουν ρόλο οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα. Επειδή όμως οι συμμετέχοντες ήταν σχετικά μεγάλης ηλικίας, οι ερευνητές προγραμματίζουν περαιτέρω μελέτες σε νεότερους ασθενείς, για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

Φωτογραφία: iStock