Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει. Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε να συμβεί.
“Η έγκαιρη παρέμβαση είναι απολύτως καθοριστική”, λέει η ενδοκρινολόγος δρ. Shirisha Avadhanula. “Μελέτες δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι εξίσου καλές με κάποιες από τις τυπικές διαβητικές θεραπείες μας για την εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη τύπου 2”.
Παρακάτω θα δείτε να εξηγεί τι είναι ο προδιαβήτης, τι σημαίνει για την υγεία σας και τι μπορείτε να κάνετε για να τον αντιστρέψετε.
Τι είναι ο προδιαβήτης
Ο προδιαβήτης είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: μια κατάσταση πριν αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2. Όταν έχετε προδιαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά υψηλά, ώστε να θεωρούνται διαβήτης τύπου 2.
“Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική και ενδοκρινική δυσλειτουργία, μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα σας”, εξηγεί η Δρ. Avadhanula. “Αυτό το σάκχαρο μπορεί στη συνέχεια να αποτεθεί σε μικρά αιμοφόρα αγγεία του σώματος, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία οργάνων”.
Εάν ο προδιαβήτης δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να μετατραπεί σε διαβήτη τύπου 2.
Πώς μπορεί να αντιστραφεί ο προδιαβήτης με φυσικό τρόπο
Αυτή μπορεί να είναι μια παρατεταμένη διαδικασία που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι έχετε την ευκαιρία να κάνετε κάποιες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αντιστρέψει την πορεία του.
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως η γενετική προδιάθεση. Αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην αναστροφή του προδιαβήτη και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
1. Ζητήστε βοήθεια
Ας ξεκινήσουμε με αυτή τη σημαντική παραδοχή: Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να προσπαθήσετε να αναθεωρήσετε τον τρόπο ζωής σας. Αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας.
εκπαίδευση των ασθενών είναι σημαντική γιατί πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν ποιες είναι οι υγιεινές επιλογές που έχουν. “Ως γιατροί, συχνά στέλνουμε ασθενείς σε διατροφολόγους για να μάθουν για τις θερμίδες, ποιες τροφές είναι καλύτερες για αυτούς και ποιες δεν είναι καλές επιλογές”, λέει η δρ. Avadhanula.
Οι γιατροί μπορούν επίσης να σας μιλήσουν για το πώς να έχετε πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και να σας διδάξουν πώς να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες.
2. Χάστε τα περιττά κιλά
Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιστρέψετε τη διαδικασία του προδιαβήτη και για να μην αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 είναι η απώλεια βάρους. Καθώς παίρνουμε περισσότερο βάρος, τα κύτταρά μας γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στις επιδράσεις της ινσουλίνης. Και δυστυχώς, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι το πρώτο βασικό βήμα στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Μπορεί να είναι αποθαρρυντικό να σκεφτόμαστε τη μακροχρόνια προσπάθεια απώλειας βάρους. Αλλά η απώλεια ακόμη και του 5% του σωματικού σας βάρους μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας, συμπεριλαμβανομένου του σακχάρου στο αίμα σας.
Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έως και 58%, όταν χάσετε το 5-7% του σωματικού σας βάρους και ασκηθείτε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.
2. Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή
Δεν υπάρχει κανένας τρόπος διατροφής που να είναι καλύτερος για την αναστροφή του προδιαβήτη, οπότε το κλειδί είναι να βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει.
Πρέπει να στοχεύσετε στον περιορισμό των θερμίδων, αλλά υπάρχουν πολλά διαφορετικά μονοπάτια για να φτάσετε εκεί. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είστε σε θέση να τηρείτε όποιον τρόπο υγιεινής διατροφής επιλέξετε. Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν:
- Δίαιτα DASH
- Διαλείπουσα νηστεία
- Κετογονική δίαιτα
- Μεσογειακή διατροφή
Προσοχή: Οι δίαιτες μπορεί να είναι επιζήμιες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει ή να σας παραπέμψει σε έναν διατροφολόγο.
3. Περιορίστε πολύ τα πρόσθετα σάκχαρα
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σχετίζονται άμεσα με την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε. Επομένως το να τρώτε λιγότερες θερμίδες δεν σημαίνει απλώς… λιγότερες θερμίδες. Σημαίνει επίσης να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι θερμίδες προέρχονται από πιο υγιεινά, πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα.
“Είναι σημαντικό να προσέχετε την πρόσληψη θερμίδων σας, αλλά πρέπει επίσης να σκεφτείτε την ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε”, λέει η δρ. Avadhanula. “Ας υποθέσουμε ότι πρέπει να καταναλώνετε 1.400 θερμίδες την ημέρα. Εάν καταναλώνετε απλώς 1.400 θερμίδες από γλυκά, αυτό δεν θα είναι καλό για το σάκχαρό σας”.
4. Διαβάζετε πάντα τις διατροφικές ετικέτες
Αν δεν ξέρετε τι ακριβώς τρώτε, είναι πολύ εύκολο να πιστέψετε ότι τρώτε καλά. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε ακριβώς τι καταναλώνετε και πού μπορείτε να κάνετε αλλαγές είναι να αρχίσετε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες.
5. Ασκηθείτε τακτικά
Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 30 λεπτά την ημέρα για πέντε ημέρες την εβδομάδα.
“Μερικές φορές ζητάμε από τους ασθενείς να κάνουν 15 λεπτά άσκησης την ημέρα δύο φορές την ημέρα”, λέει η δρ. Avadhanula.
6. Στόχος τα 10.000 βήματα/ημέρα
Προσθέστε λίγη επιπλέον κίνηση στην καθημερινότητά σας παίρνοντας τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, περπατώντας κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων, παρκάροντας λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σας κ.λ.π.
Αλλά μην σταματήσετε τα πάντα μόλις φτάσετε τα 10.000 βήματα! Η δρ. Avadhanula λέει ότι η οδηγία για τα 10.000 βήματα την ημέρα δεν αντικαθιστά την ανάγκη για επιπλέον άσκηση. “Αυτά τα βήματα είναι η βασική γραμμή που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα, εκτός από τα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα”.
7. Κοιμηθείτε αρκετά
Ο ύπνος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας καλής υγείας και ο προδιαβήτης δεν διαφέρει. Μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης από τα επινεφρίδια, θα πρέπει να είναι χαμηλά στις 3:00 π.μ.
“Ασθενείς που δεν κοιμούνται 7-9 ώρες το βράδυ ή που δεν κοιμούνται μεταξύ των ωρών 23:00 και 5:00 μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης”, εξηγεί η δρ. Avadhanula.
8. Ρωτήστε το γιατρό σας για φαρμακευτική αγωγή, εάν χρειάζεται
Κάποια στιγμή, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει φάρμακα που θα βοηθήσουν στον έλεγχο και την αναστροφή του προδιαβήτη σας.
“Η θεραπεία είναι πάντα εξατομικευμένη και βασίζεται σε μια κοινή απόφαση ασθενούς και γιατρού. Η μετφορμίνη είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι, μαζί με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης του προδιαβήτη σε διαβήτη τύπου 2.
Αλλά η φαρμακευτική αγωγή δεν λειτουργεί από μόνη της. Όλες αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι εξίσου κρίσιμες.
Προδιαβήτης: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό
Εάν έχετε προδιαβήτη, είναι σημαντικό να το γνωρίζετε εγκαίρως, ώστε να αρχίσετε την προσπάθεια να τον αντιστρέψετε. Αλλά συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.
“Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ότι… δεν υπάρχει σύμπτωμα”, προειδοποιεί ο δρ. Avadhanula. “Οπότε, εάν είστε υπέρβαροι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υποβληθείτε σε εξετάσεις για προδιαβήτη”.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 80% των ατόμων που έχουν προδιαβήτη δεν το γνωρίζουν. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ωστόσο, ο προδιαβήτης μπορεί να μετατραπεί σε διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις, όπως ακρωτηριασμούς, τύφλωση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικό.
Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με κάποια εξέταση εάν έχετε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, ειδικά εάν έχετε παχυσαρκία σε συνδυασμό με:
- ηλικία άνω των 45 ετών
- αν έχετε μέλος άμεσης οικογένειας με διαβήτη τύπου 2
- αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή η υπνική άπνοια
- αν παίρνετε στεροειδή ή αντιψυχωσικά φάρμακα
- αν ασκείστε λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα
- αν καπμνίζετε
Ο γιατρός σας πιθανότατα θα ζητήσει μια εξέταση αιμοσφαιρίνης A1c, η οποία μετρά την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα σας.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αντιστραφεί ο προδιαβήτης;
Όπως πολλές άλλες ερωτήσεις που σχετίζονται με την υγεία και την ευεξία, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση.
“Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αντιστραφεί ο προδιαβήτης σας ή για την μετατροπή από προδιαβήτη σε διαβήτη τύπου 2”, λέει η δρ. Avadhanula. “Υπάρχουν, ωστόσο, παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν και τις δύο διαδικασίες”.
Η αύξηση του βάρους ή η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επιταχύνει τη μετάβασή σας στον διαβήτη Τύπου 2. Από την άλλη, η αλλαγή των συνηθειών του τρόπου ζωής σας μπορεί να επιβραδύνει και τελικά να αναστρέψει εντελώς αυτήν την μετάβαση. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια για να εφαρμόσετε το είδος των αλλαγών που θα σας οδηγήσουν μακριά από τον διαβήτη τύπου 2. Αλλά με σκληρή δουλειά και υπομονή, είναι εφικτό.
Πηγή: https://health.clevelandclinic.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχετε διαβήτη; Προσέξτε την ακοή σας, συνιστούν οι επιστήμονες
Ένας στους 20 ενήλικες έχει μία πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης
Καλά νέα για τους διαβητικούς: Ένα χάπι ίσως αντικαταστήσει σύντομα τις ενέσεις ινσουλίνης
Διαβήτης: Η κόπωση είναι το πιο σύμπτωμα που παραβλέπεται πιο συχνά από κάθε άλλο
Κοινά παυσίπονα συνδέονται με καρδιακή ανεπάρκεια σε ασθενείς με διαβήτη
φωτό: iStock