Πώς μπορεί να μας αρρωστήσει το κλιματιστικό τη νύχτα – Τι συνέβη σε 24χρονη στις διακοπές της

  • Ρούλα Τσουλέα
κλιματιστικό
Η νεαρή κοπέλα κοιμήθηκε με αναμμένο κλιματιστικό σε ξενοδοχείο και βρέθηκε στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια θεραπεία.

Μία 24χρονη Βρετανίδα που έκανε διακοπές στην Τουρκία βρέθηκε αιφνιδίως στο νοσοκομείο, έπειτα από σοβαρή λοίμωξη που έπαθε επειδή κοιμήθηκε με αναμμένο κλιματιστικό στο δωμάτιό της.

Η Liana Foster μίλησε για την περιπέτειά της στον βρετανικό Τύπο, εξηγώντας ότι έκανε διακοπές με την οικογένειά της στην Αττάλεια, όταν ξύπνησε με δυνατό πονόλαιμο. Η μητέρα της παρατήρησε ότι είχε λευκές κηλίδες στις αμυγδαλές της και την μετέφερε επειγόντως στο νοσοκομείο.

«Αισθανόμουν πραγματικά άρρωστη και ο λαιμός μου πονούσε αφόρητα. Δεν μπορούσα να φάω ούτε να πιω τίποτα», είπε η νεαρή κοπέλα από το Λονδίνο. «Νόμιζα ότι είχα πάλι COVID. Είχα ρίγη, πυρετό και πονούσε το σώμα μου».

Στο νοσοκομείο οι γιατροί της είπαν ότι είχε αμυγδαλίτιδα. Της έβαλαν ορό και της χορήγησαν αντιβιοτικά, ενώ της συνέστησαν να πάψει να κοιμάται με αναμμένο κλιματιστικό.

«Την πρώτη νύχτα το είχαμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία», εξήγησε η κυρία Foster. «Νομίζω ότι ανέπνεα από το στόμα, γι’ αυτό αρρώστησα».

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Πως μπορεί όμως το κλιματιστικό να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα; Όπως εξήγησε η γενική ιατρός Dr. Deborah Lee, ο ύπνος με αναμμένο κλιματιστικό μπορεί να ξηράνει τον βλεννογόνο που επιστρώνει τη μύτη και το στόμα. Η έλλειψη υγρασίας μπορεί να οδηγήσει σε πονόλαιμο, ρινορραγία (αιμορραγία από τη μύτη) ή ακόμα και ιγμορίτιδα.

«Ο βλεννογόνος καλύπτει τις φυσικές οπές του σώματος για να προστατεύσει τον οργανισμό από την εισβολή βακτηρίων και ιών. Όταν αποξηραίνεται, εξασθενούν οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού και τα παθογόνα βρίσκουν την ευκαιρία να προκαλέσουν λοιμώξεις», εξηγεί.

Η βλέννα δρα προστατευτικά επειδή δεν αποτελείται μόνο από νερό, αλλά και από αντισώματα και ένζυμα. Η μύτη και το πίσω μέρος του λαιμού μας φέρουν μικροσκοπικούς κροσσούς (τριχίδια) που φυσιολογικά ωθούν τη βλέννα προς τα έξω. Όταν, όμως, αυτή έχει χάσει την υγρασία της είναι πιο πυκνή και η εξώθησή της δεν είναι εύκολη.

Οι επιδράσεις αυτές εξηγούν, μεταξύ άλλων, γιατί οι πάσχοντες από άσθμα παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους όταν εκτίθενται σε κλιματιστικό.

Ειδικά όσον αφορά την αμυγδαλίτιδα και τις άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, οι πιθανότητες να αναπτυχθούν εξαιτίας του κλιματιστικού εξαρτώνται και από την ποιότητά του, τονίζει η Dr. Fox.

«Εάν δεν έχει γίνει σωστή τοποθέτηση ή σωστή συντήρηση, αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία. Το φίλτρο που φέρει ένα κλιματιστικό μπορεί να μολυνθεί από πολλά παθογόνα», εξηγεί. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Ακάρεα της οικιακής σκόνης
  • Μύκητες
  • Σπόρια μυκήτων
  • Αλλεργιογόνα από κατοικίδια ζώα
  • Βακτήρια

Αυτό σημαίνει πως ο ύπνος με αναμμένο κλιματιστικό μπορεί να προκαλέσει και έξαρση των αναπνευστικών αλλεργιών, προσθέτει η ιατρός.

Ένας άλλος, αν και σπανιότερος κίνδυνος, είναι η νόσος των Λεγεωναρίων (ή λεγεωνέλλωση). Είναι μία μορφή σοβαρής πνευμονίας που προκαλείται από βακτήρια του γένους λεγεωνέλλα. Η νόσος αποβαίνει μοιραία στο 5-30% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Στην περίπτωση της Liana Foster πιστεύεται ότι το κλιματιστικό δεν είχε συντηρηθεί σωστά και είχε μούχλα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να μην ζεσταίνεστε πολύ το βράδυ και χρειάζεστε όλη νύχτα το κλιματιστικό, να κάνετε ένα δροσερό ντους πριν ξαπλώσετε, συνιστά. Να κοιμάστε επίσης φορώντας ελαφρά βαμβακερά ρούχα. Να έχετε ακόμα δίπλα σας ένα μπουκάλι κρύο νερό.

«Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα για να μην αφυδατωθείτε», εξηγεί.

Φροντίστε τέλος να έχετε το κλιματιστικό σε λογική θερμοκρασία. Όταν έξω έχει πολλή ζέστη, μια θερμοκρασία γύρω στους 25-26 βαθμούς Κελσίου είναι αρκετή για να κοιμηθείτε ήσυχα, χωρίς να υπονομεύσετε την υγεία σας.

Θυμηθείτε, μόνο, να το βάλετε στο αυτόματο, ώστε να απενεργοποιείται όταν το δωμάτιο φθάνει σε αυτούς τους βαθμούς. Με αυτό τον τρόπο δεν θα κοιμηθείτε όλη νύχτα με το κλιματιστικό ενεργοποιημένο.

Φωτογραφία: iStock