Πώς να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς δυσπεψία
Υπερβολικά αυξημένη κατανάλωση τροφής και αλκοόλ κάνουν πολλοί από εμάς από το βράδυ της Ανάστασης έως και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, με συνέπεια να εκδηλώνουν δυσπεψία που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.
Όπως εξηγούν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, η δυσπεψία είναι μία διαταραχή κατά την οποία ο πάσχων μπορεί να εκδηλώσει:
- Δυσάρεστο αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, το οποίο μάλιστα διαρκεί περισσότερο από το φυσιολογικό
- Ενόχληση στο άνω μέρος της κοιλιάς. Μπορεί να αισθάνεστε ήπιο έως σοβαρό πόνο στην περιοχή ανάμεσα στο κάτω μέρος του στέρνου και τον ομφαλό
- Αίσθημα καύσου στο άνω μέρος της κοιλιάς
- Φούσκωμα στο άνω μέρος της κοιλιάς
- Ναυτία, σαν να θέλετε να κάνετε έμετο
Λιγότερο συχνά η δυσπεψία προκαλεί και έμετο ή ερυγή (ρέψιμο). Μερικές φορές οι πάσχοντες αναπτύσσουν και καούρες, δηλαδή αίσθημα καύσου στο κέντρο του στήθους, πίσω από το στέρνο που μπορεί να αντανακλάται στον αυχένα ή την ράχη. Οι καούρες οφείλονται σε παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.
Τι μπορείτε να κάνετε
Για να αποφύγετε τις καούρες και τη δυσπεψία, ο γαστρεντερολόγος Μανώλης Συμβουλάκης, διευθυντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, παρέχει τις εξής συμβουλές:
- Να τρώτε αργά. Η ταχύτητα με την οποία τρώμε το φαγητό μας, επιδρά στην πέψη και στον μεταβολικό ρυθμό. Να παίρνετε μικρές μπουκιές φαγητού από το πιάτο σας και να τις μασάτε καλά και αργά.
- Να τρώτε λίγο και συχνά. Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάτε τα μικρά γεύματα, όσο αυτό είναι εφικτό.
- Να τρώτε χωρίς βιασύνη. Να αφιερώνετε χρόνο στο φαγητό σας και να μην τρώτε βιαστικά.
- Μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Το κρασί, η μπίρα και γενικότερα τα οινοπνευματώδη ποτά δυστυχώς ενοχοποιούνται για την καούρα και την δυσπεψία. Η εναλλαγή αλκοολούχου ή αεριούχου ποτού με ένα ποτήρι νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.
- Μην καπνίζετε. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει» από το στομάχι.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν. Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά, οι συνήθεις ύποπτοι είναι:
- Καφεΐνη
- Σκόρδο
- Σοκολάτα
- Καραμέλες και ροφήματα μέντας
- Εσπεριδοειδή
- Ντομάτα και σάλτσες ντομάτας
- Καυτερά και λιπαρά φαγητά
- Σφολιάτες
Συνιστάται ιδιαιτέρως να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν μπείτε για ύπνο το βράδυ. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό εάν οι καούρες και η δυσπεψία σάς ταλαιπωρούν και τη νύχτα.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να καταπραΰνετε τις καούρες και τη δυσπεψία με κάποιο αλγινικό σκεύασμα. Τα αλγινικά εξουδετερώνουν την περίσσεια των γαστρικών οξέων που προκαλούν το αίσθημα καύσου και καταστέλλουν την παλινδρόμηση, ανακουφίζοντας από τις καούρες και την δυσπεψία. Για καλύτερη και σωστή δράση, τα αλγινικά πρέπει να λαμβάνονται εντός μισής ώρας από τη λήψη του φαγητού.
Εάν πάντως διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν, να ενημερώσετε τον γιατρό σας, καταλήγει ο κ. Συμβουλάκης.
Φωτογραφία: iStock