Iatropedia

Πώς να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς δυσπεψία

Πρακτικές συμβουλές από έναν γαστρεντερολόγο ιατρό για να αποφύγετε τις καούρες και τα άλλα ενοχλήματα.

Υπερβολικά αυξημένη κατανάλωση τροφής και αλκοόλ κάνουν πολλοί από εμάς από το βράδυ της Ανάστασης έως και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, με συνέπεια να εκδηλώνουν δυσπεψία που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.

Όπως εξηγούν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, η δυσπεψία είναι μία διαταραχή κατά την οποία ο πάσχων μπορεί να εκδηλώσει:

Λιγότερο συχνά η δυσπεψία προκαλεί και έμετο ή ερυγή (ρέψιμο). Μερικές φορές οι πάσχοντες αναπτύσσουν και καούρες, δηλαδή αίσθημα καύσου στο κέντρο του στήθους, πίσω από το στέρνο που μπορεί να αντανακλάται στον αυχένα ή την ράχη. Οι καούρες οφείλονται σε παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να αποφύγετε τις καούρες και τη δυσπεψία, ο γαστρεντερολόγος Μανώλης Συμβουλάκης, διευθυντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, παρέχει τις εξής συμβουλές:

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν. Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά, οι συνήθεις ύποπτοι είναι:

Συνιστάται ιδιαιτέρως να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν μπείτε για ύπνο το βράδυ. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό εάν οι καούρες και η δυσπεψία σάς ταλαιπωρούν και τη νύχτα.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να καταπραΰνετε τις καούρες και τη δυσπεψία με κάποιο αλγινικό σκεύασμα. Τα αλγινικά εξουδετερώνουν την περίσσεια των γαστρικών οξέων που προκαλούν το αίσθημα καύσου και καταστέλλουν την παλινδρόμηση, ανακουφίζοντας από τις καούρες και την δυσπεψία. Για καλύτερη και σωστή δράση, τα αλγινικά  πρέπει να λαμβάνονται  εντός μισής ώρας από τη λήψη του φαγητού.

Εάν πάντως διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν, να ενημερώσετε τον γιατρό σας, καταλήγει ο κ. Συμβουλάκης.

Φωτογραφία: iStock