Γράφει ο Βασίλειος Μπαγιώκος, μαιευτήρας γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάτης της Μονάδας Γονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΡΕΑ
Καλό είναι, λοιπόν, αλλά και πρέπον, εκτός από την απόλαυση, να φροντίζουμε ταυτοχρόνως να λαμβάνουμε και μέτρα για τη διατήρηση του ευ ζην του κόλπου μας και της μήτρας μας! Δηλαδή, να διατηρούμε τα γονιμοποιητικά μας όργανα σε άριστη κατάσταση και σε αναπαραγωγική «ετοιμότητα» για τη στιγμή που θα τα χρειαστούμε.
Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε λοιπόν για να προφυλάξουμε την γονιμότητά μας;
Πρώτα από όλα, καλό είναι η γυναίκα να τεκνοποιεί σε νεαρή ηλικία. Εάν τώρα δεν είστε έτοιμες να γίνεται μητέρες σε αυτήν τη φάση της ζωής σας, υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμες.
Για να διατηρήσουμε, λοιπόν, το γεννητικό μας σύστημα σε αναπαραγωγική ετοιμότητα, χωρίς ταυτόχρονα να θέτουμε το σώμα μας σε κινδύνους ανεπιθύμητων κυήσεων, δέον είναι να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό. Συγκεκριμένα, το προφυλακτικό είναι το μοναδικό αντισυλληπτικό μέσο που, εκτός από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μας προστατεύει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, γονόρροια κ.λ.π.). Μια προστασία που είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς σύμφωνα και με το Centre for Disease Control (CDC) (Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο των Λοιμώξεων), τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν τη νούμερο 1 αιτία υπογονιμότητας που μπορεί να προληφθεί! Και αυτό συμβαίνει διότι απ’ τις γυναίκες που θα μολυνθούν από κάποιο από αυτά τα μικρόβια, έως και το 40% μπορεί να αναπτύξουν Φλεγμονώδη Νόσο της Πυέλου (P.I.D.), η οποία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη των αναπαραγωγικών οργάνων μέσω της δημιουργίας ινώδους ιστού. Ο ινώδης ιστός διαταράσσει την αρχιτεκτονική δομή των ωαγωγών – σαλπίγγων με αποτέλεσμα είτε να αποφράσσεται η σάλπιγγα και να μην μπορεί να περάσει το ωάριο για να συναντήσει το σπερματοζωάριο προκειμένου να γονιμοποιηθούν, άρα επέρχεται Υπογονιμότητα, είτε να μπλοκάρεται η διέλευση του ήδη γονιμοποιημένου ωαρίου και να έχουμε ως αποτέλεσμα την Εξωμήτριο κύηση (έκτοπος εγκυμοσύνη).
Το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για την προσωπική της υγεία μέχρι τη στιγμή που θα χτυπήσει το βιολογικό της ρολόι είναι η Πρόληψη. Αφενός με το να χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό και μάλιστα από την αρχή της επαφής, αφετέρου με το να ελέγχεται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με κολπικές και τραχηλικές καλλιέργειες τακτικά (κάθε εξάμηνο ή κάθε χρόνο), αναλόγως του αριθμού των σεξουαλικών της συντρόφων. Η χρήση προφυλακτικού μας προφυλάσσει και από άλλες λοιμώξεις , εξίσου σημαντικές ή και σημαντικότερες για την υγεία μας, όπως είναι το AIDS, η ηπατίτιδα, η σύφιλη κλπ.
Το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων της Αμερικής (CDC) συστήνει ετήσιο έλεγχο χλαμυδίων για όλες τις σεξουαλικά ενεργείς γυναίκες κάτω των 26 χρονών, καθώς επίσης και για τις γυναίκες άνω των 25 χρονών που έχουν νέο ή πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Εάν οι καλλιέργειες βγουν θετικές, τότε θα λάβει θεραπεία τόσο η γυναίκα, όσο και ο σύντροφός της. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι σημαντικό εάν επιθυμεί το ζευγάρι να έχει επαφές, αυτές να πραγματοποιούνται πάντα με τη χρήση προφυλακτικού για να αποφεύγεται η επαναμόλυνση.
Επίσης, συστήνω οι καλλιέργειες να επαναλαμβάνονται μετά το πέρας της θεραπείας για να είμαστε σίγουροι πως έχει εξαφανισθεί πλήρως η λοίμωξη.
Δεν θα πρέπει να αμελούμε το ετήσιο Τέστ Παπανικολάου, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο στην «φαρέτρα» μας για την πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων για τη διατήρηση της γονιμότητας της γυναίκας.
Η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλει επίσης θετικά στη διατήρηση της γονιμότητας.
Συμπερασματικά, λοιπόν, για να προφυλάξουμε τη γονιμότητα μας, κάνουμε παιδί νωρίς, κι αν όχι, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό στις σεξουαλικές επαφές, να κάνουμε τακτικές κολπικές και τραχηλικές καλλιέργειες, ετήσιο έλεγχο με τεστ Παπανικολάου και αποφεύγουμε βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα.