Πως να καταπολεμήσετε τη δυσοσμία από τον ιδρώτα
Του Στέλιου Αγγελίδη, Δερματολόγου
Διδάκτωρος Πανεπιστημίου Αθηνών
Οι άντρες και οι γυναίκες ιδρώνουν διαφορετικά με τον ιδρώτα των γυναικών να έχει υψηλότερο δείκτη pH από των αντρών (κατά μέσο όρο 7.0 και 5.6 αντίστοιχα).
Η τοξικότητα των υγρών που παράγει το σώμα μετράται με τους δείκτες pH και μεγάλες αποκλίσεις από το φυσιολογικό μπορεί να κρύβουν μια ανισορροπία του οργανισμού.
Λόγω της διαφορετικής τοξικότητας του ιδρώτα στα 2 φύλα, οι εταιρίες έχουν εξελίξει διαφορετικά προϊόντα ενάντια στον ιδρώτα για τους άντρες και για τις γυναίκες.
Το σώμα μας περιέχει ανάμεσα στα 2 και στα 5 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες που κατανέμονται σε ολόκληρη την επιφάνειά του.
Στην πραγματικότητα ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου από όλο μας το σώμα αλλά η διαδικασία αυτή είναι κατά κύριο λόγο αόρατη διότι ο περισσότερος ιδρώτας εξατμίζεται αμέσως.
Όταν η ποσότητα του ιδρώτα που παράγεται είναι μεγαλύτερη από αυτή που εξατμίζεται τότε ο ιδρώτας γίνεται ορατός (σωματική άσκηση, υψηλή υγρασία περιβάλλοντος, τροφές και άγχος είναι μερικοί από τους λόγους που προκαλούν αυτό το φαινόμενο).
Ο ιδρώτας είναι η μέθοδος του σώματος να αποβάλλει διάφορες άχρηστες ουσίες, εξισορροπεί τα επίπεδα των υγρών και των ηλεκτρολυτών και «εξαερώνει» τη θερμότητα που παράγεται στο σώμα μας από τις διάφορες λειτουργίες του όπως ο μεταβολισμός και η μυϊκή δραστηριότητα. Ο ιδρώτας που παράγεται από τη σωματική άσκηση είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας αλλά και για την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Αν τα επίπεδα του ιδρώτα που παράγονται από το σώμα προκαλούν προβλήματα (υπεριδρωσία τοπική ή γενικευμένη) υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπιστεί.
Δυσοσμία από τον ιδρώτα
Ο ιδρώτας από μόνος του δεν έχει καμία μυρωδιά.
Οι μυρωδιές παράγονται όταν η εξάτμιση του ιδρώτα εμποδίζεται, πράγμα που οδηγεί σε καταστάσεις που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριδίων τα οποία προκαλούν και τη δυσοσμία.
Η οσμή του ιδρώτα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική και επηρεάζεται από το κάπνισμα, το αλκοόλ, ορισμένες τροφές και δυσλειτουργίες του οργανισμού.
Τα αποσμητικά και τα προϊόντα ενάντια στον ιδρώτα μπορούν, σε αυτές τις περιπτώσεις, να αντιμετωπίσουν με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα το πρόβλημα της δυσοσμίας.
Καταπολεμήστε τον ιδρώτα!
Έντονες σωματικές δραστηριότητες, συναισθήματα και υπερενεργητικοί ιδρωτοποιοί αδένες, ορμονική διαταραχή και μόλυνση είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν υπεριδρωσία.
Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή του ιδρώτα δεν μπορεί να ρυθμιστεί, μπορούμε να φροντίσουμε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά μας ώστε να αντιμετωπίσουμε την υπερβολική παραγωγή ιδρώτα και κυρίως την κακοσμία:
Συχνά ντους, χρήση αντιβακτηριδιακού σαπουνιού, καθαρά και όχι κολλητά ρούχα φτιαγμένα από απορροφητικά φυσικά υλικά (πχ. Βαμβάκι).
Η εφαρμογή προϊόντων κατά του ιδρώτα το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του ιδρώτα και να ξυπνήσουμε πιο φρέσκοι το πρωί.
Μην παραμελείτε τις μασχάλες σας!
Το δέρμα στις μασχάλες είναι πιο ευαίσθητο και λεπτό και συμπεριλαμβάνει τρίχες και ιδρωτοποιούς αδένες.
Λόγω της ευαισθησίας του, το δέρμα στις μασχάλες πρέπει να το φροντίζουμε καθημερινά και να διατηρούμε την υγιεινή και την καθαριότητα στην περιοχή, να προσέχουμε τη διατροφή μας και να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες υγρών.
Οι συνθήκες υγρασίας και ζέστης ενισχύουν την ανάπτυξη βακτηρίων στην περιοχή και αυτοί οι μικροοργανισμοί διασπούν τα οξέα και τις πρωτεΐνες που περιέχονται στον ιδρώτα και έτσι ευνοούν τη δυσοσμία της περιοχής.
Το καθημερινό ντους και η χρήση των κατάλληλων προϊόντων για τον έλεγχο της εφίδρωσης της περιοχής μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά το παραπάνω πρόβλημα.
Οι συνέπειες των αντιιδρωτικών στη θερμοκρασία του σώματος …
Υπάρχουν πολλοί πόροι σε όλο μας το σώμα από όπου και αποβάλλεται ο ιδρώτας και μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς βρίσκονται στις μασχάλες.
Συνεπώς, η μείωση του ιδρώτα στην περιοχή αυτή δεν επηρεάζει καθόλου την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του μέσω του ιδρώτα.
Ο λόγος για τον οποίο νομίζουμε ότι ιδρώνουμε περισσότερο στα σημεία που διπλώνει το δέρμα (μασχάλες, πίσω από τα γόνατα και αλλού) είναι διότι στις περιοχές αυτές παγιδεύουν την υγρασία και δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη εξαέρωση.
Το σύστημα ψύξης του σώματος …
Το δέρμα διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν ζεσταινόμαστε, το σώμα μας παράγει ιδρώτα για να αποβάλλει τη ζέστη.
Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματός μας, το εσωτερικό του σώματος ψύχεται.
Επίσης όταν ιδρώνουμε από τη σωματική άσκηση βοηθάμε το δέρμα μας να αποβάλλει συστατικά που του είναι άχρηστα μέσω του ιδρώτα.
Είναι σημαντικό όμως να φροντίζουμε πάντα να διατηρούμε ενυδατωμένο το σώμα μας πίνοντας άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την άσκηση.
Στέλιος Αγγελίδης, δερματολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκλονιστικό: Χειρούργησε μόνος του τον εαυτό του. ΦΩΤΟ
Βία μέσα στην οικογένεια: Αναγνωρίστε τα σημάδια, αντιδράστε, ζητήστε βοήθεια
Πόσο επικίνδυνα είναι τα κατάγματα στον αυχένα
Εσείς βάζετε γάλα στον καφέ σας; Ξανασκεφτείτε το