Iatropedia

Πως να ξεχωρίσετε την γρίπη από το κρυολόγημα. Ποια συμπτώματα να σας ανησυχήσουν

Ποιες διαφορές έχουν οι ιώσεις του αναπνευστικού από τη γρίπη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ποια συμπτώματα είναι ύποπτα για επιπλοκές.

Ένα σοβαρό κρυολόγημα και μία μέτριας βαρύτητας γρίπη συχνά εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες διαφορές που μπορούν να σας βοηθήσουν να τα ξεχωρίσετε, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως εξηγεί, τα πιθανά συμπτώματα και των δύο λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι αρκετά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως τα εκδηλώνουν πάντοτε όλα οι πάσχοντες. Να λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζετε.

Πυρετός

Το κοινό κρυολόγημα σπανίως προκαλεί πυρετό στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό (έως και 39⁰ C) στα βρέφη και στα μικρά παιδιά.

Στην περίπτωση της γρίπης συνήθως παρατηρείται υψηλός πυρετός (από 38,5°C μέχρι και 40°C), ανεξαρτήτως ηλικίας του ασθενούς. Ο πυρετός συνήθως διαρκεί 3-4 ημέρες.

Πόνοι

Το κοινό κρυολόγημα συχνά προκαλεί πονόλαιμο, αλλά όχι πονοκέφαλο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μέτριας βαρύτητας πόνους στους μυς.

Η γρίπη όχι μόνο προκαλεί πονοκέφαλο, αλλά αυτός μπορεί να εκδηλωθεί απότομα και να είναι έντονος. Συνηθισμένοι είναι επίσης οι μυϊκοί πόνοι, που συνήθως είναι έντονοι. Πονόλαιμος εκδηλώνεται μερικές φορές.

Κόπωση

Το κοινό κρυολόγημα δεν εξαντλεί τον οργανισμό και προκαλεί μόνο μέτριας βαρύτητας αίσθημα κόπωσης.

Η γρίπη προκαλεί συχνά έντονο αίσθημα κόπωσης, που μπορεί να διαρκέσει δύο ή και περισσότερες εβδομάδες. Προκαλεί επίσης έντονη εξάντληση, που εκδηλώνεται αιφνιδίως και μπορεί να είναι πολύ έντονη.

Βήχας και συνάχι

Ο βήχας στο κοινό κρυολόγημα είναι μέτριας βαρύτητας και παροξυσμικός. Στη γρίπη, συνήθως είναι έντονος.

Αντίστοιχα, το συνάχι (καταρροή) και το φτάρνισμα είναι συχνά στο κρυολόγημα, αλλά όχι και τόσο σε περίπτωση γρίπης.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Η γρίπη είναι μία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και ενέχει αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, ιδίως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Γι’ αυτό τον λόγο ο γιατρός πρέπει να ενημερώνεται αμέσως για ορισμένα ύποπτα συμπτώματα. Στα παιδιά τα συμπτώματα αυτά είναι:

Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας είναι:

Φωτογραφία: iStock