Iatropedia

Πώς να προστατεύσετε παιδιά, ηλικιωμένους από τη ζέστη. Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία από τη ζέστη. Τι να κάνετε και τι να αποφεύγετε.

Αποπνικτική έχει αρχίσει να γίνεται η ζέστη στη χώρα μας, καθώς καθημερινά εντείνεται και διαρκεί περισσότερες ώρες του 24ωρου. Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτήν. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές για την προστασία όλων.

Σύμφωνα με αυτές, πρέπει κατ’ αρχάς να ενημερωνόμαστε συνεχώς για την εξέλιξη του καύσωνα. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η ίδια η Γ.Γ.Π.Π.

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Τις ώρες που κάνει πάρα πολλή ζέστη, υπάρχουν αρκετά που πρέπει να προσέξετε. Η Γ.Γ.Π.Π. συνιστά τα εξής:

Ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά

Ειδικά για τους ηλικιωμένους

Για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή τυχόν ειδικών οδηγιών. Μιλήστε με τον γιατρό σας και αν εσείς ή άλλο μέλος της οικογένειάς σας λαμβάνει φάρμακα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση ανάγκης

Επιπλέον, σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να επικοινωνήσουμε αμέσως με τις Αρχές. Καλέστε εναλλακτικά:

Φροντίστε να τοποθετήσετε τους αριθμούς αυτούς σε εμφανές σημείο του σπιτιού σας. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέλη της οικογένειάς σας (ακόμα και τα παιδιά, αν είναι αρκετά μεγάλα) τους γνωρίζουν.

Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού σας.

Φωτογραφία: iStock