Iatropedia

Πώς να προστατεύσετε τα αυτιά σας όταν κολυμπάτε στη θάλασσα

Despair sick adult man wearing shorts swimsuit snorkeling goggles holding donut rubber ring and bag isolated on yellow background feeling strong pain in his ear screaming.

Το κολύμπι στη θάλασσα είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τη διάθεσή μας, ωστόσο πρέπει να προσέχουμε ορισμένους κινδύνους.

Τα αυτιά μας μπορεί να επηρεαστούν από το κολύμπι στη θάλασσα, με μία συχνή πάθηση να είναι η εξωτερική ωτίτιδα, ή αλλιώς «το αυτί του κολυμβητή», όπως είναι πιο γνωστό.

Περίπου το 10% των ανθρώπων θα βιώσουν το αυτί του κολυμβητή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η κατάλληλη θεραπεία και διαχείριση είναι αποτελεσματικές και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή πιθανών επιπλοκών.

Τι είναι το αυτί του κολυμβητή;

Το αυτί του κολυμβητή είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, η οποία συνήθως προκαλείται από νερό που έχει μείνει στον έξω ακουστικό πόρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό φθείρει το προστατευτικό κερί και το δέρμα και δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Ο καθένας μπορεί να πάθει εξωτερική ωτίτιτδα, αλλά εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά, ενώ δεν μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα άτομο στο άλλο. Επίσης, μπορείτε να το πάθετε από οποιοδήποτε μολυσμένο νερό, όχι μόνο της θάλασσας, αλλά είναι ακόμη συχνότερο τους ζεστούς μήνες που πηγαίνουμε σε παραλίες και πισίνες με πολύ κόσμο.

Το αυτί του κολυμβητή διαφέρει από μια λοίμωξη του μέσου αυτιού, η οποία είναι επίσης συχνή στα παιδιά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως μπορεί να παρατηρήσετε μερικά από τα παρακάτω:

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα καθώς, εάν μείνουν χωρίς θεραπεία, μπορεί να επιδεινωθούν.

Δείτε επίσης: Κολύμπι στη θάλασσα: Γιατί είναι η καλύτερη άσκηση και πόσες θερμίδες καίμε

Πως να προλάβετε το αυτί του κολυμβητή

Αν και συνήθως δεν έχουμε στο νου μας τα αυτιά μας, είναι πολύ σημαντικό να τα προστατεύσουμε από τυχόν λοιμώξεις για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες ταλαιπωρίες, ειδικά εν μέσω των διακοπών μας.

Πρώτο και κύριο, είναι να κρατάμε τα αυτιά μας στεγνά και καθαρά. Κάθε φορά μετά το μπάνιο σε ντουζιέρα, πισίνα, ή θάλασσα πρέπει να τα καθαρίζουμε και να βεβαιωνόμαστε ότι είναι στεγνά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι μαλλιών μετά το μπάνιο σας για να τα στεγνώσετε, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι σε δροσερή θερμοκρασία και σε ασφαλή απόσταση από το δέρμα σας.

Όταν κολυμπάτε στη θάλασσα, σκεφτείτε να φορέσετε ωτοασπίδες ή σκουφάκι (αν και δεν είναι τόσο ελκυστικό αξεσουάρ) για να προστατεύσετε τα αυτιά σας.

Πρέπει να διαλέξετε τις ωτοασπίδες που είναι πιο ιδανικές για εσάς, ή απλώς χρησιμοποιήστε καθαρό βαμβάκι. Ακόμα και έτσι όμως, το νερό μπορεί να μπει στα αυτιά σας, οπότε μην ξεχάσετε ξανά να τα στεγνώσετε μετά την βουτιά σας.

Αποφύγετε να κολυμπάτε σε βρώμικα νερά, καθώς τα βακτήρια μπορεί να σας προκαλέσουν, όχι μόνο το «αυτί του κολυμβητή», αλλά και άλλες δερματικές και ιατρικές παθήσεις.

Επίσης, μην χρησιμοποιήσετε μπατονέτα για να καθαρίσετε ή να στεγνώσετε τα αυτιά σας, και μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τελείως το κερί του αυτιού, καθώς είναι αυτό που μπορεί να σας προστατεύσει.

Δείτε επίσης: Καύσωνας και ύπνος: Πως να κοιμάστε καλύτερα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

Πως θεραπεύεται το «αυτί του κολυμβητή»

Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται η χορήγηση και η λήψη αντιβιοτικών ή αντιμυκητιακών σταγόνων στο αυτί. Οι σταγόνες πρέπει να φτάσουν στο δέρμα σας για να λειτουργήσουν, επομένως είναι σημαντικό να καθαρίσετε το αυτί σας.

Εκτός από σταγόνες, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτικά χάπια για να αντιμετωπίσετε την βακτηριακή λοίμωξη.

Τα κοινά αναλγητικά συχνά μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο στο αυτί, αλλά μπορεί να χρειαστεί συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον πόνο, εάν είναι σοβαρός.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Σκασμένες φτέρνες: Πως προκαλούνται και τι να κάνετε για να τις θεραπεύσετε